Šparoge s razlogom uživaju kraljevski status, a u kombinaciji s
jajima prava su poslastica za cijelu
obitelj
Često čujemo kako je
najzdravije pripremati jela sa sezonskim namirnicama, a upravo je sezona
šparoga u punom jeku. Kao 'carsko povrće' kako ih ponekad nazivaju, šparoge su
dobile nadimak zahvaljujući popularnosti koju su stekle još u rimsko doba, kada
su podanici odlazili u berbu šparoga za careve. Tada su se mogle pronaći samo na
carevom stolu, danas su srećom dostupne svima.
Osim nutritivnih
vrijednosti, šparoga je poznata i po brojnim ljekovitim svojstvima. Ove zelene
mesnate stapke niskokalorične su i pune vitamina i minerala, a nazivaju ih još
i čistačima organizma. Iznimno su zdrave za normalan rad jetre, bubrega i
pluća, a odlične su i za dijetalnu ishranu kod oboljelih od dijabetesa. Česta
konzumacija šparoga pomaže protiv kroničnog bronhitisa, bubrežnog kamenca,
anemije, dijabetesa, odstranjuje žuticu i čisti bubrege i mjehur.
To su prepoznali i naši
Slavonci iz udruge „Vinkovačka šparoga“ koji su već nekoliko godina među većim
uzgajivačima ove zdrave namirnice. Kako Kaufland brojne proizvode poput mesa,
jaja, voća i povrća nabavlja lokalno te se velika pažnja polaže upravo na
suradnju s domaćim proizvođačima kroz projekt Naše mi najbolje paše,
tako su i domaće šparoge sa srijemskih polja dio njihove ponude.
U nastavku vam donosimo
prijedlog jutarnjeg doručka čije su zvijezde upravo domaće šparoge i svježa
domaća jaja iz Kauflanda. Dobar tek!
Tost sa šparogama, jajima i
kozjim sirom
šparoge
tvrdo kuhana jaja
baguette
kozji sir
češnjak
začinsko bilje (timijan ili
vlasac)
Za preljev:
4 žlice maslinovog ulja
1 žlica limunovog soka
½ žličice Dijon senfa
1 žlica sjeckanih kapara
sol, papar
1. Baguette nareži na
komade dužine 15-ak centimetara pa prereži po pola. Svaku polovicu namaži s
prerezanim režnjem češnjaka za aromu pa peci na suhoj tavi do zlatne boje.
2. Šparoge kratko ispeci u
tavi na malo maslinova ulja. Kuhana jaja nareži na manje komade.
3. U zdjelici pomiješaj sve
sastojke za preljev. Po želji u njega možeš namrviti jedan tvrdo kuhani
žumanjak.
4. Tostirani baguette
obilno namaži kozjim sirom, posloži na njega začinsko bilje po želji, pečene
šparoge i kuhana jaja pa sve zalij preljevom.
Više o suradnji s domaćim proizvođačima na https://www.kaufland.hr/asortiman/nase-najbolje-pase.html.
PR:Abeceda komunikacije
Primjedbe
Objavi komentar