Vinski turizam je sve cjenjeniji
turistički proizvod i sve češći motiv dolaska turista u Hrvatsku. S ciljem
podizanja kvalitete i prepoznatljivosti turističke ponude u vinskom turizmu te
iz uvjerenja kako je vinski turizam djelatnost koja će donijeti prosperitet
vinarima i njihovim zajednicama, zagrebačka
Udruga za kulturu stola G.E.T. (gastronomija, enologija, turizam) pokrenula je
projekt G.E.T. Stars - Zvijezde vinskog turizma. Riječ je o ocjenjivanju ponude
u vinskom turizmu pri čemu se itekako cijeni njegovanje tradicije i pridavanje
pažnje autohtonim sortama.
Moslavačka vinarija Voštinić Klasnić nosioc je dvije G.E.T. zvjezdice, a to je bio povod organizacije
druženja s novinarima u toj vinariji, uz podršku Turističke zajednice Ivanić-Grada.
Vinarija Voštinić Klasnić nalazi
se na adresi Grabersko brdo 226, Graberje Ivanićko (općina Ivanić Grad). Na površini
od 3,5 hektara vinograda, na 190 metara nadmorske visine uzgajaju škrlet (60%,
a tu je i najstariji nasad škrleta na ovim prostorima), muškat žuti, muškat ottonel,
graševina i chardonnay. U proizvodnji vina njeguju simbiozu stare pedantne
škole pristupa vinogradu kao živom biću i moderne vinifikacije u podrumu.
Mlada generacija koja je preuzela
obiteljsku vinariju ostvarila je zavidne rezultate, kako na hrvatskoj, tako i
na međunarodnoj vinskoj sceni, osvajanjem mnogih medalja i priznanja.
"Glavni motiv naše
djelatnosti i naš ponos je Škrlet, sorta koja je zahvaljujući silnom trudu
struke revitalizirana i trenutno gradi značajnu karijeru na hrvatskoj i
europskoj vinskoj sceni. Kroz svoj rad kao vinogradar i vinar, gledao sam
Škrlet kako raste, kako se mijenja kroz vrijeme. Kroz taj razvoj radio sam na
sebi; Škrlet je usavršavao mene, ali i ja sam usavršavao njega. Rezultat našeg
suživota je 6 stilova vina jedne sorte, autohtonog moslavačkog Škrleta na koje
sam posebno ponosan, s kojima sam ispisao povijest, srušio predrasude…", s
osmjehom objašnjava Tomislav Voštinić, vlasnik vinarije.
2018. godine Tomislav je, sa
svojom ekipom, obnovio postojeću klet i pretvorio je u moderno uređenu kušaonu
vina u kojoj spoj starog i autentičnog te suvremenog, dizajnerskog ambijenta
daje sasvim novu dimenziju uživanju u vinu.
Voštinić se dosta oslanja na turizam,
kušaona je uređena elegantno i toplo, s pogledom na vinograd što upotpunjuje
doživljaj. Počeo je nuditi i hranu za grupne posjete - tipične i na domaći
način pripremljene i prigotovljene namirnice i jela (iako je moguće dogovoriti
i catering s drugačijom ponudom hrane). Na platou ispred vinskog podruma priređuje glazbene
večeri uglavnom, organizira razne tematske vinske radionice, a nudi i mogućnost
noćenja.
"Plan za skoru budućnost je
daljnji razvoj prodaje na vlastitom pragu i izvedba projekta elitnog vinskog
turizma, kakav nije viđen u kontinentalnom dijelu Hrvatske.", pomalo
tajnovito odaje Tomislav Voštinić, a doznajemo da se uz vinograd gradi bazen
dimenzija 9×6 metara sa šankom gdje će se ljeti gosti moći osvježavati kupanjem
i degustacijom vina.
Prilikom ovog druženja, ponudu
vina vinarije Voštinić Klasnić predstavili su vlasnik, Tomislav Voštinić i
enologinja Valentina Tuščić.
Kao piće dobrodošlice ponudili su
aperitivni Pjenušac brut - proizveden klasičnom metodom od sorte škrlet. Potom osvježavajuć
i lagan, ali pun okusa, mladi Škrlet 2019.
te Škrlet unikat 2018. proizveden
od probranog grožđa s najboljih položaja vinograda te Škrlet Arhiv 2012., vino u
od grožđa vrhunske kojem ima i malo graševine, odležano je u drvu te napunjeno
u samo 800 butelja, a odlično paše uz jelo, premda bi mnogi u njemu rado
uživali u bilo kojoj prilici. Ugodno iznenađenje
je bio Škrlet iz 1996. iz arhive Tomislavovog djeda, kojim je itekako pokazao
potencijal ove sorte. Od crvenih vina
kušano je vino Red (merlot, cabernet sauvignon, cabernet frank) iz 2016. i za
usporedbu iz 2012. godine te Fabula (kupaža pomno biranog grožđa kasnih berbi merlota,
cabernet sauvignona i cabernet franka uz dodatak syraha i crljenka iz Nadina),
veliko vino s potencijalom za čuvanje, punjeno u magnum boce. Uz desert je
poslužen aromatičan i slastan Muškat.
U vinskom turizmu itekako se
cijeni njegovanje tradicije i pridavanje pažnje autohtonim sortama i
namirnicama. Kvalitetni tradicijski proizvodi značajno doprinose ruralnom i
turističkom razvoju i prepoznatljivosti regije. Vinogorje Moslavina
prepoznatljivo je po autohtonoj sorti škrlet, od koje vinarija Voštinić Klasnić proizvodi čak šest
stilova vina na čiju raznolikost i kvalitetu itekako mogu biti ponosni.
Uz vina, jednaku važnost imaju i
autohtoni specijaliteti tradicijske gastronomije pa je ovom prilikom TZ Ivanić-Grada predstavila inicijativu pod nazivom "Očuvanje proizvodnje
tradicijskih specijaliteta 'bele kobase' i 'moslavačkih vankuša' te stvaranje
brenda i zaštita tradicijskih gastronomskih proizvoda" koju je inicirao gradonačelnik
Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.
Vankuša je tijesto od pšeničnoga
brašna za razvlačenje za štrukle ili kruh, s nadjevom od kravljega sira, jaja i
kukuruznoga brašna. Bele kobase su kobasice nadjevene mesom i kukuruznim
brašnom sa začinima. Oba su specijaliteta nastala u nekadašnja siromašna
vremena od namirnica koje su bile dostupne u domaćinstvima, pripremala su se
često, a danas su prava rijetkost.
U vinariji Voštinić Klasnić smo
ove tradicijske specijalitete kušali uz sljubljivanje sa Škrletom i 100%
Premium bučnim uljem Buchusha, koji su također dio inicijative očuvanja tradicijskih
proizvoda.
Bitno je napomenuti da smo, osim
već nabrojanih vina, kušali i Škrlet berbe 2019., jedinstvenu kupažu dobivenu
od odabranog grožđa s najboljih položaja više moslavačkih vinara, koji je pod
zajedničkom robnom markom i jedinstvenim dizajnom etikete plasiran na tržište u
limitiranom izdanju od 5000 boca.
Mi ćemo se svakako vratiti u
vinariju Voštinić Klasnić, a pozivamo i vas da ih posjetite, individualno ili
kao grupa te uživate u pogledu, ambijentu, ponudi vina i hrane i društvu
domaćina.
Primjedbe
Objavi komentar