Održan je prvi hrvatski pjenušavi doručak u vinogradu Vuglec brega



U subotu, 30. svibnja, održan je prvi Pjenušavi zagorski doručak u vinogradu, prema ideji i u organizaciji Marije Vukelić (Salon pjenušavih vina Zagreb) i ekipe Vuglec brega. "Ideja nije nova, "spavala" je u nekoj mapi u računalu", rekla je Marija Vukelić, "ali se upravo sada pokazao pravi trenutak za realizaciju, nakon pauze u organizaciji svih promotivnih događanja, uzrokovane pandemijom, a ususret novim izazovima načina prezentacije i prodaje vina ciljanim kupcima, nakon "popuštanja" mjera."

Organizatori su okupili četiri velika zagorska vinara  Borisa Vugleca, Borisa Drenškog Bodrena, Hrvoja Petrača, Tomislava Bolfana, proizvođače pjenušaca i kupce, ljubitelje pjenušaca na neobaveznom, ugodnom druženjem uz mjehuriće, jagode, trešnje & zagorski doručak koji je pripremio Vuglec breg u suradnji s mljekarom Veronika i mesnicom Vugrinec uz potporu Župana i  TZ Krapinsko-zagorske županije.

 Marija Vukelić, Boris Vuglec, Ines Logožar
 
Uz pjenušava vina, koja su se točila na početku događanja uz zagorski doručak, na programu je bio  "En primeur zagorskih vina“ -  premijera jednog novog vina ili nove berbe (posebnog vina po izboru pojedine vinarije). U ovome dijelu programa domaćin Boris Vuglec predstavio je novi brend  “Zagorski bregi” -  cuvée tradicijskih zagorskih sorti (graševina, kraljevina, zel.silvanac, beline i idr), lagano i pitko svakodnevno vino te spomenuo zajedničku ideju, koju već dugo razrađuju - da se u  Zagorske Brege uključe svi zagorski vinari:"Svatko bi imao svoju etiketu, ali pod zajedničkim imenom i s logom KZ županije", naglasio je Vuglec  s nadom da će se ideja uskoro i realizirati. Tomislav Bolfan premijerno točio svoj macerirani Sivi pinot orange (2017), Petrač novu Karizmu (2017), a Bodren je ponudio nekoliko svojih slatkih predikatnih vina


Oduševljeni gosti su bili, uz ljubitelje pjenušaca, i sommelieri, vinski novinari, predstavnici županije, prijatelji Salona pjenušavih vina i Vuglec brega te i sam župan Kolar, koji je u ugodnom razgovoru s vinarima prepoznao i neke nove  dobre ideje u kontekstu brendiranja vinske destinacije Zagorje. 

Nakon doručka, neki su gosti ostali na ručku na Vuglec bregu ili se uputili u obližnje druge restorane i tako nastavili istraživati  Zagorje.  Sljedeći susret vinara i ljubitelja pjenušaca na Pjenušavom doručku, planiran je na Plešivici uz podršku TZ Zagrebačke županije.  

PR: Zlatne riječi 

Foto: Julio Frangen

Primjedbe