Spoj turizma i proizvoda: Repro Eko Farm



Farma obitelji Repar, Repro Eko Farm nalazi u Volavju, selu pored Jastrebarskog te postoji već više od 100 godina. Danas spomenutu farmu vode Dragica i Drago Repar koji su je preuzeli prije 18 godina i time postali četvrta generacija nasljednika. 

Budući da je Dragica oduvijek imala interes za uzgoj i konzumaciju Vege organske hrane, a i farma je bila prevelika da bi se na njoj samo živjelo, okrenula se proizvodnji hrane i uslugama u turizmu, u čemu joj je suprug uvijek potpora, u tehničkom smislu. 


 Proizvodna filozofija

Farma se prostire na 3 ha zemlje, a sastoji od glavne kuće sa sobama za noćenje, starog mlina koji se pokreće na vodu te pomoćnim zgradama s proizvodnjom veganske hrane.

Na oko 1 ha imaju zasađene razne voćke (najviše jabuke), a ostalo je povrće koje koriste u svojoj proizvodnji te za svoje goste. Bave se preradom, što znači da većinu žitarica kupuju od ekoloških dobavljača. Godišnje prerade oko 30-40 tona pšenice te oko 10 tona pira. Ostale žitarice i grahorice su zastupljene u manjim količinama.

Njihova filozofija hrane obuhvaća prirodnu i hranjivu hranu koja nije nasilna prema životinjama, koja je zdrava za ljude, dobra za okoliš i jako ukusna u isto vrijeme. "Ne vjerujemo da bi kemikalije trebale biti posluživane na tanjuru i zato su naše povrće, voće i veganski proizvodi uzgojeni i proizvedeni organski" -  objašnjava Dragica Repar, vlasnica Repro Eko farme.

Njihovi se veganski proizvodi danas mogu kupiti direktno na farmi ili u trgovinama zdrave hrane diljem Hrvatske. Hrana koju proizvode s puno pažnje prema kvaliteti i organski je certificirana. Glavna veganska paleta sastoji se od Seitana, Tofua i tri vrste Veganskih popečaka.

Osim toga, proizvode i razna organska brašna u vlastitom mlinu pokretanom na vodu, pa tako možete odabrati između pšeničnog, pirovog, kukuruznog, raženog, rižinog, heljdinog, slanutkovog i prosenog brašna. "Svaka veća proizvodnja previše bi opteretila naš stari mlin, tako da ne planiramo povećavati proizvodnju brašna. Za vrijeme izolacije povećali smo proizvodnju i prodaju nekih vrsta brašna iz zalihe (pirovo, pšenično i kukuruzno) te krupice za 100%, a ostale Vege hrane za oko 50 %. To je trajalo jedan mjesec, a poslije se opet sve vratilo na staro. Također, bilježimo nedostatak pira na našem tržištu, a sve je veća potražnja za istim, kao i za ovom vrstom hrane među mladima" - kazala nam je Dragica Repar.


ReLeaf Retreatovi i Wellbeing

Obiteljski posao za koji brine pet članova, okrenuo se i prema uslugama u turizmu, gdje u sklopu glavne i renovirane kuće u rustikalnom stilu, nude razne programe za retreatove, svadbe i team-buildinge za bijeg od stresa i sjedinjenje s prirodom.

Njihovi retreatovi u sklopu rekonstruirane »suše« na imanju, koje je okruženo prirodom – potokom, velikom zelenom livadom, voćkama i povrtnim vrtom, a koji su dizajnirani za opuštanje, aktivaciju i njegovanje tijela, bistrenje uma i uspostavljanje emocionalne ravnoteže, popraćeno je slasnom, domaćom, organskom, veganskom i vegetarijanskom hranom, većinom uzgojenom na njihovoj farmi.


Tijekom godina to su prepoznali i mnogobrojni retreat učitelji te grupe iz zemlje, regije i inozemstva, koji su osim u prethodno nabrojanom uživali i u šetnjama, planinarenju ili bicikliranju lokalnim krajolikom.

Planovi su posvetiti se više turističkim uslugama, a vjere u boljitak ne nedostaje, pa im se u promišljanjima pridružio i sin koji ima energije za inovacije.

Opustite se, jedite zdravo i uživajte, poručuju nam s Repro Eko Farme, a mi se nadovezujemo - pobjegnite od hektične svakodnevice u njihovo šarmantno mirno i ruralno okruženje!

Željka Balja

Fotografije uz dopuštenje Repro Eko Farm

Primjedbe