Okićeni trsovi s kobasicama i kulenom, prvi odrezani trsovi te sve to zaliveno s vinom, ceremonijal je koji uz blagoslov najavljuje početak radova u
vinogradu.
Vina Belje ovaj tradicionalan običaj
nazivaju Vinceška, a prema zapovjednom blagdanu Sv. Vinka zaštitnika vinogradara, staklara i mornara, obilježava se 22. siječnja. Za Vina Belje ovaj veseo običaj ne predstavlja samo
početak nove vinogradarske godine već je i zgodna marketinška prilika za predstavljanje noviteta i najavu nove turističke godine u Baranji, koja je već nekoliko godina
za redom najuspješnija destinacija ruralnog turizma u Hrvatskoj.
Prema tradicionalnim običajima prve trsove odrezali su Davor
Bošnjaković, direktor Belja plus d.o.o., Suzana Zovko, glavna enologinja i
Tomislav Pintarić, rukovoditelj vinogradarstva, a okićene trsove blagoslovio je
župnik Đula Andraši iz Kneževih Vinograda, kako bi ova godina donijela što
bolju berbu.
Davor Bošnjaković, direktor Belja plus ovom je prigodom istaknuo: „Izuzetno mi je drago najaviti da će već sljedeći mjesec na tržište
izaći nove berbe vrhunske graševine i rosea 2019, koji su prošle godine
ostvarili sjajne prodajne rezultate. Ispred nas je godina bogata događajima
među kojima su najznačajniji 40-ti rođendan ABC sira, jednog od najpoznatijih
regionalnih proizvoda koji izvozimo na 20 tržišta na četiri kontinenta, rebranding
Vina Belje koji uključuje i potpuno novu liniju vina te dodatni iskorak u
uzgoju crnih slavonskih svinja i plasman superior proizvoda od mesa crne
slavonske koje uzgajamo u Parku prirode Kopački rit.“
Impozantna arhiva od 20 000 butelja
Nakon pozdrava okupljenih u
pratnji Ljiljane Vajda-Mlinaček, direktorice marketinga i turizma Belje grupa
novinara i blogera imala je priliku razgledati njihove vinograde ali i
impresivan vinski podrum u kojem se pod specifičnom mikrolokacijom nalazi
arhiva od 20 000 butelja.
Rukovoditelj vinogradarstva
Belje Tomislav Pintarić je pojasnio kako se rezidba najvećim dijelom odvija
ručno uz 150 do 200 berača. Glavna i dominantna sorta im je graševina, chardonnay,
pinot bijeli, pinot sivi i nešto muškata, a od crnih sorata, najveću
zastupljenost ima cabernet sauvignon, zatim merlot, frankovka i pinot crni.
Vinceški food & soul u
izvedbi chefa Nenada Komesa
Da bismo kušali odabrana premium
vina, Belje se pobrinulo za VIP tretman i degustaciju uz tradicionalna jela na
moderan način koje je pripremio chef Nenad Komes (Food & Soul).
Na jelovniku su se našle dobrote u pet sljedova, a slike govore više od
riječi.
![]() |
Salata od ječma i mandarina s
chipsom od kulena
|
![]() |
Tjestenina all’amatriciana sa
slaninom
|
![]() |
Pulled pork sendvič od crne
slavonske svinje lagano pečen 12 sati
s redukcijom od Merlot vina Belje i hrskavom salaticom |
![]() |
Baby kare od crne slavonske
svinje sa zapečenom bundevom i kremom od ABC svježeg krem sira
|
![]() |
Čokoladni truffle s prahom i
chipsom od kulena
|
Od jela bi istaknula salatu od ječma i mandarina s chipsom od kulena, a od vina kupažu Cabernet Sauvignona i Merlota iz 2011, koja je, već pogađate, završila u mojoj arhivi.
Bila je ovo slatko mučenje
(jer ipak je sv. Vinko bio mučenik) ali i pozivnica da se i iduće godine
pridružimo proslavi Vinceške u Kneževim vinogradima!
Foto: Željka Balja
Foto: Željka Balja
Primjedbe
Objavi komentar