Ususret Valentinovu: Vina iz Goriških Brda, fine praline i filmski klasici

Tomaž Prinčič, Jelena Bulum, Dean Sinovčić, Martin Milinković

Goriška Brda česta su destinacija  za mnoge ljubitelje vina iz Hrvatske jer osim „dobro“ provjerenih etiketa s imenima poput Ščureka, Simčiča, Štekara ili Jakončiča mnoga vrhunska vina iz ove regije jednostavno nikad ne dospiju ili jedva da dospiju do Hrvatske. Ne čudi stoga što je za zagrebačku prezentaciju jednog takvog vinara vladao popriličan interes.

Riječ je o Tomažu Prinčiču iz Kozane koji je u sklopu vinskih događanja Vino & Kino  predstavio u vinoteci Bornstein pet svojih vrhunskih vina od kojih se svako, osim s hranom, sljubljivalo s ljubavnim filmovima o kojima su pričali insajderi iz filmske branše Dean Sinovčić i Martin Milinković. Sve to na kraju su začinile praline zagrebačke tvornice čokolade „Bagolo“.

Obiteljska vinogradarska tradicija

Tomaž dolazi iz obitelji s dugogodišnjom vinogradarskom tradicijom koju je započeo njegov pradjed Mihael još davne 1878. g. i kojemu je u čast nazvana posebna linija vina koja odležava u drvu – „Mihael belo“ i „Mihael rdeče“. Rezultat tako dugačke povijesti je bogato iskustvo koje se stjecalo od vinara u Austro-Ugarskoj, a zatim od talijanskih kolega. Danas tradiciju nastavlja Tomaž, diplomirani agronom, koji stečeno iskustvo zajedno s najnovijim saznanjima iz struke primjenjuje u vinogradu.

Vinogradi Kmetije Prinčič protežu se na ukupno 10 ha odakle se dobiva oko 40.000 butelja godišnje. Većina vinograda stara je oko 35 godina i nalazi se na nadomorskoj visini između 50 i 100 metara. Svi vinogradi su južne, odnosno, jugoistočne ekspozicije. Također svi vinogradi su prekriveni travom koja omogućava rahliju zemlju, očuvanje korisnih mikroorganizama u tlu, osigurava lozi više kisika, a služi i kao odlično prirodno gnojivo. Za vrhunsku kvalitetu vina iz Goriških Brda ključne su  dvije stvari: mikroklima i sastav tla. Kombinacija toplog zraka koji dolazi danju s mora i hladnog koji noću prodire s Alpa idealna je za vinovu lozu, a opoka ili lapor koji se nalazi u sastavu tla daje vinima izraženu mineralnost što rebuli, koju inače zovu kraljicom Brda, daje onaj X faktor.

O vinima

Degustacija je obuhvatila ukupno 5 vina iz kuće Prinčič.

REBULA 2017. je bistro žuto vino sa zrelom notom i ugodnom svježinom te izraženom mineralnosti, tipičnom za Brda.

SAUVIGNON BLANC 2017. je kompleksno vino. Treba mu vremena da se otvori i izrazi elegantne arome cvijeća, bazge, lišća rajčice i kadulje. Uistinu lijep i poseban sauvignon s dugim završetkom na nepcu.

AUREI PINOT SIVI 2018. je maceriran 7 dana te dozrijevan 9 mjeseci u hrastovim bačvama od 500 lit. Vino je jantarne boje, osjeća se prezrelo grožđe u ustima, elegantno, pitko i zaobljeno. 

PINOT NOIR 2017. je odležan 6 mjeseci u hrastovim bačvama od 500 lit. Crveno rubinske boje s refleksima boje cigle u ustima golica okusima zrelog voća. Mekanih je tanina, ugodno i s dugim završetkom.

MIHAEL RDEČE 2015. je kupaža merlota, cabernet sauvignona i pinot noira, koja je dozrijevala dvije godine u hrastovim bačvama od 500 lit.  Arome podsjećaju na kandirane zrele naranče, džem od crnih trešanja i šljive. Ljekoviti karakter metvice, crnog papra i mediteranskih začina osjeti se u tragovima. Kad se vino još malo otvori osjeti se vanilija, kakao, tamna čokolada i hrskava korica od cjelovitog pšeničnog kruha. Vrlo elegantno vino.


Pet filmskih ljubavnih klasika

Svako vino pratila je priča o jednom ljubavnom filmu koji je odabrao i uz filmskog kritičara Deana Sinovčića kao gosta večeri, komentirao Martin Milinković. „Htjeli smo publiku podsjetiti na one filmske klasike koji ti ne padnu napamet isprva kad je riječ o ljubavnim filmovima“, ovim riječima objasnio je Milinković odabir sljedećih naslova:  „Razum i osjećaji“ (1995.), „Ljubavna pisma s predumišljajem“ (1985.), „Amélie „(2001.), „Doručak kod Tiffanyja“ (1961.) i „Bolje ne može“ (1997.)


Vrhunske zagrebačke praline - „Bagolo“

Uz posljednje vino na kraju večeri Mihal Rdeče 2015. gosti su uživali u slasnim pralinama koje proizvodi Jelena Đuranec-Pribetić zajedno sa svojim timom u zagrebačkom kvartu Gredice. Na adresi Šime Devčića 6 u Zagrebu, nalazi se malo Bagolo čokoladno postrojenje, gdje se proizvode vrhunske praline, čokolade, kandirano voće preliveno čokoladom, čokoladne lizalice i ostale slastice. U ovoj čokoladarnici, koja postoji od 2013. godine, koristi se vrhunska belgijska čokolada, a svi ostali sastojci poput maslaca, voća i sl. nabavljaju se od lokalnih proizvođača. 

Saznajemo kako je povodom Dana zaljubljenih upravo izašla posebna serija bombonijera s porukom po koje možete navratiti ako pripremate iznenađenje dragoj osobi. Nema bolje od originalnog, kreativnog i nadasve, slatkog poklona. 

Naravno, uz butelju finog vina!


PR: Jelena Bulum

Primjedbe