Vina Poletti |
16. "Vinski razgovori s
Tomislavom Stiplošekom" posljednji
u 2019. godini, bili su ujedno najava novog koncepta s kojim
organizatori planiraju nastaviti u siječnju 2020. To su zabavno-edukativne
interaktivne radionice bogate sadržajima, kojima popularnost raste zahvaljujući
tome što su prilagođene i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče, a
u centar Zagreba dva puta mjesečno dovode zanimljive vinare i njihova vina.
Održavaju se u suvremeno uređenom (fusion industrijskog stila i likovne
umjetnosti) i multifunkcionalnom prostoru History cluba u Tkalčićevoj ulici.
Stiplošekovi gosti ovog su puta
bili otac i sin, Peter i Matteo Poletti koji su predstavili svoju vinariju i
vina.
Peter Poletti, Tomislav Stiplošek, Matteo Poletti |
Vinarija Poletti nalazi se u istarskom selu
Markovac, nedaleko od Višnjana. Njihova se priča odvija na istom mjestu već 6
generacija. 1842. godine Nono Piero Bernobich je, za 113 fiorina, kupio komad
zemlje, na njemu sagradio kuću i osnovao obitelj. Zemlja i njezini
plodovi,vinova loza i maslina, postali su im jedino bogatstvo i strast. Ljubav
prema njima bila je jača od neizvjesnosti koju je život sa sobom nosio. Kada je
Peter-Piero Poletti, kao šesta generacija, kasnih devedesetih godina preuzeo
imanje, proširio je nasade vinograda te povećao kapacitet podruma. Danas, vina
Poletti su rezultat tradicije, najmodernije tehnologije i znanja na području
enologije.
Matteo ide očevim stopama.
Zadnjih godinu i pol, nakon završetka ekonomskog fakulteta, aktivan je u
podrumu i kao što sam kaže: "Moje je trenutno da učim i da upijam što više
znanja, a to najbolje mogu upravo kroz razgovore u procesu kreacije samih
vina." Naravno, otac Peter Pierro Poletti mu je za to najbolji učitelj i
mentor.
Vinski razgovori Tomislava Stiplošeka |
Publika Vinskih razgovora kušala je Chardonnay, Malvaziju, Rossellu
(muškat ruža), Teran i Cabernet Sauvignon Poletti.
To su vrlo privlačna i elegantna
vina, izražene sortnosti. U pravilu su
neprenaglašenih alkohola i jasno "vidljivog" terroira. Naravno, kao i
svi Istriani, najveći dio podruma posvećen je Malvaziji istarskoj i Teranu,
međutim najbolje njihovo vino, prema reakcijama publike, ipak je Cabernet Sauvignon.
Zalogaji tvrtke Buretić Bregi i sirane Špin |
Na stolovima se našla i prirodna
izvorska voda Studena, a ugodne razgovore i vina Poletti pratili su fini
zalogaji iz 'radionica' tvrtke Buretić Bregi i sirane Špin.
Poduzeće Buretić Bregi posluje na
obroncima planine Učka, a današnje im je poslovanje vezano na više od 100
godina staru proizvođačku obiteljsku tradiciju. Svi njihovi proizvodi su
proizvedeni i prerađeni isključivo u vlastitom pogonu. Recepture proizvoda su naslonjene na tradiciju i usavršene samo
vlastitim začinskim mješavinama kako bi zadržale iskonsku kvalitetu i
prepoznatljive nostalgične okuse. Publika Vinskih razgovora bila je vidno zadovoljna
ponuđenim kuhanim pršutom, zarebrnikom (žlomprt, ombolo) i suhim istarskim
kobasicama.
Sirevi Špin proizvode se
isključivo od svježeg mlijeka. U fokusu je tradicionalni način proizvodnje;
mlijeku ne oduzima masnoća i ne rade nikakve korekcije aditivima, tako da su
sirevi uvijek jedinstvenog okusa. Poštivanje izvornosti glavno je pravilo u proizvodnji,
dok tehnologija i moderna saznanja samo olakšavaju proces proizvodnje. Sirana
se nalazi u kompleksu Stancije Špin u blizini Tara koji se ponosi tisućljetnom
tradicijom uzgoja ovaca. Brojna priznanja koja pristižu u siranu Špin nagrada
su za veliki trud i rad koji brojni stručnjaci u kompaniji ulažu kako bi
kontinuirano podizali kvalitetu proizvoda.
Nataša Debeljak i Marina Kuleš |
Novi koncept "Vinskih
razgovora" donosi nove programe pa su organizatori tako vinski svijet ovog
puta spojili sa svijetom književnosti i svijetom glazbe.
Marina Kuleš i Nataša Debeljak
autorice su romana "Želja" koji su izdale ove godine pod pseudonimom
Mana Pass. Zanimljivost je što su ga napisale tako da je svaka pisala jedan
odlomak, a to je tek prvi od pet, koliko će ih imati serijal nazvan "Život".
Svaki nastavak na zanimljiv i pristupačan način prikazuje neki od problema u
Hrvatskoj, ali i ljepote hrvatske tradicije i stvarnih lokacija. Glavna
junakinja romana "Želja" se, kao i veliki broj mladih ljudi u
Hrvatskoj, nosi s problemima zaposlenja i rada na programu stručnog
osposobljavanja.
"Svaki od pet planiranih
romana bavit će se tematikom nekog od izazova s kojima se danas nose mladi u
Hrvatskoj, ali svaka naša junakinja živjet će u drugom dijelu Hrvatske pa ćemo
tako u svakom prezentirati običaje,
gastronomiju i prirodne ljepote tog dijela Hrvatske" - ističu autorice.
Tomislav Goluban, blues
glazbenik, pjevač, skladatelj i svirač usne harmonike pričao nam je o bluesu i
svojoj karijeri te nas počastio izvedbama koje su itekako pokazale zašto je on
višestruki dobitnik Porina i drugih značajnih nagrada, a u zadnje vrijeme prvi
na top-ljestvicama diljem Amerike i Australije.
Peter Poletti i Tomislav Goluban |
"Ovi Vinski razgovori,
posljednji u ovoj godini, su najava novog koncepta, jer smo, uz priču o vinu
dodali nešto književnosti i nešto glazbe, ali bila je to i večer velikih
prijatelja. Naime s Tomislavom Golubanom se družimo i surađujemo već dugi niz
godina, a obitelj Poletti je vinska obitelj koju jako puno cijenim i imam se
sreću nazivati njihovim prijateljem.", rekao je organizator Tomislav
Stiplošek te dodao: "I kad po reakciji publike vidim da smo doveli odlične
goste, tog momenta vjerojatno - nitko
sretniji od mene. Vidimo se sljedeće godine!"
**
"Vinski razgovori s
Tomislavom Stiplošekom" su popularne vinske radionice koje su istovremeno
i svojevrsni talk show u kojem publika aktivno sudjeluje i tako sukreira tijek
razgovora. Stiplošek dvaput mjesečno u centru Zagreba, uz fine zalogaje, ugodne
razgovore i bogat program, ugošćuje najčešće male, manje poznate vinare, a oni
poznatiji koriste priliku predstaviti pokoju premijeru i/ili skriveni dragulj
vinarije.
PR I FOTO: G.E.T. - udruga za kulturu stola
Primjedbe
Objavi komentar