U zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn u subotu je održan Acrobat Portfolio
Tasting, tvrtke Arcobat – najznačajnija međunarodna poslovna vinska smotra,
dosad organizirana u Hrvatskoj, koja je u Zagreb po prvi puta dovela neka od
najznačajnijih imena svjetske vinske scene.
Gaia Gaja |
Tako su u centru Zagreba svoja vina osobno predstavili i sami vlasnici tih
ekskluzivnih vinskih kuća, među kojima su Roberto Voerzio, jedan od
najznačajnijih svjetskih proizvođača barola; kćer velikog Angela Gaje, Gaia
Gaja; najutjecajniji slovenski vinar Marjan Simčič; francuska institucija
bijelog burgundca Olivier Laflaive, te jedan od najutjecajnijih vinara na
svijetu Frescobaldi. Na tastingu su održane i majstorske radionice ovih
velikana vinskog svijeta, za koje se u prepunim dvoranama tražilo mjesto više.
Gin Mare |
Posjetitelji su mogli kušati i najprestižnija vina, šampanjce i destilate na tržištu, poput Pontet-Caneta, Champagne Billecart-Salmona, Dal Forno Romana, Whispering Angela, Vega Sicilie, Christian Moreaua, Pascal Joliveta, Gin Marea, Cocchija, Le Tributea, Roby Martona, Zuidama te mnogih drugih.
Gaia Gaja |
„Čast mi je sudjelovati na događanju ovakvog kalibra, među imenima koja
kroje trendove u vinskom svijetu, ali i među ovakvim posjetiteljima za koje se
vide da razumiju ono što im se prezentira, što znači da je publika pomno
odabrana“, rekla je Gaia Gaja, koja je na tastingu održala majstorsku
radionicu te zainteresirane upoznala s vrhunskom selekcijom vina vinarije Gaja.
„Odluka za dolazak u Hrvatsku bila je jednostavna jer volim Hrvatsku, ovdje se
osjećam kao da sam u Italiji, i kao da smo svi povezani. Također, rado dolazim
na ovakav tip tastinga jer se u razgovoru s ljudima često rađaju nove dobre
poslovne ideje, a pogotovo kada se radi o razgovoru s Hrvatima."
Christian Moreau |
O dobroj selekciji posjetitelja govorio je i veliki Christian Moreau, koji je pohvalio
organizaciju te već najavio svoj dolazak i sljedeće godine. “Jako mi se
svidjelo da je među posjetiteljima bilo toliko ugostitelja i vlasnika
restorana, koji su se informirali o vinima koja inače drže na svojim vinskim
kartama, te tražili savjete što bi još mogli dodati. Također, često putujem po wine
tastinzima, i prvi put u životu vidim da imamo frižidere iza stolova. Sve
pohvale”, dodao je Moreau.
Clase Azul tequila |
Najveći interes među masterclassovima izazvao je onaj vlasnika Clase Azul, najskuplje tequile na svijetu, Marca Caccialupija, na kojemu su
posjetitelji mogli saznati više o načinu nastajanja ove vrhunske tequile.
„Hrvatska je perspektivno tržište za internacionalnu vinsku scenu,
zahvaljujući turizmu. Želimo li privući one najekskluzivnije goste visoke
platežne moći, moramo im omogućiti i pristup vrhunskim proizvodima, kao i
kvalitetnu uslugu. Zato mi je želja bila Zagreb i Hrvatsku vinski i
gastronomski približiti Europi te educirati ugostitelje, vinare i hotelijere -
približiti im svjetska i većini često nedostižna vina, da ih ipak probaju, i na
taj način lakše i sigurnije predstavljaju sve kvalitetnijim gostima koji dolaze
u Hrvatsku“, rekao je organizator tastinga i vlasnik tvrtke Acrobat Dino
Kušen.
Koliko je ovaj događaj značajan za grad Zagreb i Hrvatsku, potvrđuje činjenica
da ga je podržala i Turistička zajednica grada Zagreba, a za prijevoz svih
svjetskih vinara pobrinula se jedna od naših najekskluzivnijih auto kuća -Benussi.
Roby Marton Premium Gin |
Acrobatov tasting donio je i neke premijere tako da su upravo ovdje
posjetitelji po prvi puta mogli kušati španjolsku cavu, pjenušac
Juve&Champs, Cartron likere, novo piće Black Fire - liker od kave, tequile
i chilija, Papa Fuego spicy tomato pića, te gin i
coffee liker kao potpuno nove proizvode prestižnog brenda Sauvelle vodke.
Vrijedi istaknuti i nastup barmena Ema Giaconea, inače desne ruke Antonia
Naranje, jednog od najpoznatijih barmena u Španjolskoj i vlasnika Dr.
Stravinskyja, koji je rangiran kao 25. na “50 best bars” listi, koji je
priredio poseban show povodom predstavljanja Le Tribute
gina. Show je posjetiteljima priuštio i Gin Mare, koji je cijeloga dana
posjetitelje obskrbljivao ukusnim koktelima.
Tasting je na kraju dana začinio kulinarski spektakl šest vrhunskih
hrvatskih chefova. Za posjetitelje večeru su kuhali Hrvoje Zirojević iz
Laganinija, Hrvoje Kroflin iz ManO2, Belizar Miloš iz Agave, Marin Rendić iz
Bistroa Apetit by Marin Rendić, Timeov Marko Alilović te Hiltonovi chefovi.
Primjedbe
Objavi komentar