Približno 2800 ljudi proteklog
je vikenda posjetilo dvoranu Gradski vrt u kojoj je održano šesto izdanje
festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS. Izvrsna posjeta nadmašila
je očekivanja organizatora, a prve reakcije izlagača i publike su iznimno
pozitivne.
Tijekom dva festivalska dana,
u petak 10. i subotu 11. siječnja, posjetitelji su mogli uživati u kušanju
proizvoda više od 110 izlagača. U prvom su redu, kao i obično, to bila vina, a
niti ovaj put nisu izostale razne delicije, slastice, piva, žestoka pića. Osim
izložbenog dijela, brojni su gosti pratili bogat dodatni program. Naglasak je
ponovno bio na proizvođačima s istoka Hrvatske koji su se predstavili u
najboljem izdanju, a brojni su gosti iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije i
Makedonije bili mamac za sve goste.
Vinske radionice, ponovno u
"režiji" novinara i pisca Željka Garmaza, nisu mogle smjestiti sve
zainteresirane. Oni koji su osigurali mjesta, imali su prigodu upoznati žive
legende vinarstva, prije svih probati premijerna vina, ali i rijetke arhivske
primjerke, kušati vina uz kamenice, čuti neponovljive životne priče proizvođača
te naučiti i spoznati mnogo zanimljivih činjenica i slatkih, sitnih detalja.
Kao pun su se pogodak pokazale i dvije pivske radionice udruge Panonski
pivarski sindikat koje su također bile izvrsno popunjene te su i ljubitelje
piva privukle na vinsku manifestaciju.
Publika je mogla uživati i u
dvodnevnom kulinarskom showu tijekom kojeg su četiri vrhunska kuhara pokazala
svoje umijeće. Saša Vojnović, Tomislav Špiček, Marinko Rotim i Tomica Đukić
svojim su znanjem i izvrsnim jelima istinski razveselili posjetitelje WineOS-a.
Posjetitelji su pozorno pratili što rade i kako kuhaju vrhunski profesionalci,
čuli su i pregršt dobrih savjeta za sve one koji vole kuhati u svojim domovima,
a na kraju su bili nagrađeni slasnim zalogajima od svinjetine, janjetine,
ribe...
Rijetko koji događaj u Osijeku
izaziva toliku pozornost medija. Proteklog je vikenda najveću vinsku
manifestaciju u ovom dijelu Hrvatske posjetilo čak 130 novinara iz preko 60
redakcija, a među njima je bio zavidan broj najcjenjenijih enoloških i
gastronomskih autora naše regije te mnogo medijskih djelatnika iz inozemstva.
Prva izvješća iznimno su pozitivna što je posebna pohvala organizatorima.
WineOS je i ove godine dao
mjerljiv doprinos razvoju turizma u Osijeku i Osječko – baranjskoj županiji.
Drugi vikend u godini donedavno je bio među najslabije posjećenim, a
zahvaljujući ovoj manifestaciji stanje se osjetno mijenja na bolje. Brojni
gosti festivala donijeli su i dobru posjetu hotelima, restoranima i drugim
ugostiteljskim objektima koji su proteklog vikenda imali pune ruke posla, a
dobili su i značajniju medijsku eksponiranost u medijima te na društvenim
mrežama. Osim toga, festival je ujedno bio i uvod te posebna pozivnica za
predstojeći blagdan Svetog Vinka.
WineOS su ponovno organizirali
udruga Dekanter i vinoteka Vinita uz značajnu podršku Osječko – baranjske
županije, Grada Osijeka, turističkih zajednica županije i grada, Osječkog
sajma, Hrvatske gospodarske komore, udruge proizvođača Graševina Croatica te
brojnih partnera i sponzora koji su omogućili Osječanima i gostima vikend za
pamćenje. Organizatori su zahvalili svima koji su dali doprinos u realizaciji
ovog projekta, a posebnu zahvalu upućuju izlagačima i gostima uz poruku –
vidimo se 2021. na sedmom izdanju WineOS-a.
PR: Dekanter, udruga za promicanje enogastro turizma Hrvatske
Foto: Denis Despot
Primjedbe
Objavi komentar