Vino uz žlicu: Dalmatinska kužina i vina

Mini turneja eno gastro projekta ‘Vino uz žlicu‘ #11 na Plitvicama okončana je večerom prigodno nazvanoj ‘Dalmatinska kužina i vina’. Dislocirana Dalmacija predstavljena je vinima iz korčulanske Smokvice (Black Island Winery) i Šibenika (Testament Winery), nagrađene Decanterom i drugim priznanjima uz delicije koje je pripremio Andrej Prodanić, novi chef restorana Campinga Plitvice

Dalmatian Dog Pošip 2019/Riblja pašteta od brancina

Kao uvod poslužena je blago pikantna Riblja pašteta od brancina s kruškom, a pratio ju je lagani i pitki Dalmatian Dog Pošip 2019.

Merga Victa Pošip 2019/Parmigiana di melanzane

Uzvanice na večeri bile su poslovne žene iz cijele Hrvatske, pa i poneka Dalmatinka, pred čijim se sudom strepilo, ali izbor toplog predjela Parmigiana di melanzane (složenac s patlidžanima) i vina Merga Victa Pošip 2019 dočekan je samo s pohvalama.

Dalmatian Dog, Testament Babić 2018/Dagnje na buzaru

Pojedine kontinentalke nisu naviknute na školjke, ali dagnje na buzaru by Bota Šare vrijedile su eksperimenta za one koje su ih prvi put kušale. Istinske ljubiteljice, pak, beskrajno su uživale i nadmetale se u nabrajanju kako se u kojem dijelu Dalmacije ove školjke nazivaju, a Dalmatian Dog Babić 2018 pokazao je da se dobro nosi s moćnom i sočnom buzarom.

Andrej Prodanić,Chef

Kreativni chef Andrej Prodanić, rođeni Bjelovarac s kuharskim stažom u Italiji i Zagrebu, posebno je ponosan na novotariju iz svoje kuhinje – Juneće obraze u tamnom umaku sa sporo pečenim krumpirom. Sjedinjen je s pitkim ‘teškašem’ Testamentom Babićem 2017 što je u neformalnoj anketi enogastroljupki proglašeno pobjedničkom kombinacijom.

Za kraj, bile na dijeti ili ne, uzvanice nisu mogle odoljeti finoj Rožati i kapljicama dobro ohlađenog Testamenta Opolo 2019, a žeđ se gasila i mineralnom vodom Römerquelle.

Na ‘Vinu uz žlicu’, koje je po treći put organizirano u sklopu projekta modniALMAnah Women’s Days uobičajeni su i prateći sadržaji, pa su se predstavili proizvođači maslinovog i bučinog ulja.

Maslinovo ulje, Nevija i Mario Lakovič

Nevija i Mario Laković iz Vižinade u Istri prezentirali su četiri etikete višestruko nagrađivanih ekstradjevičanskih maslinovih ulja iz svog OPG-a Laković. To su monosortna ulja Leccino, Bianchera (istarska bjelica) i Frantoio te Premium selekcija od autohtonih istarskih sorti maslina bianchere, buže i rosinjole.

Bučino ulje, Josip Žmegač

Josip Žmegač s Poljoprivrednog gospodarstva iz Vinice u Zagorju, također se imao čime pohvaliti – Domaćim crnim uljem i Varaždinskim bučinim uljem, nedavno nagrađenim Zlatnom medaljom na 3. Međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe-Adria u Varaždinu.

Hamburger, pivo Neposlušna i Plavuša

Večernjem vinskom eventu prethodio je party u Piknik zoni Campinga Plitvice, na kojem su se jeli slasni hamburgeri zagrebačkog Mrav Burgera uz craft piva, prigodnih naziva Plavuša i Neposlušna, iz zadarske zadružne pivovare Brlog.  

Vinarija Povratak, Cabernet franc

Kako je cijeli događaj bio neobičan, pila su se i sasvim neobična vina – iz Bosne. Iz vinarije Povratak u Žepču na kušanje su stigla njihova domaća vina stranih sorti češka Palava, švicarski Müller-Thurgau i francuski Cabernet franc o kojima će se još sigurno čuti.

A kako i priliči, na završetku obilnih obroka, popila se pokoja šalica aromatične i praktične turske kave Franck Crema.

 PR: Fama

Foto: Nikola Zoko

Primjedbe