Srijem i Slavonija pravi izbor za prvo putovanje


Foto: Dražen Bota

Nije daleko, samo dva, tri sata vožnje od Zagreba, a prostrana ravnica i padine Fruške gore zelene su oaze u kojima su gužve i stres nepoznanica. Ne maštajte više o putovanjima, sjednite u automobil i krenite na istok Hrvatske

Željeli ste, ali nikad niste stizali? Evo prigode za putovanje u Srijem i Slavoniju. Napokon otkrijte zbog čega ovu destinaciju gurmani obožavaju, vinski znalci ne zaobilaze, ljubitelji aktivnog odmora sve više otkrivaju, a poklonici kulturnog turizma za nju već odavno znaju.  

Foto: Sanja Mijac

Kada se još uvijek bojimo pretjeranih socijalnih kontakata i pazimo na osiromašeni kućni budžet, putovanje na istok Hrvatske čini se kao pravo rješenje. Nema gužvi, hrana je izvrsna, vina su vrhunska, a cijene su iznimno povoljne. Boravak na zraku liječi, nepregledne šume, obale uz rijeke i padine Fruške gore pozivaju na šetnju ili vožnju biciklom. 

Foto: Lag Bosutski niz

Obilazak srednjovjekovne jezgre živopisnog Iloka, baroknih središta Vukovara i Vinkovaca, ambijentalne Županje, mirnih Nijemaca ili nekog pitomog slavonskog gospodarstva, pravo je otkriće, posebno sada kada su otvoreni gotovo svi muzeji, među kojima su i oni najatraktivniji u Hrvatskoj – Muzej vučedolske kulture, Gradski muzej Vukovar u dvorcu Eltz, Gradski muzej Vinkovci i Muzej grada Iloka u dvorcu Odescalchi. Osim Mjesta sjećanja - Vukovarske bolnice 1991., rade sva memorijalna mjesta Domovinskog rata objedinjena u Vukovarski nokturno, a otvoreni su i Šumarski muzej u Bošnjacima i Zavičajni muzej u Županji.

„Obilazak muzeja prilagođen je novim uvjetima i moguć je uz strogo poštivanje socijalne distance. Grupe ne smiju biti veće od petero ljudi, eksponati se ne smiju doticati, nošenje maski i rukavica je obavezno, radi se skraćeno, a o novom radnom vremenu posjetitelji se mogu informirati na našoj web stranici Visit Vukovar Srijem, ističe Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije. Kaže kako od ponedjeljka ponovo otvara vrata i većina kuća za odmor, OPG-ova, turističkih gospodarstava te hotela.

Foto: Dario Njavro

„Svi objekti će raditi uz strogo poštivanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i uputa o načinu rada ugostiteljskih objekata, a kako smo mi u Srijemu i Slavoniji iznimno ponosni na rijeke, kako one europske, velike i moćne -  Dunav i Savu, tako i one samo naše - Vuku, Bosut, Spačvu…, raduje nas informacija da će od ponedjeljka ponovo Dunavom u Vukovaru zaploviti Magenta 1Vukovar Waterbus i katamaran Danubius u Iloku“, zaključuje  direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije. 

Više nema opravdanja. Vrijeme je za posjet Srijemu i Slavoniji, destinaciji koja posljednjih godina privlači i sve više mladih, posebno ljubitelja urbane kulture koji neće propustiti.

Vukovar kao slavonsko središte street arta, uživat će u novoj craft sceni, ali i posjetiti jednu od vinarija na Iločkoj vinskoj cesti, posebice onu najstariju, iz 15. stoljeća.

PR: Lollipop PR

Primjedbe