Udruga WOW ugostila vinariju Tomaz u Zagrebu


Vino, dobro društvo, ugodna terasa... bio je to poziv kojem ljubiteljice i ljubitelji vina Tomaz nisu mogli odoljeti

 U četvrtak, 4. lipnja, WOW udruga - Woman on wine u Swanky Monkey Gardenu uz dobru muzičku podlogu, okupila je mnoštvo ljubitelja vina kako bi uživala u druženju uz vina vinarije Tomaz iz Motovuna. Dvorišni, zeleni i sadržajni ambijent uz dobrodošlicu laganog i lepršavog polusuhog ružičastog vina Flaminio 2018., pokazao se savršenim uvodom i punim pogotkom poslije koronskog koncepta druženja.


Umijeće i predanost vinara, Klaudija Tomaza, osim u čaši, iskazalo se i "minglanjem" među mnogobrojnim gostima, zanimajući se povratne informacije, a sve je to odlično pratio i slijedio njegov sin Antonio, s kojima smo ukratko porazgovarali o daljnjim planovima.


Uz čašu Malvazije Avangarde 2019., inače, moju prvu vinsku ljubav u čaši, koja traje još i danas, doznajemo da je u planu projekcija novog podruma i vinarije te da ih taj projekt iznimno veseli jer će nasljednik Antonio, kroz drugačiju ili sličnu stilistiku vina, zadržati tradiciju proizvodnje koja datira još od 1918. godine.


 Uslijedila je degustacija malvazije Sesto Senso 2015., macerirano vino koje je odležavalo 18 mjeseci u bačvama od hrasta, akacije i murve, koje nas sve više osvaja notama duhana, meda i cimeta.

 Kako bi zaokružio priču čistog hedonizma, Klaudio nam otkriva da će uslijediti Teran Barbarossa 2017., ali i iznenađenje večeri, "uspavani div" Barbarossa Superior 2017. u svojem magnum zdanju, za čije je točenje božanstvenih kapljica bio zadužen karizmatičan Antonio.

Iako sam već pisala o ovom "divu" te strpljivo čekam izlazak istog na tržište, još jednom ću se osvrnuti na njegove karakteristike. 


Vino proizvedeno od sorte teran, dobiveno je od ručno ubranog grožđa s najboljeg vinogradarskog položaja pod kontroliranim uvjetima tla, prinosa i kvalitete grožđa. Nastalo je djelomično kasnom berbom, a djelomično od prosušenog grožđa na slami. Dozrijevalo je dvije godine u drvenim francuskim barrique i tonneau bačvama, radi kontrolirane mikrooksidacije kod samog zrenja. Nakon odležavanja u bačvama vino se sljubilo u inox bačvi u kojoj će dozrijevati još šest mjeseci, nakon čega će se puniti u boce. 

Odlikuje ga duboka rubin crvena boja, koja je pri kružnom okretanju u čaši protkana gustim ljubičastim tonom. Sortno prepoznatljivom aromom dominira miris džema maline s elegantnom notom vanilije. 

Skladan sadržaj ukupnih kiselina i mekana nijansa trpkosti daje ovom vinu karakterističan okus punog i snažnog tijela s velikim potencijalom za odležavanje i čuvanje te je idealno za restorane s bogatom vinskom kartom i visokom gastronomijom.

 Linija je to koja će izlaziti samo u najboljim godinama u ograničenoj količini, pa ukoliko na vrijeme rezervirate svoje butelje, smatrajte se sretnicima koji će imati prilike uživati u ovom nektaru. 


Nakon dugog tečnog "poljupca" u čaši, doznali smo da uskoro na tržište dolazi i predikatno vino od muškata bijelog, Viktorija izborna berba prosušenih bobica 2017., vino koje je dvije godine odležalo u barrique bačvi od akacije, a posvećeno je prvoj Klaudijevoj i Danijelinoj unuci Viktoriji. 


Vjerujemo da je ovo dobra pozivnica da se pridružite novim WOW doživljajima i druženjima. Povežite se s vinoljupcima uz dobru kapljicu jer:„Vino je među pićima najkorisnije, među lijekovima najukusnije, a od hrane najugodnije.” – Plutarch von Charona

Više o udruzi WOW doznajte na: www.womenonwine.com.hr

Vinarija Tomaz: www.vina-tomaz.hr


Primjedbe