Predstavljeno osam vrhunskih traminaca Srijemskog vinogorja

 

Još jedne Vinske priče Srijema otkrile su svu raskoš traminca, sorte koja je u najistočnijem srijemskom vinogorju prvi put zasađena početkom 18. stoljeća

 Elegantni, svježi, harmonični, kompleksni, suhi ili polusuhi, izbornih berbi ili ledeni…, u njima ćete uvijek osjetiti dominantan miris ruže, a oni iskusniji otkrivat će muškatne arome, slatkasto voće, miris datulja, meda, mandarina, narančine kore, bergamota… I nitko, bez obzira je li tek početnik ili vinski znalac, neće ostati imun na vrhunske tramince Srijemskog vinogorja. To je potvrdila i sjajna vinska degustacija Traminac – vino kraljeva, treća iz ciklusa Vinske priče Srijema, održana u elegantnom zagrebačkom hotelu Le Premier u organizaciji Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

„Od kada je zasađen prvi trs traminaca 1701. na Principovcu, ladanjskom imanju obitelji Odescalchi i najpoznatijem srijemskom vinorodnom području, ova sorta pobuđuje zanimanje vinskog svijeta. Srijemski traminci pili su se na kraljevskim dvorovima, osvajaju svjetske nagrade i zaštitni su znak Iločke vinske ceste s dvadesetak šarmantnih vinarija među kojima su i Stari podrumi iz 15. i 18. stoljeća. Ovo je najbolja pozivnica za posjet Srijemu i Slavoniji posebno za ljubitelje vina“, ističe Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije.

Idu uz modernu kuhinju i srijemske specijalitete

Da je riječ o iznimnim vinima koja savršeno idu uz najfinija jela, ovog puta s potpisom poznatog chefa Stefana Cosattinija okrunjenog Michelinovim zvjezdicama, otkrilo je osam vrhunskih traminaca Iločke vinske ceste. Nakon podlijevanog sira i odlične pečenice, koji su stigli iz Srijema, uz vrsnu sommelierku Jelenu Šimić Valentić za početak priče odabrana su dva zanimljiva traminca. Iz najistočnije hrvatske vinarije Papak, stigao je Radosh, suho vino iz 2017. intenzivnog mirisa muškatnih aroma, meda i starih ruža, kremoznog i slatkastog okusa, a iz Vinarije Dragun polusuhi Traminac iz 2019., dominantnih mednih nota, nježno slatkast i pitak, traži još jedan gutljaj...

Topli, pitki, s velikim potencijalom starenja

Nakon dva svježija traminca slijedile su kompleksnije varijante. U polusuhom Tramincu iz 2018. vinarije Trs, osjetili su se mirisi meda, karamela i ruže. Ugodne je svježine, jačeg tijela, lijepo izbalansiran, uravnoteženih šećera i kiseline.

Intenzivan polusuhi Traminac Principovac iz 2018. Iločkih podruma, raskošnog je mirisa orašastih plodova, datulja, petroleja, bijelog cvijeća, vanilije, maslaca, suhe smokve… U ustima je prekrasne svježine, kremozan, pun, dugog završetka. Iz istog podruma stigao je Traminac izborne berbe iz 2017. Njegov moćan, slojevit miris sa slatkastim notama nudi posve drugačije iskustvo. Topao je, pitak, s velikim potencijalom starenja.

Iznenađenje za kraj

Najslađi okusi u kojima će uživati ljubitelji predikata, ali i početnici čuvali su se za kraj. Nakon Traminca izborne berbe iz 2016. Vinarije Trs, iznimnog okusa s bademom na afteru, oduševila je izborna berba bobica iz 2008. Ivana Čobankovića. Slojevitog je mirisa s medastim i dimnim notama, gustog i predivnog okusa s oksidativnim završetkom koji podsjeća na cherry. Ledena berba iz 2016. Vina Papak, nudi suptilne mirise karamele, mandarina, narančine kore…, ali i slojevite okusa s puno maslaca. Prava senzacija za nepce.

Ostalo je još taman toliko mjesta za Traminku, iznimnu mirisnu rakiju OPG-a Barbarić.  

 

PR: Lollipop 

Fotografije: Borna Subota

Primjedbe