Predstavljen ilustrirani vodič "Čarobna gastro priča Baranje" na vratima Kopačkog rita

U prijemnom centru Parka prirode Kopački rit 1. rujna 2021., predstavljen je ilustrirani vodič „Čarobna gastro priča Baranje“

„Čarobnu gastro priču Baranje“ zajednički su osmislili i izradili RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Turistička zajednica Općine Bilje – Kopački rit, Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku te Udruga kuhara i slastičara OBŽ-a.

„Slikovnica prikazuje bogatu gastronomiju u našoj destinaciji predstavljajući i ugostiteljske objekte u Općini Bilje u kojima se navedeni specijaliteti mogu kušati. Studenti i mentorica doc. dr. art. Ana Sladetić Šabić Akademije za umjetnost i kulturu prijedloge jela pretočili su u ilustracije.  

Svjesni da sve obrazovne institucije imaju velik utjecaj na stvaranje i održavanje turističkog identiteta, osmislili smo slikovnicu za najmlađe. Smatramo da svaki stanovnik treba biti uvjerljiv predstavnik svojeg mjesta i svoje kulture te znati drugima predstaviti razloge zbog kojih bi ga trebali upoznati i posjetiti. Upoznavati mlade s potencijalima i autohtonim jelima osnova je za razumijevanje i upoznavanje s povijesti, tradicijom, običajima te gastronomijom i enologijom naše regije.

Slikovnicom potičemo očuvanje tradicije, ali i pratimo trendove nudeći gostu nešto novo, a da se u pripremi jela upotrebljavaju isključivo domaći i autohtoni proizvodi“, naglašava Renata Forjan, direktorica TZ općine Bilje.

U uvodu ilustriranog vodiča navedeno je nekoliko činjenica o Baranja i općini Bilje kao „Vratima Baranje“, potom o crvenoj začinskoj mljevenoj paprici kao jednoj od najpoznatijih baranjskih gastro ikona. Delicije koje su navedene u vodiču su odrezak od jelena u slatkom demi glace umaku s pekmezom od šljiva i krumpirom, pačja prsa u umaku od crnog vina i suhih šljiva uz skute sa žara, perkelt od miješane ribe, žablji krakovi, špikani jelen, štrudla s višnjama/jabukama, fiš paprikaš, šaran na baranjski način, perkelt od pijetla, štuka u mundiru, čobanac od divljači i dunavski som na žaru.

Čitatelji ove slikovnice mogu se upoznati sa mnoštvom zanimljivih činjenice; npr. da se specijaliteti od divljači najčešće usklađuju sa slatkim okusima, da nijedan pravi perkelt ne može proći bez priloga u vidu sira s prženom slaninom, da panonska delicija „Šaran na rašljama“ potječe iz Kopačeva i da je njen izvorni (mađarski) naziv Csiptetos ponty, da su žablji krakovi po svome okusu najsličniji piletini. 

Zatim se iz ovog vodiča može saznati da je naziv najpoznatije baranjske delicije – fiš paprikaša podjednako njemačkog i mađarskog podrijetla. Paprikaš je mađarska riječ za jelo s paprikom, a fiš (Fisch) na njemačkom jeziku označava ribu. Perkelt od pijetla najbolje je pripremiti sa domaćim trgancima, a pri pripremi štuke u mundiru tek kad je štuka ispečena vade se iznutrice i štuka se puni smjesom crvenog luka i mljevene paprike.

U vodiču je navedeno i nekoliko zanimljivih činjenica o gljivama vrbovačama koje kako im i samo ime sugerira rastu na vrbama koje rastu uz vode, a voda u Baranji ne manjka. Na anglosaksonskom govornom području nazivaju se  i „Chicken of the woods“ ili šumsko pile.

Posljednji dio ovoga vodiča posvećen je dugoročnom projektu „Tradicija prati trendove“ kojeg TZ Bilje provodi u suradnji sa chefom Ivanom Đukićem koji je pripremio recepte za tradicionalna jela na suvremen način, a tijekom predstavljanja prisutni su imali priliku kušati jelo i desert iz  slikovnice; perkelt od soma (savijutak od dimljenog soma na kremi od paprike i vrhnja / tjestenina punjena kravljim sirom sa čipsom od slanine i prahom od bučinih sjemenki) i muffin sferu sa prženim sjemenkama bundeve.

Za ovaj slatki dio prezentacije Čarobne gastro priče Baranje zadužena je bila Sandra Jadek koja je baš kao i Ivan Đukić članica hrvatske kulinarske reprezentacije i osvajačica odličja na IKA svjetskoj kulinarskoj olimpijadu u Stuttgartu održanoj prošle godine. Sandra je osvojila srebro u karegoriji pastry art, a Ivan srebro u carvingu i broncu u live carvingu.

„Gledali smo da ne mijenjamo okuse, da okusi ostanu izvorni, već samo da prezentacijski moderniziramo jela“, naglasio je chef Ivan Đukić.

Na samom kraju vodiča nalazi se popis restorana koji se nalaze u općini Bilje i njihova pregledna karta. Na području općine Bilje nalazi se čak osam sjajnih restorana. U Bilju, Kopačevu i Vardarcu nalaze se po dva restorana, a u Kopačevu i Lugu po jedan. Predstavljanje ilustrirane slikovnice „Čarobna gastro priča Baranje“ privukla je i chefove baranjskih restorana, pa smo tako od chefa restorana Citadela Igora Vlatkovića saznali da u ponudi odnedavno imaju i perkelt od podolca, po čemu su jedinstveni. 

Podolac - autohtono slavonsko – srijemsko dugorogo govedo

Za one koji ne znaju podolac je autohtono slavonsko – srijemsko dugorogo govedo koje je gotovo bilo izumrlo. Obitelj Lazar u čijem je vlasništvu restoran Citadela ujedno se bavi i stočarstvom, te uzgaja i vlastite podolce, te je ovo prava priča „0 km od polja do stola“ oživotvorena u praksi. Prije nekoliko godina dogodio se pravi revival delicija od crne slavonske svinje, još jedne sorte koja je praktično bila iščezla. Nakon što je crna svinja probila led, podolac bi vrlo lako mogao biti sljedeći.

Na koncu smo i posjetili Citadelu i osobno se uvjerili u izvrsnost perkelta od podolca, jer vodič Čarobna gastro priča Baranje i svi ostali vodiči trebaju biti samo trigger za traženje skrivenih gastronomskih bisera Baranje. Perkelt od podolca poslužen u restoranu Citadela je punokrvni perkelt koji može stati bok uz bok svakom perkeltu od ribe ili divljači, a kao što je već naglašeno tako nešto se može kušati samo u restoranu Citadela. Posebnu draž  mu i daje i Slavonsko zlo cherry bomb paprika. Ovo je zasigurno delicija o kojoj će se tek pričati.

Mario Jukić

Primjedbe