Domaće šparoge srijemskih polja u Kauflandu


Šparoge s razlogom uživaju kraljevski status, a u kombinaciji s jajima prava su  poslastica za cijelu obitelj

Često čujemo kako je najzdravije pripremati jela sa sezonskim namirnicama, a upravo je sezona šparoga u punom jeku. Kao 'carsko povrće' kako ih ponekad nazivaju, šparoge su dobile nadimak zahvaljujući popularnosti koju su stekle još u rimsko doba, kada su podanici odlazili u berbu šparoga za careve. Tada su se mogle pronaći samo na carevom stolu, danas su srećom dostupne svima. 

Osim nutritivnih vrijednosti, šparoga je poznata i po brojnim ljekovitim svojstvima. Ove zelene mesnate stapke niskokalorične su i pune vitamina i minerala, a nazivaju ih još i čistačima organizma. Iznimno su zdrave za normalan rad jetre, bubrega i pluća, a odlične su i za dijetalnu ishranu kod oboljelih od dijabetesa. Česta konzumacija šparoga pomaže protiv kroničnog bronhitisa, bubrežnog kamenca, anemije, dijabetesa, odstranjuje žuticu i čisti bubrege i mjehur.

To su prepoznali i naši Slavonci iz udruge „Vinkovačka šparoga“ koji su već nekoliko godina među većim uzgajivačima ove zdrave namirnice. Kako Kaufland brojne proizvode poput mesa, jaja, voća i povrća nabavlja lokalno te se velika pažnja polaže upravo na suradnju s domaćim proizvođačima kroz projekt Naše mi najbolje paše, tako su i domaće šparoge sa srijemskih polja dio njihove ponude. 

U nastavku vam donosimo prijedlog jutarnjeg doručka čije su zvijezde upravo domaće šparoge i svježa domaća jaja iz Kauflanda. Dobar tek!


Tost sa šparogama, jajima i kozjim sirom

šparoge
tvrdo kuhana jaja
baguette
kozji sir
češnjak
začinsko bilje (timijan ili vlasac)

Za preljev:
4 žlice maslinovog ulja
1 žlica limunovog soka
½ žličice Dijon senfa
1 žlica sjeckanih kapara
sol, papar

1. Baguette nareži na komade dužine 15-ak centimetara pa prereži po pola. Svaku polovicu namaži s prerezanim režnjem češnjaka za aromu pa peci na suhoj tavi do zlatne boje.

2. Šparoge kratko ispeci u tavi na malo maslinova ulja. Kuhana jaja nareži na manje komade.

3. U zdjelici pomiješaj sve sastojke za preljev. Po želji u njega možeš namrviti jedan tvrdo kuhani žumanjak.

4. Tostirani baguette obilno namaži kozjim sirom, posloži na njega začinsko bilje po želji, pečene šparoge i kuhana jaja pa sve zalij preljevom.

Više o suradnji s domaćim proizvođačima na https://www.kaufland.hr/asortiman/nase-najbolje-pase.html.

PR:Abeceda komunikacije

Primjedbe