Iz Motovunske vinarije Tomaz uskoro izlazi uspavani div




Vinarija Tomaz smještena je podno mitskog grada Motovuna. Tradicija proizvodnje vina datira još od 1918. godine, a danas ova vinarija posjeduje oko 22 hektara vinograda u kojem dominiraju autohtone sorte,  malvazija istarska, teran i muškat.

Godišnja proizvodnja doseže do 150 000 butelja, a mikro-klimatski uvjeti gdje se spaja mediteranska i kontinentalna klima, pogoduje kvalitetnom dozrijevanju grožđa te oplemenjuje vino s vrlo intenzivnom aromatikom.

Upravo ta prepoznatljiva aromatika zagolicala je moje nepce s teranom Barbarossa Superior koji je ove godine premijerno predstavljen u Laubi na Vinart Grand Tastingu. Nastavno na pozitivne reakcije i moja slatka iščekivanja, porazgovarala sam s Klaudijom o istoimenom vinu i daljnjim planovima.


Barbarossa Superior 2017 proizveden u potpuno kontroliranim uvjetima

Dugogodišnja želja za kreiranjem terana koji će biti prepoznatljiv i jedinstven na tržištu dočekao je svoje plodno tlo. Ovo vrhunsko vino proizvedeno isključivo od sorte teran, dobiveno je od ručno ubranog grožđa s najboljeg vinogradarskog položaja pod kontroliranim uvjetima tla, prinosa i kvalitete grožđa. Vino je djelomično nastalo kasnom berbom, a djelomično od prosušenog grožđa na slami koje je zasebno vinificirano. Dozrijevalo je dvije godine u drvenim francuskim barrique i tonneau bačvama, radi kontrolirane mikrooksidacije kod samog zrenja. Nakon odležavanja u bačvama vino se sljubilo u inox bačvi u kojoj dozrijeva još šest mjeseci, nakon čega se puni u boce.

Idealan izlazak ovog uspavanog diva na tržište bi bio za dvije do tri godine, ali radi velikog interesa i potražnje, prvu berbu iz 2017. godine pozicionirat će na tržište za tri mjeseca s naznakom mladog vina, bez obzira na starost od tri godine. Linija je to koja će izlaziti samo u najboljim godinama u ograničenoj količini.

Vino odlikuje duboka rubin crvena boja, koja je pri kružnom okretanju u čaši protkana gustim ljubičastim tonom. Aroma je izražena i prepoznatljiva, a dominira miris džema zrelog voća koje je protkano notom vanilije. Skladan sadržaj ukupnih kiselina i mekana nijansa trpkosti daje ovom vinu karakterističan okus punog i snažnog tijela s velikim potencijalom za odležavanje i čuvanje.

Kao jedan od aduta vinarije, vino će se moći kupiti isključivo u vinariji po maloprodajnoj cijeni od 180 kuna, a zastupljenost će u HoReCa segmentu biti isključivo u specijaliziranim restoranima s bogatim vinskim kartama i visokom gastronomijom.


Jedanaest veličanstvenih etiketa

Poznate etikete koje su trenutačno na tržištu su Flaminio polusuhi rose od terana 2019., Avangarde malvazija 2019., Sesto senso macerirana malvazija 2017., Barbarossa teran 2017., Silente merlot 2017., Rose Extra Dry cuvee pjenušac od terana, merlota i crne malvazije 2017., Pier blanc de noir pjenušac od terana 2017., Dolce anima poluslatki muškat bijeli 2018., te Nera crna malvazija 2015., inače jedini nasad te sorte u Hrvatskoj.

Ekskluzivno doznajem da nam uskoro na tržište, osim gore spomenutog uspavanog diva Barbarossa Superior teran 2017., koji će nesumnjivo zagolicati maštu ljubitelja vina, dolazi i predikatno vino od muškata bijelog, Viktorija izborna berba prosušenih bobica 2017., vino koje je dvije godine odležalo u barrique bačvi od akacije, a posvećeno je prvoj Klaudievoj i Danijelinoj unuci Viktoriji. 


Prijenos tradicije i novi vinski podrum

Prisutnost u HoReCa segmentu od velike im je važnosti i njihova prepoznatljivost s konstantnim rastom sve je veća. Vina su kaže dostupna na upit te ista šalju na kućnu adresu, a pronaći se mogu i u svim bolje opskrbljenim trgovačkim lancima.

U planu je projekcija novog podruma i vinarije, 20 metara dalje od postojećeg. Izgradnja se očekuje na proljeće 2021. godine kako bi sin Antonio, koji studira vinarstvo, ispunio vlastite želje i ambicije, a istovremeno nastavio tradiciju i sačuvao prepoznatljiv identitet i karakter vinarije, što je Klaudiju životni san.

Put proizvodnje vina kojim je početkom prošlog stoljeća koračao nono Piero, a potom je istim stopama nastavio njegov sin Bruno, sada moćno prate unuk Klaudijo te praunuk Antonio. 


Turistička sezona od velikog je značaja za vinsku regiju

Tijekom 2019. godine u odnosu na 2018. godinu Motovun je posjetilo 22,7% više gostiju (23.926 dolazaka) koji su ostvarili 11,51% više noćenja (54.835 noćenja). Srpanj i kolovoz glavni su mjeseci turističke sezone, što potvrđuje i veliki udio u noćenjima, od čega su strani gosti ostvarili 84%, a domaći 16% noćenja. Za prodaju vina, gosti na destinaciji od velikog su značaja.

Što očekuje od ove godine, Klaudio kaže: “Ogromna je važnost za turizam i prodaju vina, dolazak stranih i domaćih gostiju na destinaciju i to je vjerujem svima osjetljiva tema. Što se naše vinarije tiče za sve linije vina, osim Avangarde malvazije, Flaminia rosea i Dolce anima muškata, poželjno je duže odležavanje radi bolje kvalitete vina, a tu će vrijednost  kupci itekako prepoznati. Vjerujem da će sve biti u redu, iako nas je pandemija što se tiče plasmana svježih vina ekonomski malo unazadila, socijalno nas je obogatila. Kad sve zbrojimo, na pozitivnoj smo nuli, što je itekako važno.

Više o vinariji Tomaz i njihovim vinima možete doznati na: www.vina-tomaz.hr

Foto Barbarossa Superior: Vedrana Orlović


************************************************

Jeste li znali da…?

… se ime Motovuna kao jednog od najvećih dvoraca u Istri, u povijesnom dokumentu, prvi put spominje u listini Rižanska skupština iz 804. godine, koja je jedna od najvažnijih dokumenata srednjovjekovne povijesti Istre.

…. je uskotračna vinska pruga Parenzana prometovala Istrom od 1902. do 1935. godine. U dužini čak 123 kilometra, prelazila je kroz devet tunela, preko jedanaest mostova i šest vijadukata. Oživljena trasa Parenzane danas je značajna i prepoznatljiva turistička robna marka Istre.

… da do glavnog trga Motovuna, koji se nalazi unutar starih zidina, morate zakoračiti na 1052 stube, najduže stubište u Hrvatskoj.

… da je zvonik uz crkvu sv. Stjepana, visok 27 metara, zaštitni znak grada Motovuna.

… da u Motovunskoj zaštićenoj šumi rastu cijenjenje gurmanske gljive - crni i bijeli tartufi te da je skupljanje tartufa važna turistička ponuda i senzacija.

… da Motovun zaljubljenike u filmsku umjetnost privlači petodnevnim Motovun film festivalom koji se održava od 1999. godine.

… da su nekada u dolini rijeke Mirne živjeli divovi, a jedan od najpoznatijih je Veli Jože iz djela Vladimira Nazora. 

… da se u rujnu održava Festival Veli Jože, atraktivna obiteljska manifestacija čiji su programi i sadržaji koncipirani tako da se posjetitelji  zabavljaju, educiraju i uživaju u ljepotama Motovuna i njegovih divova.


Primjedbe