Vina Belje svečano obilježila početak nove vinogradarske godine



Okićeni trsovi s kobasicama i kulenom, prvi odrezani trsovi te sve to zaliveno s vinom, ceremonijal je koji uz blagoslov najavljuje početak radova u vinogradu.

Vina Belje ovaj tradicionalan običaj nazivaju Vinceška, a prema zapovjednom blagdanu Sv. Vinka zaštitnika vinogradara, staklara i mornara, obilježava se 22. siječnja. Za Vina Belje ovaj veseo običaj ne predstavlja samo početak nove vinogradarske godine već je i zgodna marketinška prilika za predstavljanje noviteta i najavu nove turističke godine u Baranji, koja je već nekoliko godina za redom najuspješnija destinacija ruralnog turizma u Hrvatskoj.

Prema tradicionalnim običajima prve trsove odrezali su Davor Bošnjaković, direktor Belja plus d.o.o., Suzana Zovko, glavna enologinja i Tomislav Pintarić, rukovoditelj vinogradarstva, a okićene trsove blagoslovio je župnik Đula Andraši iz Kneževih Vinograda, kako bi ova godina donijela što bolju berbu.


Davor Bošnjaković, direktor Belja plus ovom je prigodom istaknuo: „Izuzetno mi je drago najaviti da će već sljedeći mjesec na tržište izaći nove berbe vrhunske graševine i rosea 2019, koji su prošle godine ostvarili sjajne prodajne rezultate. Ispred nas je godina bogata događajima među kojima su najznačajniji 40-ti rođendan ABC sira, jednog od najpoznatijih regionalnih proizvoda koji izvozimo na 20 tržišta na četiri kontinenta, rebranding Vina Belje koji uključuje i potpuno novu liniju vina te dodatni iskorak u uzgoju crnih slavonskih svinja i plasman superior proizvoda od mesa crne slavonske koje uzgajamo u Parku prirode Kopački rit.“


Impozantna arhiva od 20 000 butelja

Nakon pozdrava okupljenih u pratnji Ljiljane Vajda-Mlinaček, direktorice marketinga i turizma Belje grupa novinara i blogera imala je priliku razgledati njihove vinograde ali i impresivan vinski podrum u kojem se pod specifičnom mikrolokacijom nalazi arhiva od 20 000 butelja.


Rukovoditelj vinogradarstva Belje Tomislav Pintarić je pojasnio kako se rezidba najvećim dijelom odvija ručno uz 150 do 200 berača. Glavna i dominantna sorta im je graševina, chardonnay, pinot bijeli, pinot sivi i nešto muškata, a od crnih sorata, najveću zastupljenost ima cabernet sauvignon, zatim merlot, frankovka i pinot crni.

Vinceški food & soul u izvedbi chefa Nenada Komesa

Da bismo kušali odabrana premium vina, Belje se pobrinulo za VIP tretman i degustaciju uz tradicionalna jela na moderan način koje je pripremio chef Nenad Komes (Food & Soul)


Na jelovniku su se našle dobrote u pet sljedova, a slike govore više od riječi. 

Salata od ječma i mandarina s chipsom od kulena

Tjestenina all’amatriciana sa slaninom

Pulled pork sendvič od crne slavonske svinje lagano pečen 12 sati
 s redukcijom od Merlot vina Belje i hrskavom salaticom

Baby kare od crne slavonske svinje sa zapečenom bundevom i kremom od ABC svježeg krem sira

Čokoladni truffle s prahom i chipsom od kulena

Od jela bi istaknula salatu od ječma i mandarina s chipsom od kulena, a od vina kupažu Cabernet Sauvignona i Merlota iz 2011, koja je, već pogađate, završila u mojoj arhivi.


Bila je ovo slatko mučenje (jer ipak je sv. Vinko bio mučenik) ali i pozivnica da se i iduće godine pridružimo proslavi Vinceške u Kneževim vinogradima!

Foto: Željka Balja

Primjedbe