Vinski razgovori uz vinariju Vukoje i ljubavne romane



Ovogodišnju sezonu zabavno-edukativnih i interaktivnih "Vinskih razgovora s Tomislavom Stiplošekom" svojim je gostovanjem otvorio hercegovački vinar Radovan Vukoje, koji je stigao u Zagreb u pratnji svoje supruge Jagode. 

Da popularnost Stiplošekovih radionica raste, pokazatelj je mnogobrojan dolazak vinskih znalaca i ljubitelja vina u prostor History cluba u Tkalčićevoj ulici, gdje se tražilo i mjesto više. To samo potvrđuje činjenicu da su gosti iz regije sve poželjniji sugovornici i da je sve veći interes za dobrim i sažetim vinskim prezentacijama.


"Moje carstvo je u podrumu, ali ključevi podruma su u vinogradu."- Radovan Vukoje

"Podrumi Vukoje 1982" proizvode vrhunska vina, destilate i maslinovo ulje.  Vinarija se oslanja na modernu tehnologiju, kontroliranu fermentaciju i tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim bačvama, a proizvodnju usmjeravaju isključivo na kvalitetu. Da im to i uspijeva potvrđuju mnogobrojna domaća i inozemna priznanja koja im pristižu čak i iz Kine, gdje već godinama izvoze dio svojih vina.


Tijekom "Vinskih razgovora" kušali smo doista odlična vina od autohtonih sorata žilavke i vranca do velikih vinskih perjanica - selekcija i premium vina. Radovan Vukoje je završio enološku specijalizaciju u Italiji pa je stečena znanja primijenio kroz svoj prepoznatljiv potpis i stilistiku vina.

Hercegovačka Žilavka Vukoje 2018 vino je intenzivnog i kompleksnog mirisa vinogradarske breskve i hercegovačkog bilja. Punog je okusa i izrazito mineralnog karaktera. Maceracija traje 16 sati, a dozrijeva 8 mjeseci u inoxu, 3 mjeseca u hrastovim barrique bačvama te 3 mjeseca u boci. Posebno priznanje kvalitetu žilavke Vukoje odali su i francuski enolozi koji su je uvrstili na svjetsku vinsku kartu u Bordeauxu kao jedino vino iz BiH.


Carsko vino Vukoje 2015 proizvodi se od izborne berbe grožđa žilavke na najboljem položaju u carskom vinogradu Ušće. U ovom vinu moderna tehnologija je prilagođena tradicionalnom načinu proizvodnje. Nakon maceracije 24 sata, vrije i razvija se uvijek u novim hrastovim barrique bačvama 12 mjeseci (sur lie metoda) te odležava 8 mjeseci u boci. Okusom je vrlo mineralno i kremasto vino, izuzetno elegantno s lijepim skladom slatkog i kiselog koji mu daju dug završetak. 

Selekcija bijela 2015 je kupaža probranih grozdova chardonnaya (55%) i žilavke (45%). Macerira se 20 sati, dozrijeva 9 mjeseci u hrastovim barrique bačvama te 6 mjeseci u boci. Ovo veliko vino je zagasito zlatne boje sa zelenim odsjajem, kompleksnih aroma, mineralno, elegantne teksture i izuzetne ravnoteže punog tijela i svježine.

Burgundac bijeli 2016 je neobičan proizvod. Na etiketi istoimenog vina se nalazi kameleon pa se oko naziva tog vina povela i rasprava. Dok se to vino jednima izrazito svidjelo, drugima se nije svidjelo uopće. No tvrde, to i jest poanta ovog vina. 

Zašto je na etiketi kameleon? Radi se o vinu od grožđa sorte pinot crni, ali je rađeno bez prešanja i maceracije kako bi se izbjeglo bojenje mošta pigmentima boje iz kože te tako od njega dobilo bijelo vino. Dakle, crna sorta, a bijelo vino - od tud i naziv kameleon. Vino je idealnog balansa, bogate, raskošne strukture i punoće uz višeslojne voćno-mineralne arome. Mogu samo reći, žao mi je da nije bilo upriličeno i kušanje Burgundca crnog Premium 2010. Ipak je pinot noir moja ljubljena sorta.


Vranac Vukoje Rezerva 2012 iz najboljih godina dozrijeva 18 mjeseci u hrastovim bačvama od 225 litara u podrumima osam metara ispod zemlje, a potom 12 mjeseci u boci. Vino je zatvoreno crvene boje, bogato širokom lepezom aroma koje podsjećaju na bijelu čokoladu, duhan, zrele višnje, papar i cimet. Izuzetno je snažnog tijela, odličnog sklada punoće i svježine okusa te izrazitog potencijala za duga čuvanja. Da bi se u potpunosti spoznala veličina ovog vina poželjno je dekantiranje 30 minuta prije konzumiranja.


Zlatna Vukoje selekcija 2011 je kupaža najboljih grozdova merlota, cabernet sauvignona, vranca i syraha proizvedena klasičnom vinifikacijom. Vrenje se odvija uz maceraciju 20 dana u vinifikatorima na temperaturi od 28 - 30 ⁰C. Dozrijeva 24 mjeseca u hrastovim barrique bačvama te 12 mjeseci u boci. Ovo vino zatvorene rubin boje, kompleksnog je mirisa šumskog voća u kojem dominiraju borovnice i kupine, vrlo ekstraktno i zaokruženo s toplim taninima i sočno - voćnom završnicom. Definitivno jedno od vina koje ima ogromni potencijal za čuvanje, stoga će se ova zlatna selekcija naći i u mojoj arhivi. 

"Hercegovina je već sad velika vinska regija u kojoj se, naravno, ističu autohtone sorte koje mogu dati izuzetno kvalitetna i vrhunska vina. Sad treba sve više raditi na prepoznatljivosti i pozicioniranju regije, jer kvalitetu već imamo." - istaknuo je Radovan.


Ugodne razgovore i vina Vukoje pratile su plate sa suhomesnatim proizvodima i paštetama tvrtke Buretić Bregi i sirevima mljekare Latus te vodama za osvježenje Studena i Radenska. 

Hedonističkim iskustvima tu nije kraj, jer kako je Vukoje najavio, možemo očekivati sljubljivanje s hranom  iz njihovog restorana na sljedećim Vinskim razgovorima, a do novog susreta je pozvao sve prisutne te ostale putnike namjernike i vinoljupce da posjete njegovu vinariju u Trebinju. 

Kao odgovor na potrebe i želje istinskih hedonista i suvremenih gostiju, svega otprilike pola sata vožnje automobilom od Dubrovnika, u sklopu svoje vinarije, Vukoje gostima nudi zaokruženu turističku ponudu kroz mogućnost smještaja u “Villi Pergola” te eno-gastro užitke u restoranu Vinskoj galeriji i autentičnoj "Vinogradarevoj kući". Važno je istaknuti da kroz Vinsku galeriju godišnje procirkulira 30-ak tisuća ljudi, a njegov rad je zamijećen i nagrađen višestrukim priznanjima Bijelog grozda koje dodjeljuje udruga za kulturu stola G.E.T.

"Vinarija i sam Radovan na mene su ostavili izuzetan dojam još prilikom našeg prvog upoznavanja. Sada, kad se već godinama družimo, sa sigurnošću mogu reći da spada među najbolje vinarije u regiji. Radovan radi fantastična vina, a njegova Carska žilavka definitivno je jedno od mojih najdražih vina uopće.", rekao je Tomislav Stiplošek.


Malo je reći da je Radovan Vukoje izniman ambasador i zaljubljenik u hercegovačku žilavku, stoga i ne čudi da je u svrhu kreiranja identiteta istoimene sorte i pozicioniranja u regiji organizirao Salon žilavke

Salon žilavke se po prvi put održao u kolovozu 2017. godine u njegovom restoranu Vinska galerija. Prema riječima kolega koji ga posjećuju, odlično je organiziran i prate ga iznimne gastro delicije proizvođača iz regije. Ne preostaje nam drugo, nego uvjeriti se u isto već u kolovozu ove godine.

Na žalost, vina iz njihovog podruma teško je pronaći na našem tržištu. Trenutačno je u potrazi za uvoznikom i distributerom, pa se nadamo da će se i to uskoro promijeniti.


Vinske razgovore upotpunili su Vlasta Janton i Stjepo Martinović predstavljajući svoje romane "Zagrljaj u koji pripadam" i "Kornelija broji oblake". Oba romana objavljena su u izdanju tvrtke Beletra, koja objavljuje knjige domaćih autora i potiče izravnu komunikaciju autora s publikom.

„Zagrljaj u koji pripadam“ je klasični ljubavni roman koji Vlasta Janton osvježava novim dvojbama koje donose suvremeni odnosi, a glavnoj junakinji ostvarenje vlastitog talenta i prihvaćanje poslovnog izazova vodi i prema zadovoljstvu u ljubavi. "Ljubav je sadržaj života", podsjetila je Vlasta Janton i iz romana izdvojila te recitirala ljubavnu pjesmu "Njemu bih dala da me voli".


Stjepo Martinović je dugogodišnji novinar koji je nakon umirovljenja počeo pisati beletristiku i osvajati književne nagrade. "Kornelija broji oblake" je roman pun putenih i gastronomskih užitaka, sa sugestivnim opisima okusa i mirisa hrane, erotskih igara i romantičnih krajolika Kvarnera i Istre.

"Hedonizam ljubavnih romana skladno upotpunjava priču o umjetnosti proizvodnje vina, a vlastito iskustvo neizostavno je i u umjetnosti stvaranja romana i u umjetnosti stvaranja vina", podsjetio je Stjepo Martinović završivši večer gitarom i romantičnim kanconama.

*********

"Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom" su popularne vinske radionice koje su istovremeno i svojevrsni talk show u kojem publika aktivno sudjeluje i tako sukreira tijek razgovora. Stiplošek dvaput mjesečno u centru Zagreba, uz fine zalogaje i ugodne razgovore, ugošćuje najčešće male, manje poznate vinare, a oni poznatiji koriste priliku predstaviti pokoju premijeru i/ili skriveni dragulj.  Događaj upotpunjuju i drugi gosti, obično iz književnog, kazališnog i glazbenog svijeta.

Sljedeći "Vinski razgovori" održat će se 6. veljače 2020. uz mladu istarsku vinariju Valenta. Broj mjesta je ograničen pa je za sudjelovanje potrebna pravovremena rezervacija. Dodatne informacije potražite na web stranici www.get4u.hr ili Fb stranici događaja.


Foto: Rene Karaman

Primjedbe