Cilj natjecanja je podići svijest o važnosti pripreme kvalitetnog napitka na bazi espressa među konobarima, uz poticanje razvijanja vještina i nagrađivanje najboljih
Polufinalnim natjecanjem u Šibeniku 18. lipnja kreće nova sezona Franck
barističkog natjecanja koje već četvrtu godinu zaredom okuplja
ponajbolje konobare iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te
Makedonije kako bi pokazali svoje vještine i kreativnost u pripremi
espressa i ostalih napitaka od kave.
Prva tri mjesta u finalu osvajaju stručnu edukaciju i certificiranje u ukupnoj vrijednosti više od 70.000 kuna u SCA Premier Campusu
u Matuljima. Nagrade uključuju različite programe certificiranja koji
nose određenu razinu bodovanja ovisno o broju položenih modula.
Pobjednik finalnog natjecanja osvaja edukaciju iz svih šest modula te
mogućnost osvajanja maksimalnih 100 bodova čime se stječe profesionalni
stupanj uz prestižnu SCA Coffee Skill diplomu. Upravo je centar u Matuljima jedini SCA certificirani centar
u ovom dijelu Europe, koji za cilj ima edukaciju specijalista za kavu
po međunarodnim standardima te pomicanje granica svijeta kave u
Hrvatskoj.
Barističko natjecanje testirat će sposobnost i umijeće natjecatelja
koji će svakom od osjetilnih sudaca poslužiti po jedan espresso i
cappuccino. U pripremi napitaka, natjecatelji trebaju težiti skladnoj
ravnoteži slatkoće, gorčine, kiselosti i arome, jer će se bodovi
dodjeljivati za okus svakog pojedinog pića i stil rada. Važno je i
vizualno predstavljanje napitaka i prezentacija pića, kao i
natjecateljevo tehničko znanje te vještina rada s espresso aparatom i
mlincem, za koji će se također dodjeljivati bodovi.
Da zanimanje barista postaje sve popularnije, govori i to što je u
posljednje tri godine na Franck barističkim natjecanjima sudjelovalo
više od 200 konobara iz cijele regije. Franck od početka podiže
ljestvicu u kvaliteti espressa te stvara i prati trendove, a
natjecanjima poput ovoga nastoji ojačati svoje HoReCa poslovanje u
regiji te pružiti podršku partnerima kroz rast i ulaganje u razvoj
barističke scene i vrhunsku kvalitetu kave.
Nakon polufinalnog natjecanja u Šibeniku Moderato Cafe&Cakes, slijede kvalifikacije 25. lipnja u Zagrebu Club Roko, 16. srpnja u Lovranu Gradska kavana Lovran,
te Sarajevu i Skopju. Veliko finale održat će se uoči Međunarodnog dana
kave 1. listopada u Zagrebu, na kojem će se za titulu najboljeg
ovogodišnjeg bariste boriti natjecatelji koji osvoje prvo i drugo mjesto
na polufinalnom natjecanju u Šibeniku i Lovranu te četiri natjecatelja s
natjecanja iz Zagreba, kao i pobjednici natjecanja na internacionalnim
razinama u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Makedoniji.
404
Primjedbe
Objavi komentar