Pizza i pjenušac – idealni subotnji ručak!

U subotu, 22. svibnja u restoranu Rosetina u održala se  neuobičajena enogastro radionica  projekta Abeceda finih zalogaja na slovo P: pizza & pjenušac u podne,  kao jedan od promotivnih pjenušavih događaja Salona pjenušavih vina Zagreb, na kojem su se predstavili ponajbolji pjenušci Hrvatskog zagorja. 

Radionicu je  vodila  prof. Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb uz Ines Logožar, vlasnicu Rosetine, restorana unutar trgovačkog centra Fashion Outlet Roses.

Spoj Pizza & pjenušacpokazao je sudionicima radionice da je za vrhunski užitak potrebno samo malo kreativnosti i volje –  te da se, nakon radionice, polaznici i sami mogu okušati u pjenušavim kombinacijama s pizzom.  Na jelovniku je bilo pet sljedova i sedam pjenušaca renomiranih zagorskih vinarija Vuglec, Petrač i Bolfan

Nakon aperitivnog pjenušca Vuglec extra brut (cuvée više sorti - chardonnay,  belina, kraljevina, graševina, rajnski rizling i silvanac) i predstavljanja ponude Rosetine -  prvi slijed ponudio je najpoznatiju talijansku pizzu Margheritu uz novi ružičasti pjenušac vinarije Petrač BregH rosé. Tom je prigodom i spomenuta priča o nastanku pizze  Margherite koja  u tri osnovna sastojka (ekstradjevičansko ulje, mozzarellu „di bufala“ i rajčice San Marzano) daje puno. 

Talijani kažu da je prva pizza nastala oko 1600. godine, tada je  bila začinjena tek češnjakom, masti i soli, a u 19.st dolazi do „povijesnog braka“ rajčice s mozzarellom kada u Napulju pizza-majstor Raffaele Esposito spravlja pizzu za kraljicu Margheritu, ženu kralja Umberta I, u bojama taljanske zastave #verdebiancorosso. Talijani uz Margheritu preporučuju rosé, pa je ova kombinacija bila svima privlačna i ukusna.  

U drugom slijedu, uz  Zagorsku pizzu (rajčica, mozzarella, špek, ružmarin, ulje sa češnjakom)  spojen je odležani pjenušac vinarije Vuglec – Baronial brut  (na bazi chardonnaya s dodatkom graševine, zelenog silvanca i zagorskih belina), kompleksniji, jači, šampanjastih nijansi – Zagorska pizza mu je bila dobra pratnja.

Treći slijed bila je pizza sa četiri vrste sira Quattro formaggi  (rajčica, mozzarela, parmezan, gorgonzola, gouda, maslinovo ulje, bosiljak) uz puni, zaokruženi i kremozni pjenušac Centurion Gold Bolfan, blanc de blancs.

Četvrti slijed podsjetio je na more  – klasična „morska“ pizza Frutti di mare (rajčica, mozzarella, plodovi mora, maslinovo ulje s češnjakom) spojena je s  Petračevim bijelim pjenušcem BregH blanc de blancs. Dobra, ukusna i fina kombinacija. 

Peti slijed otvorila je Rozalia Vuglec, pjenušavo ružičasto vino od frankovke i crnog pinota – koja je okusom, mirisom i bojom pratila pizzu Rosetinu (rajčica, mozzarella, pršut, maslinovo ulje, svježa rikola, cherry rajčice, parmezan) ! Izvrsna kombinacija! 

Šesti slijed su bili deserti – kreme od crne i bijele čokolade i „Rapsodija Rosetina“, tijesto pizze uz preljev od čokolade i Nutelle s jagodama i Jasminka, pjenušavo slatko vino nastalo u suradnji dviju vinarija Vuglec i Bodren. Vino je nastalo od  50% Chardonnaya s dodatkom graševine, rajnskog rizlinga i zelenog silvanca.  Odležava na kvascima približno 5 godina. Dodatkom ledenog vina Bodren kao ekspedicionog likera, ovaj pjenušac dobiva  medne i botritisne note koje su pratile lijepo desert.

Iznenađenje za kraj  - prvi crveni zagorski (i hrvatski crveni pjenušac od sorte cabernet sauvignon) iz 2010. godine, iz arhive vinarije.  Iako nije bio namijenjen dugom odležavanju, kao eksperimnt vinarije, životni mu je vijek dug, prevladavaju „starije, tercijarne“ note,  ali i dalje ima dobru pitkost i postojane mjehuriće.  

Polaznici radionice sudjelovali su u nagradnoj igri trebalo je napisati haiku s temom pjenušca i pizze u Zagorju, a dvoje najsretnijih je  nagrađeno -  ručkom za dvoje u Rosetini i pjenušavim vinima Vuglec.  

Evo pobjedničkih stihova:

„U iskričavo jutro

Uživanje u osjetilima

Zagorska ljepota.“ (T.H.J.) 

 

 

PR: Zlatne riječi

Foto: Julio Frangen

 

Primjedbe