![]() |
Svečano otvorenje vinske svečanosti En Primeur |
U hotelu The Westin Zagreb uspješno
se održalo novo izdanje En Primeura – vinske svečanosti na kojoj uzvanici,
stručna javnost imaju priliku premijerno kušati vina prošlogodišnje berbe i
vina starijih godišta koja će tek izaći na tržište.
En Primeur 2020 održao se pod
pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva
poljoprivrede, a u organizaciji udruga Graševina Croatica, Vina Dalmacije i
Hortus Croatiae te Udruženja vinarstva pri HGK.
![]() |
Predstavljanje graševine, pošipa i pušipela |
Svoju graševinu, pošip,
pušipel predstavile su 54 vinarije iz tri vinske regije: Slavonije i
Podunavlja, Dalmacije i Međimurja. Manifestaciju su podržali: Darko Horvat -
ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Dragan Kovačević - potpredsjednik
HGK, Krunoslav Karalić – pomoćnik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, Vjeran
Vrbanec - predsjednik Uprave Hamag Bicro te predstavnici vinskih udruga: Vlado
Krauthaker, Josip Pavić, Ivica Kovačević
i David Štampar.
![]() |
Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta |
„Enogastronomija je jedan od najvećih hrvatskih aduta i jedan od glavnih razloga dolazaka stranih turista u Lijepu našu. Zbog toga u hrani i vinu vidimo veliki potencijal, ne samo iz perspektive poljoprivrede i turizma, već i iz aspekta ukupnog gospodarstva“, istaknuo je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.
„I dalje treba raditi na
snažnijem brendiranju hrvatskih vina i vjerujemo da će novi ustroj sa četiri
snažne regionalne organizacije tome dodatno doprinijeti, a HGK će i dalje pod
zajedničkim brendom Vina Croatia vina mosaica još snažnije i vlastitim
sredstvima i sredstvima iz EU viske omotnice raditi na međunarodnoj promociji
hrvatskih vina'', naglasio je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za
poljoprivredu i turizam.
En Primeur svake godine
okuplja sve veći broj zainteresiranih za
nove trendove. Kao i prethodnih godina, predstavnici vinskih regija i
etablirani vinari, osvrnuli su se na berbu 2019.
Kvalitetu berbe 2019. slavonski
vinari ocijenili su vrlo dobrom do odličnom. Vinogradarska godina u Međimurju
bila je veoma zahtjevna i samo najbolji vinari su uspjeli sačuvati kvalitetno
grožđe. U Dalmaciji ističu kako je kvantitativno berba bila ispod normalne
razine, odnosno grožđa je bilo osjetno manje,
a vinari su zadovoljni kvalitetom grožđa.
Primeur 2020 okupio je vinare iz
Slavonije i Podunavlja, članove udruge Graševina Croatica: Krauthaker, Kolar,
Feravino, Antunović, Erdutski vinogradi, Buhač, PP Orahovica, Belje, Markota,
Perak, Sontacchi, Veleučilište u Požegi, Iločki podrumi, Josić, Papak, Kalazić,
Mitrović, Galić, Pinkert, Soldo, Misna vina, Kutjevo i Belje crna slavonska.
Dalmaciju su predstavili
članovi udruge Vina Dalmacije: Tomić, Hvar Hills, Stina, Terra Madre, Birin,
Grabovac, Gracin, Grgić, Krolo, Korta Katarina, Rizman, Hvar Carić, Testament,
PZ Kuna 1898, Skaramuča i PZ Maslina i vino.
Hortus Croatiae predstavile su
međimurske vinarije: Lovrec, Preiner, Cmrečnjak, Jakopić, Tomšić,
Knechtl-Medenjak, Munđarov breg, Kocijan, Dvanajščak-Kozol, Štampar, Horvat, Hažić,
Kovač i Novak, a svoja vina predstavila je i vinarija Kopjar.
En Primeur 2020 je kvalitetom,
ponudom te brojem kvalitetnih sudionika i posjetitelja, opravdao reputaciju
jednog od najvažnijih vinskih događaja u Hrvatskoj. Snaga i kvaliteta hrvatskih
vinogradara i vinara iz predstavljenih regija prepoznata je na europskom i
svjetskom tržištu, čemu svjedoče brojne nagrade sa svjetskih ocjenjivanja vina.
Upravo ovakvi događaji, koji potiču vinare i zaljubljenike u vino na razmjenu
iskustava i znanja, približavaju hrvatsku vinsku scenu konačnom cilju –
prepoznatljivosti Hrvatske kao zemlje visokokvalitetnih vina.
Foto: Goran Jakuš
Primjedbe
Objavi komentar