Zdravi i razigrani zagrebački Poke Poke nova je
gastro zvijezda koju ćemo zavoljeti na prvu. Ljubitelji poke bowla konačno u
Zagrebu mogu kušati najfinije svježe varijacije ovog havajskog jela. Na 50-tak
m2 u Bogovićevoj 4 (prolaz neboder) smješten je novi specijalizirani
street food bar koji uz šest vlastitih kreacija bowla nudi i bezbroj
zdravih i svježih mogućnosti za svakog.
Sanja Gregorius, Ana i Marija |
“Šetajući europskim metropolama vrlo smo često znali
zateći prizor punih redova ispred poke barova. Zainteresiralo nas je te smo
otišli isprobati o čemu se radi. Na prvu nas je osvojila ideja, okus i
prezentacija ove priče koja je zdrava, u pravoj mjeri zasitna, a uz koju cijeli
dan možeš funkcionirati bez osjećaja gladi i umora!”– izjavila je Sanja
Gregorius iz Poke Poke-a.
Prostor od 50 m2 ima pult za kojim se pripremaju
bowlovi, 20-ak sjedećih mjesta, a od proljeća i terasu u Bogovićevoj. Za
vizualni identitet ovog cool mjesta zadužen je Studio Sudar, dok je samo
uređenje prepušteno studiu Demel - Kore Demel Zadro. Pri samom ulasku u prostor
obuzima nas vesela energija budući da je jelo izvorno havajsko. Prema tome su
slagane boje od kojih prevladavaju crvena, žuta i plava uz neizostavne zelene
palme.
Baza u pokeu je kvalitetna sushi riža koja se priprema
kao za sushi samo što mora biti topla kao i soba noodles. U zagrebačkom Poke
Pokeu je dan i veći izbor, pa su tako kreirani poke sa soba noodles od
heljde i zoodles od tikvice sa salatom kao baza.
Kod pokea je naglasak
na proteinima. Tu su klasična tuna i losos, no također i hobotnica koja se
često izvorno koristi te mesni dio koji sadrži sous vide piletinu i
odležani roast beef. Za vegane tu je neizbježan tofu. Sve je marinirano
s raznim marinadama bogate vitaminima. Brojne kreacije i izbor ovog jela
ostavljaju prostor i za njegovo kušanje nekoliko puta tjedno pri čemu ćemo
svaki puta iznova biti očarani. Sama priprema bowla traje 5-6 minuta. Ideja je
da je jelo brzo gotovo u skladu s užurbanim načinom i tempom života. Poke
Poke ima dvije veičine bowla, regular po cijeni od 54 te large po cijeni od
68 kuna po porciji.
Iako ne postoji precizna priča o podrijetlu ovog jela,
mnogi se slažu da počeci datiraju još od pretkolonijalnih vremena u Polineziji,
grupi otoka od Havaja do Novog Zelanda. Lokalci bi od svog ribolova uzimali
svježi ulov i začinjavali ga onim što god je bilo pri ruci. Oko 1970-ih
popularnost ovog jela počela je iznimno rasti pa se uz tradicionalne havajske
kuhinje jelo počelo široko koristiti. Ubrzo nakon toga, poke bowl postao je
popularan i na kopnu širom svijeta. Zagrebački Poke Poke prvi je ovakav
street food bar u koji ćemo često dolaziti na poke.
PR: Bet d.o.o.
Primjedbe
Objavi komentar