Posljednje
ovogodišnje, šesto izdanje projekta 'Vino uz žlicu' održano je u zagrebačkom
restoranu Magazinska klet / Pri staroj smokvi (Strojarska 32). Ovaj događaj
prigodno je nazvan 'Vino uz žlicu (i vješalicu)', jer su se na jelovniku po
prvi put našli specijaliteti s roštilja: đevrek s kajmakom i punjena vješalica
sa zapečenim grahom.
Pod
brendom Magazinska klet u Zagrebu djeluju tri restorana. Vlasnik Mario Rajić
prvi restoran otvorio je u Magazinskoj ulici i ubrzo se pročuo po sjajnom
roštilju. Potom se 'uselio' i u bivši restoran Cyrano u novozagrebačkom Sigetu,
a najveći i vjerojatno najpopularniji od njih, nalazi se Pri staroj smokvi u
Strojarskoj ulici nedaleko Autobusnog kolodvora.
U relativno kratkom vremenu,
Magazinska klet postala je sinonim za izvrstan roštilj leskovačkog stila, ali
glavni chef Vladimir Filipović, koji koordinira rad sva tri restorana, ne
zanemaruje niti jela na žlicu, u gablecima ili a la carte ponudi.
To nije
promaklo autorima projekta, novinarima Renati Cisar i Mustafi Topčagiću, koji
su se sa svojim stalnim suradnikom Domagojem Jakopovićem Ribafishom upustili u
novu eno gastro avanturu.
![]() |
Aura Šljivovica, Pelinkovac i Teranino |
Novinare,
za koje se isključivo rade ove promocije, kao dobrodošlica dočekalo je
osvježenje u vidu pjenušavog koktela, provjerene kombinacije Aure iz Buzeta:
Gin Karbun-Tonic-Teranino. Iz ove destilerije posluženi su i aperitivi
Pelinkovac i Šljivovica, koje su neki, pak, radije pili na kraju kao dižestive,
jer i tako dobro funkcioniraju.
![]() |
Zalogaji dobrodošlice |
Welcome zalogajčići bili su više 'na ruku' (finger food) nego na žlicu: trljanica (salata od sira i paprika) i mazalice s kajmakom te pršut i sir iz mišine, uz poneku kap maslinova ulja iz Muzeja uja iz Škripa na Braču, koji je sa suprugom Katjom osnovao Zagrepčanin Krunoslav Cukrov.
![]() |
Žilavka Keža 2018 i Teleća čorbica |
Chef
Ivan Tasić, koji je u Zagreb došao iz Leskovca, gastronomskog raja južne
Srbije, kao prvo jelo na žlicu pripremio je Teleću čorbicu, čija je izvrsna
vinska pratnja bila hercegovačka Žilavka Keža 2018 iz vinograda Studenci u
okolici Ljubuškog. Ova kombinacija pokazala se najboljom u neformalnom glasanju
koje je na kraju večeri provedena među pripadnicima medija. A vinariju i
njihova vina, koja polako probijaju put na hrvatsko tržište, predstavio je Dean
Mlinarević.
![]() |
Portugizac Mladina 2018 i Teleći repovi u saftu |
U
tek ponekom zagrebačkom restoranu mogu se pojesti goveđi ili volovski repovi,
ali samo u Magazinskoj kleti - Teleći repovi u saftu s povrćem, lagano kuhani
desetak sati. S ovim vrlo ukusnim i blago pikantnim jelom dobro se nosio
Portugizac Mladina 2018, kojem je godina 'starenja' dala na punoći i eleganciji
u što nas je uspio uvjeriti i prvi čovjek ovog podruma s Plešivice, Marinko
Baljak.
![]() |
Babić Templar Aurum Livaić 2016 i Svadbarski kupus s 4 vrste mesa |
Spektakl na stolovima nastavljen je sa Svadbarskim kupusom, jelom u kojem je prisutno omiljeno kiselo povrće i koje se izvrsno spaja s čak četiri vrste mesa (piletina, svinjetina, junetina, janjetina). A pravi spektakl osjetio se i na nepcima, uz gutljaje vina Babić Templar Aurum 2016, vinarije Livaić iz Pirovca. Predstavili su ga Davor Livaić, koji je s bratom Tomislavom obnovio vinsku tradiciju, i njegova kći Anja Eloise Livaić, odnedavno aktivnije uključena u obiteljski posao.
![]() |
Blatina Keža 2016 i Đevrek s kajmakom |
Nakon
toga, uzvanici su morali odložiti dotad glavno oružje - žlicu - i uhvatiti se
vilice i noža, jer je na stol došao prvi specijalitet s roštilja - Đevrek s
kajmakom i lukom. Ovaj pošteno velik komad mljevenog mesa, nazivaju i
pljeskavicom s rupom, u koju se dodaje kugla punomasnog kajmaka na vrhu.
Blatina Keža iz 2016. godine svojim se intenzitetom, ali i pitkošću, nekako
uspjela izboriti s ovim moćnim jelom.
![]() |
Postup Palihnić 2016 i Punjena vješalica sa zapečenim grahom |
Junaci Magazinskog stola, iako mnogi već dobrano siti, nisu željeli preskočiti pravu kalorijsku bombu - Punjenu vješalicu sa zapečenim grahom. Da se lakše podnese njezin udar pomogao je Postup Palihnić 2016 svojom snažnom aromom i alkoholom. Uz puno povjerenje vlasnika vinarije Ante Palihnića, o vinu je slikovito svojim prepoznatljivim dubokim glasom pričao Vjekoslav Madunić s Hrvatskog radija.
![]() |
Muškat žuti Kezele i Čokoladna torta s toplim biskvitom i sladoledom |
Uvjetno
rečeno, predah je došao na kraju s desertom - Čokoladnom tortom s toplim
biskvitom i sladoledom, uz koju je poslužen poluslatki Muškat žuti 2017 iz
moslavačke vinarije Kezele, poznate po tome što se vrlo uspješno bavi seoskim
turizmom u kojem i vino igra veliku ulogu. Desert je spravljen po receptu Nade
Dopuđe, voditeljice restorana Magazinska klet, koja je svojom nevjerojatnom
energijom pridonijela da ova eno gastro večer ne ode tek tako u zaborav.
Da
bi se sve ovo lakše podnijelo pobrinula se negazirana voda Jana, koja je svojom
svježinom i mineralnošću uspješno ‘amortizirala’ i jela i vina.
Kako
među okupljenim gurmanima i vinoljupcima ima i kavoljubaca, koji nemaju
problema s nesanicom, organizatori nisu zaboravili niti na njih. Uz šalicu
aromatičnog Segafredo espressa, završena je ova predivna noć i posljednje
izdanje ‘Vina uz žlicu’ u 2019. godini. Organizatori za sljedeću godinu
najavljuju širenje projekta i na druge hrvatske gradove, a vrlo je moguće i u
neke od susjednih zemalja.
Primjedbe
Objavi komentar