Osmo
izdanje 'Vina uz žlicu' trebalo se održati krajem ožujka što je spriječio
totalni lockdown uslijed korona krize.
Organizacijski
je sve bilo spremno, ali su inicijatori tog eno gastro projekta, Renata Cisar i
Mustafa Topčagić, zajedno s Karolinom Pavić, vlasnicom zagrebačkog Veganšpeka, morali pričekati neke bolje
dane. Oni su konačno
došli, pa se u simpatičnom bistrou u Tomašićevoj 6, okupila probrana ekipa
vinara i uljara te novinara koji prate vinsku i gastronomsku scenu.
Kroz labirint
vina i jela uzvanike je poveo veliki vinski zaljubljenik Marko Havaši, koji je
u Zagrebu puno pridonio afirmaciji međimurskih i zagorskih vina. Sada je
pokazao da ima i popriličan voditeljski talent.
Fermentirani štapići od soje & Pjenušac Kota 267 |
Visoka
temperatura nije bila baš neki saveznik, ali u kuhinji Veganšpeka sve je
besprijekorno funkcioniralo. Chef Alen Đukić sa svojim je timom na stolove
najprije 'izbacio' Fermentirane štapiće od soje s humusom, tempehom i
mrkvom, koji su se topili u ustima uz Pjenušac 267 extra brut Kota.
Svoj pjenušavi ponos osobno je predstavio Tihomir Kota o čijoj se vinariji u
Zagorju u posljednje vrijeme čuju samo hvalospjevi.
Sljedeći
gastro izazov bili su Gnudi s kravljim sirom i pjenicom od tartufa s
parmezanom, a posluženi su uz Sauvignon Soldo 2018, aromatično i
osvježavajuće vino iz Vetova za čiju su kreaciju zaslužni otac i sin, Gojko i
Mirko Soldo.
Samozatajni
vinari s jednog od najboljih položaja u kutjevačkom vinogorju tek sada
ozbiljnije stupaju na scenu, nudeći sa svojim vinima pravu vrijednost za novac.
Ako pitate koliko koštaju, odgovor je - prava sitnica!
![]() |
Zeleni rižoto sa špinatom i popećcima od bučina brašna & Bijeli Cuvee Burnum 2018 |
Svojevrsnu
premijeru imala je vinarija Burnum iz Vrbnika kod Knina s ambicioznim Bijelim
Cuvéeom iz 2018 u kojem su podjednako zastupljeni chardonnay,
viognier, pošip i maraština. Nešto vrlo francuski i vrlo inovativno, a nastalo
u dalmatinskom kamenjaru.
U odsustvu
ljudi iz Burnuma, vino je, uz Zeleni rižoto sa špinatom i popečcima,
predstavila Kninjanka, Dijana Grgić. O
toj će se vinariji, nazvanoj po staroj rimskoj koloniji, sigurno još pričati, a
za početak samo spomenimo da je prvi trs u njihovu vinogradu zasadio Rade
Šerbedžija...
Naš prvi eko
vinar Tomislav Bolfan, nažalost, nije mogao doći na ovo zabavno i korisno
druženje uz papicu i kapljicu, pa ga je u predstavljanju Rieslinga
2019 zamijenio Boris Nećemer, inače njegova desna ruka.
Njihov je izbor
bio da ovom svježem ali moćnom vinu pridruže komade Lososa s grilla uz beluga
leću, glaziranu mrkvu te pire od graška i mente, što se pokazalo
dobrom idejom ali i realizacijom iz kuhinje Veganšpeka.
Jedino crno
vino ove zagrebačke vrele večeri bio je Crni Cuvée Kaptol 2017 iz vinarije
Kaptol, jedne od nezaobilaznih destinacija kutjevačkog vinorodnog područja.
Ovo vino
visokog potencijala i maštovite kreacije predstavili su vlasnica vinarije
Barbara Ljevar i zagrebački distributer Dario Krklec. Vrsna kupaža cabernet
franca, cabernet sauvignona i merlota, u podjednakim omjerima, nadopunila je
slasni Skradinski rižoto, kojim je označen i kraj slanim jelima.
Slatka
završnica, Crème brûlée s ružmarinom i narančom, stigla je uz Muškat žuti Sokač
2018.
Kako zagorski
'strujni vinar' Ivan Sokač nije mogao biti prisutan, ulogu predstavljača imao
je Vjekoslav Madunić, vinoljubac i vinopilac, inače spiker Hrvatskog radija,
koji je nedavno otišao u zasluženu mirovinu. Vino je najavio poput uvoda u
radijske vijesti koje je godinama čitao, a potom prepustio uzvanicima da
uživaju u njemu i poznatoj francuskoj slastici na hrvatski način.
Spomenimo još
i to da je nadopuna vrsnim jelima i vinima bila mineralna voda Römerquelle, a
najboljom kombinacijom jela i vina, prema glasovima novinara, proglašeni su Gnudi s
kravljim sirom i pjenicom od tartufa s parmezanom uz Sauvignon
Soldo 2018.
![]() |
Sanja Žuvela |
Medijima se
nakratko predstavila Sanja Žuvela iz OPG-a Mario Žuvela iz Vele Luke s Korčule
s ekstra djevičanskim maslinovim uljem Žuvela Košće, mješavinom vrhunskih sorti
maslina lastovka, orgula i drobnica. Ističe se mirisom po zelenom plodu i lišću
masline te okusom srednje do intenzivne gorčine i pikantnosti. Žuvele su već
treća generacija uspješnih veloluških maslinara.
Stari znanac
'Vina uz žlicu', Mladen Cesarec, koji u Oroslavju ima OPG Cesarec, sa svojim je
bučinim uljima u posljednje vrijeme ušao i u velike trgovačke lance, koji su mu
dali dodatnu promidžbu. No, ipak ne zanemaruje neposrednije promocije, poput
ove u Veganšpeku, gdje su popečci (kao dodatak Zelenom
rižotu) spravljeni od visokoproteinskog, bezglutenskog bučinog
brašna uz popržene sjemenke. Cesarec je, pak, izvukao i jednog asa iz rukava, a
to je Suncokretovo hladno prešano ulje, koje nije namijenjeno prženju nego kao
dodatak jelima što je potpuna novost na tržištu.
![]() |
Karolina Pavić i Marko Havaši |
Na kraju, ne
smijemo zaboraviti domaćicu ovog eventa, Karolinu Pavić, vlasnicu Veganšpeka,
koja je osmislila koncept jedinstvene ponude hrane za vegetarijance i vegane,
ali i one koji uživaju u ribljim i mesnim jelima. Ovom prigodom predstavljen je
samo dio ponude s ljetnog jelovnika, koji se stalno nadopunjuje i osvježava.
Kako jelima, tako i vinima...
PR: Fama
Primjedbe
Objavi komentar