Vinski razgovori uz Bolfan Vinski Vrh


22. Vinski razgovori održani su u gostima, u vinariji Bolfan Vinski Vrh udaljenoj 40-ak minuta od Zagreba, u okruženju u kojem se ljubiteljima vinske priče, vinskih druženja, vinograda i prirode, prenosi tradicija uz srdačnost, druželjubivost i domaćinski odnos.   

Osim degustacije ekoloških vina okrunjenih sjajnim medaljama i prezentacije vinskog podruma u kojem ta vina stasaju, usred vinograda, na zemlji na kojoj se kroz tisuće godina uzgajala vinova loza, ovo imanje pruža prekrasan pogled, tišinu i mir koji će opustiti sva vaša osjetila i napuniti vas energijom. Posjetitelji koji se daleko od gradske vreve žele buditi uz ptičji pjev u netaknutoj prirodi, mogu rezervirati jednu od pet lijepo uređenih soba u rustikalnom štihu.

Foto: Željka Balja

U restoranu u sklopu vinarije, osim u degustaciji Bolfan vina, možete uživati i u domaćim hladnim narescima ili domaćim specijalitetima od svježih i sezonskih namirnica s obližnjih obiteljsko - poljoprivrednih imanja. "U simbiozi s prirodom, nudimo jela čije namirnice nabavljamo od okolnih obiteljskih domaćinstava i manjih proizvođača u krugu od 20 kilometara.", ističe vlasnik vinarije i imanja, Tomislav Bolfan. 

Uz ugodne razgovore i fine zalogaje, gostima "Vinskih razgovora" predstavili su dio svoje ponude ekoloških vina, koje možemo selektirati u dvije skupine.


Prva skupina su mlada, razigrana, užitna vina stvorena za svakodnevnu konzumaciju. Laganih su alkohola, vrlo izražene sortnosti i svježine. Treba naglasiti da u ovom slučaju ne smijemo miješati svježinu i kiselost; vina su stvarno svježa, a ne prekisela, kako je dugo bilo uvriježeno mišljenje o vinima ovog kraja. Iz linije Bolfan kušalo se nekoliko vina: Bolfan Riesling 2019, Bolfan G  2018 (graševinu), Bolfan Chardonnay 2017, Bolfan Sauvignon 2019 i Bolfan Muškat žuti 2017.


Druga skupina su vrlo ozbiljna, štoviše rekla bi, hedonistička vina, kao što je kušani PRIMUS  Pinot Noir 2017 te macerati (orange vina) na koja nitko nije ostao ravnodušan. PRIMUS Aromano 2016, puno je, mineralno i aromatično vino od sorte pinot sivi, koje je s vlastitim prirodnim kvascima odležalo na finim talozima (sur lie metoda) u velikim drvenim bačvama. 

Foto: Željka Balja
Vino koje je ostavilo najbolji utisak na sve prisutne tj. "oborilo ih s nogu" je orange traminac maceriran oko 25 dana, koji je tri godine odležavao u bačvi od 500 L bez dodatka sumpora, a uskoro bi trebao izaći na tržište u ograničenoj količini od 600 butelja.
  
 Tomislav Bolfan osvrnuo se i na ekološki pristup uzgoja grožđa i proizvodnje vina:  "Krenuli smo s biodinamičkom proizvodnjom vina i držali se Steinerovih naputaka, međutim pokazalo da se takav način proizvodnje treba prilagoditi svakoj vinariji i svakom vinu i nismo bili sasvim zadovoljni s rezultatima takvog pristupa... Zato smo izašli iz sustava biodinamike te se orijentirali na ekološka vina,  no u skladu s prirodom i njenim zakonima, bez umjetnih gnojiva i bez upotrebe herbicida i pesticida. S obzirom na klimatske promjene i sve što se događa oko nas, budućnost svoje vinarije vidim u crnim vinima, tako da će ona biti sigurno pola proizvodnje, ako ne i više. Nedavno smo posadili novih 2,5 ha crnog pinota."


Vinski razgovori su samo jedan od načina kako širu publiku putem medija pobliže upoznati s vinarijama. "Nije poanta pričati samo o vinu, nego i o vinariji, jer mi preferiramo vinski turizam", istaknuo je Tomislav Stiplošek organizator i moderator Vinskih razgovora te dodao kako od sljedećih VR-a potpuno mijenjaju koncept događaja, tako je bilo logično da zadnje Vinske razgovore ove verzije održe u gostima. "Naravno, Bolfan Vinski Vrh, kao jedna od 7 hrvatskih vinarija s oznakom Excellence G.E.T. Star, bila je idealna lokacija za to. Više nego odlična vina, fantastičan ambijent, jako dobra kuhinja i naravno, blizina Zagrebu... Dakle, na Vinski Vrh dođete iz Zagreba za manje od sat vremena i velika je šteta da više Zagrepčana ne uživa u tom ambijentu. Ali eto, sad nemate izgovora i možete to popraviti. Pozivam ljude da posjete Bolfan Vinski Vrh i vjerujte mi, svaki puta će vas ponovno oduševiti" - zaključio je Stiplošek.

 
PR: GET Report
Fotografije: Rene Karaman

Primjedbe