Zlatni Papuk, mjesto gdje se priroda ponosi svojom ljepotom

Želite li osjetiti sitne kapljice bistrih slapova na svom licu, svjež povjetarac i zvuk lišća netaknute šume, sunce koje se probija kroz krošnje? Bijeg od grada i užarenog asfalta potražite nešto više od sat vremena od Zagreba i Osijeka gdje se smjestila oaza zelenila Zlatni Papuk. 

 

Područje današnjeg područja TZ Zlatni Papuk u davnoj je prošlosti bilo otok usred Panonskog mora, a posebno je po jedinstvenoj geologiji i bioraznolikosti, prekrasnim vizurama Parka prirode Papuk, prvog UNESCO Geoparka u Hrvatskoj i najposjećenije slavonske turističke destinacije, impresivnim povijesnim pričama te pješačkim, biciklističkim i planinarskim stazama idealnima za istraživanje najljepše planine u Slavoniji. 

Donosimo ideje što sve iskusiti i vidjeti u Zlatnom Papuku, mjestu na kojem možete doživjeti svu raskoš i ljepotu jednostavnosti i prirode  koja je ponosi svojom ljepotom. 

Jedno od omiljenih izletišta na području Zlatnog Papuka je Park-šuma Jankovac, smještena u samom srcu Papuka. Jankovac je zaštićeno područje posebne skladne ljepote i bujne vegetacije, a najpoznatiji je po 35 metara visokom slapu Skakavcu i dva jankovačka jezera. Istraživanje Jankovca možete započeti šetnjom po Grofovoj poučnoj stazi i kanuingom na jezeru, nastaviti vožnjom brdskim ili električnim biciklima po obližnjim stazama, a završiti ručkom u Planinarskom domu Jankovac ili piknikom na proplanku.

TZ Zlatni Papuk s razlogom se nalazi na karti svakog pustolova i aktivnog odmora. Biciklističke staze na kojima se mogu okušati ozbiljni biciklisti ili malo manje iskusni ljubitelji istraživanja prolaze kraj najljepših prizora Papuka, skrivenih ljepota i impresivnih vidikovaca.

Ljubitelji adrenalina i mogu iskušati svoju spretnost i na dva vrhunski opremljena poligona u Adrenalinskom parku Duboka, ili se okušati u sportskom penjanju na stijenama Sokoline. Za one željne aktivno provedenog vremena u prirodi, savjetujemo da se okušaju u paninarenju po poučnim stazama ili na nešto zahtjevnijim rutama po najljepšoj slavonskoj planini.

Odmor od istraživanja predivnih slapova i vidikovaca možete potražiti u Kamp odmorištu Duboka koji će oduševiti ljubitelje odmora pod zvijezdama, bilo da preferirate spavanje u šatorima ili kamperima. Na području Zlatnog Papuka sve se događa u skladu i interakciji s prirodom, stoga odaberete li vrijeme provesti u jednoj od komformnih vila u Zlatnom Papuku i dalje ćete biti okruženih prirodom.

Međutim, možda najbolji način za upoznati Zlatni Papuk je kroz okuse hrane i vina lokalnih proizvođača. Domaći pekmezi i džemovi, osvježavajući sokovi, prirodni med, vino svježe sezonsko voće i povrće – sve to možete pronaći na području Zlatnog Papuka i to s oznakom „100% Papuk“ kod lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Ovdje se pripremaju fina jela od svježih i sezonskih namirnica iz obližnjih OPG-ova, piju se vina lokalnih vinara i uživa se u zelenilu Papuka. 


Posjet Zlatnom Papuku ne bi bio potpun bez upoznavanja bogate prošlosti ovog kraja. Šetnjom po Geološkoj poučnoj stazi Rupnica i Botaničkoj poučnoj stazi Turjak bolje upoznajte prirodna bogatstva Zlatnog Papuka, a obilazak zaokružite posjetom atraktivnoj Kući Panonskog mora koja otkiva sve tajne mora nestalog prije 600.000 godina. Ulaskom u Kuću Panonskog mora uranjate u plavetnilo ispunjeno ugodnom tišinom koju prelama šum valova mora gdje posjetitelji svakog uzrasta mogu saznati zanimljivosti iz geološke prošlosti ovog područja kroz instalacije poput interaktivnog poda na kojem valovi Panonskog mora oplahuju pješčanu obalu – današnje obronke Papuka. Mjesto gdje staje vrijeme i počinje potraga za sobom.

 

PR: Light komunikacije

Foto: uz dopuštenje, Park prirode Papuk i Hrvoje Serdar

Primjedbe