U subotu, 4. srpnja, u organizaciji
Salona pjenušavih vina i TZ Vukovarsko-srijemske županije, održan je treći
pjenušavi doručak - u najistočnijem vinogradu Hrvatske, na položaju Radoš, u
vinariji Papak!
Nakon zagorskog i plešivičkoga,
srijemski je doručak svojim bojama, izgledom i okusima dobio atribut
najbogatijega do sada. U hladu stoljetnog oraha na imanju obitelji Papak, usred
vinograda, okupili su se proizvođači pjenušaca iločkoga kraja - Čobanković, Iločki podrumi, Papak i Zelenika
uz podršku jednoga vinara s mirnim vinima – Domagoja Buhača.
Razdragani su
uzvanici, pratitelji Salona pjenušavih vina i ljubitelji hedonističkih
druženja, uživali u delicijama koje je pripremio Hotel Dunav Ilok. Doručak je bio
obilan i raznolik, kako priliči Srijemu -
bilo je tu kulena, kulenove seke, raznovrsnih sireva, pečenih kobasica s
kupus flekicama, zapečenih flekica sa šunkom i sirom, taški, rezanaca s orasima
i makom, domaćeg voća - breskvica i marelica. Potporu događanju u organizaciji
doručka dala je TZ Vukovarsko srijemske
županije, koja je srijemskim doručkom već promovirala destinaciju diljem
Hrvatske, a sada je pozvala goste da dođu k njima, u lijepi Srijem. Događaj je upotpunila glazba, odabir direktorice TZ Vukovarsko-srijemske županije,
Rujane Bušić Srpak. Četiri prelijepa sata prošla su „za tren“ uz divan
glas i odabranu glazbu "Petre Marković i tria".
Gozbu je pratila i voda Jana i Jamnica,
jer uz kušanje vina, posebice na ljetnim vrućinama, važno je uvijek piti puno
vode.
Pjenušavi srijemski doručak na Radošu |
Uz
pjenušava vina, ponuđena uz doručak, svaki je vinar u 13h predstavio jedno
svoje novo (ili manje poznato) mirno vino na tzv. „En primeur vrhunskih
iločkih vina“: Vinarija Buhač je ponudila Graševinu 2019, kasnu berbu
(svjetsku pretpremijeru, kako je ponosno izjavio vinar); Čobanković – Sivi
pinot 2017; Iločki podrumi - Graševinu 2018, nagrađenu s 95 bodova na IWC 2020;
Papak – graševinu izbornu berbu prosušenih bobica 2015, a Zelenika (OPG Izvori života) – Traminac Kadi
2010 Limited Edition.
Nakon Pjenušavoga srijemskog doručka, gosti su
nastavili istraživati Ilok i okolicu, posjetili obližnje vinarije, jeli ukusnu
riječnu ribu, a navečer se priključili programu Dunav Art festivala. Vikend u
Srijemu bio je ispunjen do zadnje minute raznolikim sadržajima.
Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije,
pozvala je goste da dođu u našu najistočniju županiju: „Iako je ove godine situacija specifična, naša županija ostvarila je oko
47% ostvarenog prometa od prošle godine. I u ova izazovna vremena, živimo turizam. Smanjili smo obujam ponude,
prilagodili se uvjetima, ali temeljna vrijednost turističkog proizvoda naših
prostora jest vrijednost za novac tj. održavanje razine kvalitete, i u najtežim
vremenima - i tu ne posustajemo. Naš je
cilj da poželite uvijek ponovno doći! Ponudu pogledajte na stranicama http://visitvukovar-srijem.com/hr/sto-vidjeti-i-dozivjeti/gastronomija/vinski-podrumi-i-kusaonice/ i dođite nam u Slavoniju i Srijem“.
Iskustvo
Pjenušavog srijemskog doručka, mnogim će gostima ostati u posebno lijepom
sjećanju i obećali su vratiti se u Srijem, a sljedeći doručak najavljen je za
jesen, u Erdutu, ako epidemiološka situacija bude zadovoljavajuća.
Organizatori: Salon pjenušavih
vina Zagreb & TZ
Vukovarsko-srijemske županije
PR kontakt: Marija
Vukelić, 098 277301
Fotografije: Julio
Frangen
Primjedbe
Objavi komentar