Nakon
šest uspješnih eno gastro večeri s 'Vinom uz žlicu' tijekom prošle godine, bilo
je vrijeme za mali predah - s 'Vinom uz slasticu'. Domaćin je bila kavana Procaffe (Tkalčićeva 54) u Zagrebu gdje je, uz pet odabranih vina,
predstavljeno pet slastica iz njihove proizvodnje.
Tomislav Jagunić, Tomislav Bolfan, Igor Škvorc, Marko Havaši i Sven Đozo |
Kavana
Procaffe nije obična kavana u moru ugostiteljskih objekata u najturističkijoj
zagrebačkoj ulici, jer u svom podrumskom dijelu ima prekrasno uređen wine bar.
Vinarima je ponuđeno da iz bogatog asortimana Procaffea sami odaberu koja bi
slastica najviše odgovarala uz njihovo vino što se pokazalo dobrim izborom.
Voditelj Procaffea, Tomislav Teklić, pobrinuo se da slastice budu prezentirane
u degustacijskim količinama kako se ne bi kalorijski previše opteretilo
uzvanike iz svijeta medija.
Škrlet Lagena Winery 2019 i Cheesecake u čašici sa zrncima šipka |
Degustacija
je započeta sa Cheesecakeom sa zrncima šipka i suhim Škrletom Lagena Winery
2019, kojeg je osobno predstavio moslavački vinar Sven Đozo. Ovo je bila
prilika da predstavi i rebranding svoje vinarije, koja je ranije bila poznata
po nazivu Ilovčak, vinogradarskom položaju kraj Kutine.
Riesling Primus Bolfan 2015 i Tiramisu |
Iz zagorske Hrašćine stigao je Tomislav Bolfan, pionir hrvatskog eko vinarstva, koji je uz Tiramisu preporučio svoj poluslatki Riesling Primus Bolfan 2015, znan kao dvostruki osvajač bronce na londonskom Decanteru. U Procaffeu su posebno ponosni na svoj Tiramisu kojeg, pak, nije lako 'pomiriti' s vinom, ali Bolfan je nepogrešivo procijenio da se s bogatstvom okusa ove slastice sasvim dobro nosi njegov pravi 'petrolejski' Riesling. Ova kombinacija je od strane novinara proglašena i najboljom na prvom eventu 'Vina uz slasticu', koji su organizirali prijatelji vina Renata Cisar i Mustafa Topčagić.
Rose Belje 2018 i Panna cotta |
Belje
je već odavno sinonim za brižno odnjegovana vina koja unatoč velikim količinama
zadržavaju 'boutique' kvalitetu. Takav je slučaj i s njihovim polusuhim Roséom
2018, majstorski spravljenim od pinota crnog i cabernet sauvignona. Nažalost,
na promociju nije mogao doći nitko od predstavnika Belja, ali bi sigurno i oni
uživali u sljubljivanju njihova sočnog i aromatičnog Roséa s istom takvom Panna
cottom.
Pjenušac La Bulle Rose i savijača sa šumskim voćem |
Što
bi bile slastice bez fino perlanih mjehurića? Odgovor na to dala je Vinarija Jagunić s Plešivice, hrvatske Champagne. S obzirom da se ostatak obitelji morao
posvetiti iznenadnoj grupi turista u svojoj vinskoj kušaonici i vinariji, čast
da predstavi pjenušac La Bulle Rosé dobio je najmlađi član - Zvonimir Jagunić, koji se izvrsno snašao u toj ulozi. Na preporuku njegova iskusnijeg brata
Dominika, ovaj extra sec pjenušac od portugisca i crnog pinota, proizveden
klasičnom metodom, pio se uz Savijaču sa šumskim voćem.
Rubin Pinot noir Fadan 2018 i čokoladna torta Tkalča |
Premijerno 'Vino uz slasticu' okončano je uz premijerno vino - Rubin Pinot noir Fadan 2018. Ovo je bio prvi put da se Vinarija Fadan iz Zasadbrega kod Čakovca predstavila u Zagrebu za što je zaslužan veliki promotor međimurskih vina Marko Havaši. Vinar Igor Škvorc ugodno je iznenadio svojim laganim i pitkim Pinotom crnim, koji se izvrsno složio s Čokoladnom tortom Tkalča. Za ovu vinariju. nazvanu po Fadan bregu na kojem su vinogradi, sigurno će se još čuti.
Aura Gin Karbun, Teranino, Suha smokva i Divlja kruška |
Gutljaje
vina i zalogaje slastica olakšale su negazirana i gazirana voda Römerquelle. I
svakako ne zaboravimo napomenuti da je i 'Vino uz slasticu' kao i dosadašnja
'Vina uz žlicu' odano pratila destilerija Aura iz istarskog Buzeta sa svojim
Karbun Ginom, Teraninom te likerima od Divlje kruške i Suhe smokve.
FAMA
/ Foto: Nikola Zoko
Primjedbe
Objavi komentar