Otkrijte najljepšu butik vinariju u Istri


Putujete li u Istru, neka vam nezaobilazna stanica bude vinarija Kabola - oduševit će vas romantična kamena stancija, a uz čašu vrhunskog rosea pogled na vinograde i masline bit će još ljepši


Ne, niste u Toskani ili u Provansi. Na jednom ste od najljepših istarskih imanja smještenog između Buja i Momjana s pogledom na more, Alpe i Dolomite. U njegovom središtu prekrasno je kameno zdanje, a oko njega vinogradi, priroda i tišina – savršeno mjesto za digitalni detoks, punjenje baterija i bijeg iz grada. Na balkonu i na prostranom kamenom dvorištu cvijeće, pokoja maslina i velika amfora, plave „škure“ na prozorima – sve je usklađeno, jednostavno i nepretenciozno. Jedinstveni ambijent ovog mjesta privukao je Luku Šulića i Stjepana Hausera koji su tu prije nekoliko godina snimili spot za temu Love iz kultnog filma Kum.


Odvažno, inovativno, drugačije

Imanje s ruševnom stancijom 2000. kupio je Marino Markežić, jedan od najpoznatijih istarskih vinara, obnovio ga i pet godina kasnije otvorio vinariju Kabola, čija se vrhunska vina danas nalaze u najprestižnijim restoranima u svijetu. Vino je u obiteljskoj tradiciji Markežić već tri generacije, još od 1891., danas ga cijene najpoznatiji sommelieri, a u njemu se uz terroire odražava odvažnost i inovativnost ovog istarskog vinara,  koji je prvi u Hrvatskoj počeo s proizvodnjom vina iz amfore. Malvazija Amfora jedno je od najtraženijih istarskih vina, a uz nju u podrumu kamene stancije nastaju i Malvazija istarska, Malvazija Unica, Muškat momjanski, zanimljivi pjenušac RE, Teran, Merlot, Cabernet sauvignon, cuvee Supremo, Teran Amfora i neodoljivi rose Rosa.


Rosa Kabola

U vinskom svijetu rose je prvi vjesnik proljeća, savršeno je osvježenje u toplijem dijelu godine i sjajan izbor za uživanje u trenutku. Izraženog mirisa s notama maline i šumske jagode i lijepom bojom trešnje, Rosa Kabola od sorte teran, suho je i mekano vino, srednjeg tijela, ugodne svježine i blagih tanina. Harmonično, intenzivnog okusa, na „after tasteu“ osjeća se nota aronije. Uživat ćete u svakom gutljaju. Želimo vam dobar tek uz rižoto od istarskih šparoga i čašu ovog iznimnog vina.


Foto: arhiva Kabola
PR: Lollipop PR

Primjedbe