Farma obitelji Repar, Repro Eko Farm nalazi u Volavju, selu pored
Jastrebarskog te postoji već više od 100 godina. Danas spomenutu farmu vode Dragica i Drago
Repar koji su je preuzeli prije 18 godina i time postali četvrta generacija nasljednika.
Budući da je Dragica oduvijek imala interes za uzgoj i
konzumaciju Vege organske hrane, a i farma je bila prevelika da bi se na njoj
samo živjelo, okrenula se proizvodnji hrane i uslugama u turizmu, u čemu joj je suprug uvijek potpora, u
tehničkom smislu.
Farma se prostire na 3 ha zemlje, a sastoji od glavne kuće sa sobama za noćenje, starog mlina koji se pokreće na
vodu te pomoćnim zgradama s proizvodnjom veganske hrane.
Na oko 1 ha
imaju zasađene razne voćke (najviše jabuke), a ostalo je povrće koje koriste u
svojoj proizvodnji te za svoje goste. Bave se preradom, što znači da većinu
žitarica kupuju od ekoloških dobavljača. Godišnje prerade oko 30-40 tona
pšenice te oko 10 tona pira. Ostale žitarice i grahorice su zastupljene u
manjim količinama.
Njihova filozofija hrane obuhvaća prirodnu i hranjivu
hranu koja nije nasilna prema životinjama, koja je zdrava za ljude, dobra za
okoliš i jako ukusna u isto vrijeme. "Ne vjerujemo da bi kemikalije
trebale biti posluživane na tanjuru i zato su naše povrće, voće i veganski
proizvodi uzgojeni i proizvedeni organski" - objašnjava Dragica
Repar, vlasnica Repro Eko farme.
Njihovi se veganski proizvodi danas mogu kupiti
direktno na farmi ili u trgovinama zdrave hrane diljem Hrvatske. Hrana koju proizvode s puno pažnje prema kvaliteti i
organski je certificirana. Glavna veganska paleta sastoji se od Seitana, Tofua
i tri vrste Veganskih popečaka.
Osim toga, proizvode i razna organska brašna u vlastitom mlinu pokretanom na vodu, pa tako
možete odabrati između pšeničnog, pirovog, kukuruznog, raženog, rižinog,
heljdinog, slanutkovog i prosenog brašna. "Svaka veća proizvodnja
previše bi opteretila naš stari mlin, tako da ne planiramo povećavati
proizvodnju brašna. Za vrijeme izolacije povećali smo proizvodnju i prodaju
nekih vrsta brašna iz zalihe (pirovo, pšenično i kukuruzno) te krupice za 100%,
a ostale Vege hrane za oko 50 %. To je trajalo jedan mjesec, a poslije se opet
sve vratilo na staro. Također, bilježimo nedostatak pira na našem tržištu, a
sve je veća potražnja za istim, kao i za ovom vrstom hrane među mladima"
- kazala nam je Dragica Repar.
ReLeaf Retreatovi i Wellbeing
Obiteljski posao za koji brine pet članova, okrenuo se
i prema uslugama u turizmu, gdje u sklopu glavne i renovirane kuće u
rustikalnom stilu, nude razne programe za retreatove, svadbe i team-buildinge
za bijeg od stresa i sjedinjenje s prirodom.
Njihovi retreatovi u sklopu rekonstruirane »suše«
na imanju, koje je okruženo prirodom – potokom, velikom zelenom livadom, voćkama
i povrtnim vrtom, a koji su dizajnirani za opuštanje, aktivaciju i njegovanje
tijela, bistrenje uma i uspostavljanje emocionalne ravnoteže, popraćeno je
slasnom, domaćom, organskom, veganskom i vegetarijanskom hranom, većinom
uzgojenom na njihovoj farmi.
Tijekom godina to su prepoznali i mnogobrojni retreat
učitelji te grupe iz zemlje, regije i inozemstva, koji su osim u prethodno
nabrojanom uživali i u šetnjama, planinarenju ili bicikliranju lokalnim
krajolikom.
Planovi su posvetiti se više turističkim uslugama, a vjere u boljitak
ne nedostaje, pa im se u promišljanjima pridružio i sin koji ima energije za
inovacije.
Opustite se, jedite zdravo i uživajte, poručuju nam s Repro Eko Farme, a mi se nadovezujemo - pobjegnite od hektične svakodnevice u njihovo šarmantno mirno i ruralno okruženje!
Željka Balja
Fotografije uz dopuštenje Repro Eko Farm
Primjedbe
Objavi komentar