PIKNIKA - odličan način za uživanje u hrani i prirodi dok drugi kuhaju za vas!

Ljeto je kao stvoreno za vikend putovanja i nova iskustava u prirodi, a jedno od njih neka bude piknik. Predstavljamo vam prekrasan projekt dviju prijateljica koje su našle način kako ponuditi urbanim obiteljima sjajno iskustvo - boravak u prirodi i slasni ručak na dekici! 

Ana Gašparović i Aleksandra Kuratko Pani

Kad su prije nešto više od dvije godine, dvije prijateljice Ana Gašparović i Aleksandra Kuratko Pani razmjenjivale svoja iskustva o vikend izletima i boravku u prirodi došle su na sjajnu ideju - po uzoru na brojne svjetski poznate destinacije i kod nas ponuditi piknik iskustvo. I to ne bilo kakvo - za njega vam je potrebna samo dobra volja, nekoliko klikova po jelovniku restorana kojeg odaberete i dobro društvo za gozbu na dekici!

Naša Piknika nastala je prije dvije godine, a ime se zapravo sastoji od dvije riječi Pik i Nika koji su zapravo dva lika, dvije naše maskote koje će osim o hrani i mjestima na kojima se može u njoj uživati pričati i o tome kako se ponašati u prirodi i  kako sve što se koristi tijekom piknika društveno korisno odložiti. Na ideju piknika došle smo kada smo se, odlazeći s obiteljima i prijateljima na ručak, često suočavale  s činjenicom da je djeci uz hranu potrebno ponuditi i zabavu i pritom pomislile kako bi bilo dobro uzeti nešto za van i istraživati okolicu. Upravo to, u sofisticiranom obliku nudimo svakodnevno svojim brojnim klijentima uz zdravu hranu od namirnica iz domaće proizvodnje“ - rekla je na press pikniku Ana Gašparović pozivajući svoju partnericu u poslu Aleksandru da predstavi sadržaj košarice. 

Gosti piknika na seoskom imanju Rakić

Kao što ćete vidjeti svaka košarica opremljena je biorazgradivom ambalažom kao što su papirni tanjuri, čaše, slamke, drveni pribor za jelo i kutije u koje se pakiraju jela. Uz svaku košaru dajemo dekicu i stolnjak na korištenje te biorazgradive vrećice za odlaganje otpada, kao i upute o odlaganju kako bi svaki piknik bio u skladu s prirodom. Trudile smo se što više koristiti proizvode hrvatskih poduzeća. Tako su pletene košare od Međimurjepleta, tekstil iz Tekstilprometa, a službeni sponzor našeg projekta je i tvrtka Consultare koja nas opskrbljuje biorazgradivim vrećicama. Sadržaj hrane i pića u kojima ćete uživati birate sami na našoj web stranici na kojoj se nalaze svi naši partneri i njihova ponuda. Hrana koju ste naručili pakirana je u kartonske kutije koje zadržavaju toplinu 30-tak minuta tako da ćete od trenutka preuzimanja hrane na željenoj lokaciji pa do trenutka kad počnete jesti imati u rukama topli obrok" - objasnila je Aleksandra i dodala kako veliki broj kupaca predstavljaju žene i mladi koje ne žele provesti vikend u kuhinji već se zabavljati u prirodi. 

 Hrana u košarici cjenovno se ne razlikuje od cijene koju biste platili  da sjedite u restoranu, a piknik vam nudi mogućnost upoznavanja različitih destinacijama. O specijalitetima koje kriju košarice, ali i ponudi koja funkcionira po principu "za svakoga po nešto" pričalo se toga dana i na press pikniku kojeg je vodila Alma Premerl Zoko.  

Tatjana Martinjaš

Tako je simpatična vlasnica Međimurskih dvora, Tatjana Martinjaš otkrila kako se u međimursku košaricu često stavlja pohana piletina, krpice sa zeljem i međimurska gibanica koji su simboli piknika i boravka u prirodi u Međimurju. Tatjana je dodala i to kako brojne mlade obitelji koriste ovu uslugu želeći mališanima pružiti poseban doživljaj zajedničkog ručka s prekrasnim pogledom.  

O iskustvu spajanja tradicionalnih specijaliteta, ali i zanimljive kuhinje pričao je i Bernard Tkalčec vlasnik Seoskog turizma Zlatni klas Otrovanec. Budući da se njegov seoski turizam nalazi na granici Podravine i Slavonije u svojoj ponudi imaju tradicionalne slavonske specijalitete,  teletinu pečenu u krušnoj peći, ali i odličnu ponudu hrane za vegane i vegetarijance uz puno specijaliteta od koprive i bundeve. 

Slavko Novaković

Iz Seoskog turizma Kezele, prvog partnera Piknike, došao je Slavko Novaković predstavljajući specijalitete ovog poznatog seoskog turizma poput kotlovine  i domaćih  štrudli, a sve uz poznata Kezele vina. Trenutno je u piknik košarama hit ponuda roze pjenušac koji se izvrsno slaže s domaćim jagodama.

Peti partner Piknike (Ana i Aleksandra pozivaju sve zainteresirane restorane da se pridruže svojom ponudom) je Agroturizam "Na Malenom brijegu" s Bilogore  gdje, između ostalog, možete pojesti bijele žgance s vrhnjem, roštilj, punjene slane palačinke, i zlevanku i uživati u netaknutoj prirodi na samo dva sata vožnje od Zagreba.

Jasmina Rakić

Kako to izgleda u praksi kad se bira hrana za košaricu i mjesto na kojem ćete uživati na pikniku objasnila nam je Jasmina Rakić Horvat, vlasnica istoimenog Seoskog turizma Rakić koje se nalazi nedaleko Križevaca.  Ona je pripremila prefinu rolanu puretinu s koprivom, posebno pečenu piletinu u komadima, zanimljive popečke od heljde, prefinu domaću štrudlu od sira koja okusom podsjeća na bakinu. U košarici se nalazilo piće - butelja vina, domaći sok od citrusa i pribor za jelo, dekica i stolnjak, a kraj nje naručena hrana/kompletni ručak. Rastegnuti dekicu moguće je od travnjaka na imanju, pa sve do obale okolnog jezera Čabraji do kojeg se može prošetati, ali i dovesti traktorom. Gosti nerijetko s piknik košarom odu i do obližnjeg Kalnika. Košarica je na raspolaganju cijeli dan, a kad se završi s piknikom vraća se na mjesto od kud je krenula vaša gastro avantura u prirodi - u restoran kojeg ste odabrali. Po želji,  košaru, dekicu i stolnjak možete i kupiti kako biste ih imali za sve buduće piknike. 

PR: Modni ALMAnah

Foto: Nikola Zoko

Primjedbe