Beograd je domaćin međunarodnog ocjenjivanja vina "BIWC" 2020


Deveto izdanje međunarodnog ocjenjivanja vina Balkans International Wine Competition (BIWC) održat će se od 15. do 17. srpnja u Beogradu, nakon njegovog odgađanja zbog trenutačne situacije. Ovo je prvo takvo "putujuće" vinsko ocjenjivanje izvan Bugarske i označava početak gostovanja u zemljama domaćina, kojima je cilj integracija vinskih podruma te bolja pozicioniranost u regiji i Europi.


„Vjerujem da će nam energija i nadahnuće koji ulažemo u organizaciju međunarodnog ocjenjivanja vina Balkana omogućiti da nadoknadimo izgubljeno vrijeme. Kriza je bila neočekivana i nanijela je veliku štetu vinskoj industriji. No, vinari su ljudi koji rade sa strašću, ambicijom i inspiracijom. Vjerujem da događaj, kao što je Balkans Wine Competition and Festival, nudi platformu koju vinski podrumi mogu iskoristiti za rješavanje krize!“, izjavila je Galina Niforou, direktorica BIWC-a.

Glavna misija BIWCF-a je promocija vina i vinske kulture Balkana, kako u Bugarskoj, tako i širom svijeta. Predsjednik ocjenjivanja i žirija je već tradicionalno Konstantinos Lazarakis MW, prvi nositelj titule Master of Wine na Balkanu.
 
„Vina Balkana su simbol kvalitete i autentičnosti koju potrošači cijene! Deveto izdanje BIWC-a pomoći će ne samo ljubiteljima vina, već i predstavnicima HoReCa sektora da upoznaju vina i vinare iz regije“, obećava Lazarakis. Nakon ocjenjivanja vina, održat će se i vinska smotra 17. srpnja u hotelu Falkensteiner u Beogradu, na koju su pozvani profesionalci iz vinskog svijeta, sommelieri, distributeri i ljubitelji vina.


Najbolje vino Balkana ocjenjuje i bira prestižni žiri koji uključuje i četiri nositelja titula Master of Wine, prvog bugarskog Master sommeliera Svetoslava Manoleva, koji radi u Londonu, te vinske profesionalce i stručnjake iz cijelog svijeta.

BIWC jedno je od rijetkih vinskih ocjenjivanja u Europi koje je organizirano prema australijskom modelu, koji omogućava bolju evaluaciju konkurentskih vina.

Iako je održavanje vinskog festivala bilo planirano za početak lipnja, vinski grad u srcu Sofije, održat će se ispred Nacionalne palače kulture (NDK) 11. rujna i omogućit će gostima te stanovnicima glavnog grada Bugarske da uživaju u "dugom vinskom vikendu" sve do 13. rujna.

S gotovo 1,8 milijuna tona proizvedenog vina godišnje, Balkan je na petom mjestu u svijetu, odmah iza najvećih zemalja proizvođača vina - Italije, Francuske, Španjolske i Sjedinjenih Američkih Država. Balkansko međunarodno ocjenjivanje vina - BIWC je događaj koji okuplja svjetsku vinsku elitu kako bi vidjeli, pili i otkrili bogatstvo i raznolikost vina sudjelujućih zemalja. Svake se godine povodom ocjenjivanja održava i svečana večera, poznatija kao "Balkan Wine Oscar".



Vinari svoje uzorke mogu prijaviti sve do 1. srpnja, a više informacija mogu pronaći na njihovoj stranici: https://balkanswine.eu/en/pages/Entry-Forms/Dates-deadlines/

Balkans Wine Competition and Festival 2020. održava se uz potporu Općine Sofija, Bugarske trgovinske i industrijske komore, Bugarsko-srpske privredne komore, SAVEZA vinara i vinogradara Srbije, SERSA - Nacionalnog udruženja sommeliera Srbije te uz mnogobrojno medijsko partnerstvo među kojima iz Hrvatske sudjeluju i blog Autentika i Turističke Priče.



Primjedbe