Emirates obilježava Svjetski dan zaštite okoliša



Dok se ljudi diljem planeta i dalje suočavaju s pandemijom, UN skreće pažnju na važnost promišljanja o prirodi i okolišu povodom Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava na današnji dan, 5. lipnja.

Emirates, svjestan svoje uloge u prirodnom ekosustavu planete, nastavlja napredovati u ostvarivanju svojih ekoloških ciljeva. Zrakoplovna kompanija u svojem je godišnjem izvješću za poslovnu godinu 2019.-2020. predstavila ostvarene rezultate i postignuća u području brige o okolišu.

Emirates posebnu pozornost stavlja na očuvanje životinja koje žive u divljini. Zrakoplovna kompanija posvećena je rješavanju problema ilegalne trgovine divljim životinjama u okviru koje divlje životinje postaju kućni ljubimci ili se njihovi dijelovi tijela poput kože, rogova i drugog koriste u prehrani, proizvodnji lijekova te izradi nakita i ukrasa ukupne godišnje vrijednost oko 20 milijardi američkih dolara. Emirates aktivno djeluje u industriji te u međunarodnom polju pa je tako dio organizacija United for Wildlife, ROUTES (Reducing Opportunities for Unlawful Transport of Endangered Species) i World Travel and Tourism Council (WTTC).

Emirates ima nultu toleranciju na prijevoz zabranjenih vrsta, lov na trofeje ili bilo koje proizvode povezane s ilegalnim aktivnostima vezanim uz divlje životinje. Zemaljski tim zrakoplovne kompanije osposobljen je u skladu s IATA-inim propisima Live Animal Regulations te internim pravilnicima, a više od 2.500 zaposlenika zračnih luka prošle je godine obučeno za prepoznavanje i prijavu sumnjivog tereta. Zaposlenici imaju pristup posebnom kanalu izvještavanja za zaustavljanje ilegalne trgovine. Svijest kod putnika podiže se intervjuima, raznim programima i filmovima dostupnima na sustavu za zabavu na letu ice.


Emiratesova ulaganja u područjima zaštite divljih životinja dobro su poznata i prihvaćena. Zrakoplovna kompanija više od deset godina pomaže u zaštiti australske izvanredne flore i faune u dolini Emirates Wolgan Valley, rezervatu za zaštitu prirode u Novom Južnom Walesu. Rezervat je usko surađivao s lokalnom zajednicom u evakuaciji životinja za vrijeme prošlogodišnjih požara koji su pogodili cijeli kontinent. Uz pomoć gostiju koji su dobrovoljno volontirali, rezervat je stvorio banku sjemena s više od milijun sjemena koja predstavljaju 25 lokalnih domaćih vrsta te će igrati vitalnu ulogu u ponovnoj populaciji oštećenih područja. Divlje životinje karakteristične za to podneblje poput klokana, valabija, zdepaša, gmazova i ptica već su se vratile na to područje.

Emiratesovo dvadesetogodišnje partnerstvo s rezervatom Dubai Desert Conservation Reserve (DDCR) nastavilo je razvijati ​​svoje uspješne programe za praćenje, održavanje i ponovno uvođenje autohtonih vrsta divljih životinja kao što su arapski oriks te arapska i pješčana gazela. U siječnju je 250 velikih ptica vrste MacQueen’s bustards smješteno u prirodno stanište što mnogi smatraju izvanrednim dostignućem. Rezervat u Dubaiju nastavlja biti regionalni lider u ekološkim istraživanjima, pritom aktivno surađujući s lokalnim i međunarodnim sveučilištima. Uz to, rezervat je kandidat IUCN-ove Zelene liste za zaštićena i očuvana područja što je inače globalni standard za najučinkovitije upravljanje zaštićenim područjima u 2018. godini.

Smanjenje emisija ugljika ključno je u Emiratesovoj strategiji okolišne održivosti koju podupire mlada, tehnološki napredna flota s prosječnom dobi od samo 6,8 godina. Sveobuhvatni program energetske učinkovitosti aviokompanije koji analizira i provodi načine za smanjenje nepotrebnog sagorijevanja goriva i emisija osigurao je, gdje god je to operativno izvedivo, poboljšanje učinkovitosti putničkih goriva u cijeloj godini od 1,9 posto. Zahvaljujući trudu zrakoplovne kompanije na optimizaciji planova leta i povećanju goriva, uštedjelo se procijenjenih 38.000 tona goriva ili oko 120.000 tona emisija CO2, pritom istovremeno osiguravajući sigurnost i operativni integritet. Taj su pristup također podržale metodologije zasnovane na podacima i programi podizanja svijesti za pilote.

Emirates se zalaže za upravljanje zaštitom okoliša te pritom koristi snagu suradnje, konsenzusa i promjena unutar svog ekosustava. To se odnosi na donošenje internih politika i osnaživanje zaposlenika kao i na uspostavljanje standarda s partnerima i dobavljačima. Prošle je godine vodeći tim Grupacije Emirates odobrio ažurirani Okvir za zaštitu okoliša, a zrakoplovna je kompanija tijekom cijele godine poduzimala pozitivne akcije većih i manjih razmjera kako bi postigla impresivan napredak.

Više informacija o Emiratesovim praksama zaštite okoliša dostupno je ovdje.

PR: MediaVal

Primjedbe