VINSKI RAZGOVORI UZ VINARIJU POLETTI


Vina Poletti

16. "Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom" posljednji  u 2019. godini, bili su ujedno najava novog koncepta s kojim organizatori planiraju nastaviti u siječnju 2020. To su zabavno-edukativne interaktivne radionice bogate sadržajima, kojima popularnost raste zahvaljujući tome što su prilagođene i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče, a u centar Zagreba dva puta mjesečno dovode zanimljive vinare i njihova vina. Održavaju se u suvremeno uređenom (fusion industrijskog stila i likovne umjetnosti) i multifunkcionalnom prostoru History cluba u Tkalčićevoj ulici.
Stiplošekovi gosti ovog su puta bili otac i sin, Peter i Matteo Poletti koji su predstavili svoju vinariju i vina.

Peter Poletti, Tomislav Stiplošek, Matteo Poletti

 Vinarija Poletti nalazi se u istarskom selu Markovac, nedaleko od Višnjana. Njihova se priča odvija na istom mjestu već 6 generacija. 1842. godine Nono Piero Bernobich je, za 113 fiorina, kupio komad zemlje, na njemu sagradio kuću i osnovao obitelj. Zemlja i njezini plodovi,vinova loza i maslina, postali su im jedino bogatstvo i strast. Ljubav prema njima bila je jača od neizvjesnosti koju je život sa sobom nosio. Kada je Peter-Piero Poletti, kao šesta generacija, kasnih devedesetih godina preuzeo imanje, proširio je nasade vinograda te povećao kapacitet podruma. Danas, vina Poletti su rezultat tradicije, najmodernije tehnologije i znanja na području enologije.

Matteo ide očevim stopama. Zadnjih godinu i pol, nakon završetka ekonomskog fakulteta, aktivan je u podrumu i kao što sam kaže: "Moje je trenutno da učim i da upijam što više znanja, a to najbolje mogu upravo kroz razgovore u procesu kreacije samih vina." Naravno, otac Peter Pierro Poletti mu je za to najbolji učitelj i mentor.

Vinski razgovori Tomislava Stiplošeka

Publika Vinskih razgovora  kušala je Chardonnay, Malvaziju, Rossellu (muškat ruža), Teran i Cabernet Sauvignon Poletti.

To su vrlo privlačna i elegantna vina, izražene sortnosti.  U pravilu su neprenaglašenih alkohola i jasno "vidljivog" terroira. Naravno, kao i svi Istriani, najveći dio podruma posvećen je Malvaziji istarskoj i Teranu, međutim najbolje njihovo vino, prema reakcijama publike,  ipak je Cabernet Sauvignon.

Zalogaji tvrtke Buretić Bregi i sirane Špin

Na stolovima se našla i prirodna izvorska voda Studena, a ugodne razgovore i vina Poletti pratili su fini zalogaji iz 'radionica' tvrtke Buretić Bregi i sirane Špin.

Poduzeće Buretić Bregi posluje na obroncima planine Učka, a današnje im je poslovanje vezano na više od 100 godina staru proizvođačku obiteljsku tradiciju. Svi njihovi proizvodi su proizvedeni i prerađeni isključivo u vlastitom pogonu. Recepture proizvoda  su naslonjene na tradiciju i usavršene samo vlastitim začinskim mješavinama kako bi zadržale iskonsku kvalitetu i prepoznatljive nostalgične okuse. Publika Vinskih razgovora bila je vidno zadovoljna ponuđenim kuhanim pršutom, zarebrnikom (žlomprt, ombolo) i suhim istarskim kobasicama.

Sirevi Špin proizvode se isključivo od svježeg mlijeka. U fokusu je tradicionalni način proizvodnje; mlijeku ne oduzima masnoća i ne rade nikakve korekcije aditivima, tako da su sirevi uvijek jedinstvenog okusa. Poštivanje izvornosti glavno je pravilo u proizvodnji, dok tehnologija i moderna saznanja samo olakšavaju proces proizvodnje. Sirana se nalazi u kompleksu Stancije Špin u blizini Tara koji se ponosi tisućljetnom tradicijom uzgoja ovaca. Brojna priznanja koja pristižu u siranu Špin nagrada su za veliki trud i rad koji brojni stručnjaci u kompaniji ulažu kako bi kontinuirano podizali kvalitetu proizvoda.

Nataša Debeljak i Marina Kuleš

Novi koncept "Vinskih razgovora" donosi nove programe pa su organizatori tako vinski svijet ovog puta spojili sa svijetom književnosti i svijetom glazbe.

Marina Kuleš i Nataša Debeljak autorice su romana "Želja" koji su izdale ove godine pod pseudonimom Mana Pass. Zanimljivost je što su ga napisale tako da je svaka pisala jedan odlomak, a to je tek prvi od pet, koliko će ih imati serijal nazvan "Život". Svaki nastavak na zanimljiv i pristupačan način prikazuje neki od problema u Hrvatskoj, ali i ljepote hrvatske tradicije i stvarnih lokacija. Glavna junakinja romana "Želja" se, kao i veliki broj mladih ljudi u Hrvatskoj, nosi s problemima zaposlenja i rada na programu stručnog osposobljavanja. 

"Svaki od pet planiranih romana bavit će se tematikom nekog od izazova s kojima se danas nose mladi u Hrvatskoj, ali svaka naša junakinja živjet će u drugom dijelu Hrvatske pa ćemo tako u svakom prezentirati  običaje, gastronomiju i prirodne ljepote tog dijela Hrvatske" - ističu autorice.
Tomislav Goluban, blues glazbenik, pjevač, skladatelj i svirač usne harmonike pričao nam je o bluesu i svojoj karijeri te nas počastio izvedbama koje su itekako pokazale zašto je on višestruki dobitnik Porina i drugih značajnih nagrada, a u zadnje vrijeme prvi na top-ljestvicama diljem Amerike i Australije.

Peter Poletti i Tomislav Goluban

"Ovi Vinski razgovori, posljednji u ovoj godini, su najava novog koncepta, jer smo, uz priču o vinu dodali nešto književnosti i nešto glazbe, ali bila je to i večer velikih prijatelja. Naime s Tomislavom Golubanom se družimo i surađujemo već dugi niz godina, a obitelj Poletti je vinska obitelj koju jako puno cijenim i imam se sreću nazivati njihovim prijateljem.", rekao je organizator Tomislav Stiplošek te dodao: "I kad po reakciji publike vidim da smo doveli odlične goste, tog momenta vjerojatno - nitko  sretniji od mene. Vidimo se sljedeće godine!"

 **
"Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom" su popularne vinske radionice koje su istovremeno i svojevrsni talk show u kojem publika aktivno sudjeluje i tako sukreira tijek razgovora. Stiplošek dvaput mjesečno u centru Zagreba, uz fine zalogaje, ugodne razgovore i bogat program, ugošćuje najčešće male, manje poznate vinare, a oni poznatiji koriste priliku predstaviti pokoju premijeru i/ili skriveni dragulj vinarije.


PR I FOTO: G.E.T. - udruga za kulturu stola

Primjedbe