NOVO RUHO ŠKRLETA MOSLAVAČKIH VINARA

Novo ruho Škrleta

U organizaciji Udruge proizvođačke organizacije „Škrlet“, Grada Popovače, Udruge vinogradara i voćara Škrlet, Turističke zajednice Grada Popovače i Sisačko-moslavačke županije prošlog je vikenda održan znanstveno-stručni skup u Moslavačkoj priči pod nazivom „Novo ruho Škrleta“.

Roman Rosavec, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije

Prisutne su pozdravili Snježana Ožetski, domaćica Moslavačke priče, Zvjezdana Marković iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu i 
 Roman Rosavec, dožupan Sisačko – moslavačke županije, koji je tom prilikom otvorio znanstveno – stručni skup.

doc. dr. sc. Zvjezdana Marković,  Zavod za vinarstvo i vinogradarstvo Agronomskog fakulteta  

Moderatorica programa Zvjezdana Marković prezentirala je temu "Znanstveno istraživački aspekti škrleta u Moslavini." „S obzirom na to da je Škrlet prva sorta koja je ušla u klonsku selekciju i ima registrirana tri klona, a puno se radi i na marketingu same sorte da postane prepoznatljiva u svim područjima Republike Hrvatske, smatram da struka može pohvaliti i podržati zajednički proizvod vina Škrlet te da će se time uz naše dosadašnje napore podići ugled same sorte“ - kazala je docentica Marković.

„Zaštićene oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla kod vina“ prezentirala je Žaklina Jurišić pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK te pojasnila način na koji Škrlet može dobiti oznaku izvornosti na nivou Europske unije.

Znanstveno - stručni skup "Novo ruho Škrleta"

Od ukupno 227 ha vinograda u Sisačko – moslavačkoj županiji, 76 ha je pod sortom škrlet, a od toga se 68 ha nalazi se u Moslavini. Važnost ove autohtone sorte prepoznali su i vinari Ilovčak, Jaram, Florijanović, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić koji su svoje snage ujedinili u Poljoprivrednu organizaciju „Škrlet“.

Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede

Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, prilikom izlaganja teme „Proizvođačke organizacije i učinkovito upravljanje resursima“ istaknuo je da je Proizvođačka organizacija „Škrlet“ napravila veliki iskorak u dosadašnjoj praksi poslovnog udruživanja poljoprivrednika te putem jedinstvene zajedničke boce omogućila tržištu ujednačenu kvalitetu vina istoimene autohtone sorte.

Tomislav Trdenić, predsjednik P.O. "Škrlet"

Na kraju programa Tomislav Trdenić, 
predsjednik P.O. "Škrlet", predstavio je zajednički Škrlet berbe 2019., jedinstvenu kupažu dobivenu od odabranog grožđa s najboljih položaja moslavačkih vinara. „Škrlet s novim ruhom koje nam je dizajnirao Marin Šubašić, pod zajedničkom robnom markom plasirat ćemo na tržište u limitiranom izdanju od 5000 boca. Ovakav iskorak je dokaz zajedništva moslavačkih vinara te je projekcija budućnosti hrvatskog vinogradarstva i vinarstva“ – kazao je Trdenić.

Tomo Jakopović, sommelier

Na njegovu se prezentaciju nadovezao i sommelier Tomo Jakopović koji je vino organoleptički okarakterizirao: „Na nosu možete osjetiti dugačko ali nenametljivo sortno prepoznatljivo vino u kojem dominiraju voćne i cvjetne note s blagim herbalnim primjesama. Nabrojane aromatske komponente na nepcu su još više istaknutije kroz svježinu i mineralnost. Ovakvo uravnoteženo i strukturirano vino, koje je na tržištu nakon nepunih tri mjeseca po završetku berbe, finalni je proizvod koje se može poslužiti u bilo kojem trenutku za bilo kojim stolom.“

Svečano otvorenje manifestacije "Večer škrleta i moslavačke kuhinje"

Nakon znanstveno-stručnog skupa uzvanici su nazočili manifestaciji „Večer škrleta i moslavačke kuhinje -  Wine & food show", koji se održao na glavnom gradskom trgu u Popovači, a svečano su ga otvorili Roman Rosavec dožupan Sisačko – moslavačke županije  i Josip Mišković gradonačelnik Popovače.

Delicije moslavačkog kraja

Slasne moslavačke delicije pripremili su mnogobrojni ugostitelji ovog područja, od kojih izdvajamo: gulaš od divljači, šarane na rašljama, tradicionalne špek fileke, buncek s dinstanim zeljem i restanim krumpirom, sarmu i domaće kolače, marinirana pileća krilca s krumpirima, jelena u umaku sa suhim šljivama i lovačkom štrucom od kruha, orzo od fileka sa škrletom, stroganoff od piletine i škrleta te slatke škrlet kocke i škrlet pjenicu.


"Novo ruho Škrleta". Snimio M. Čolić

Gost iznenađenja bio je Masterchef Časlav Matijević iz Rijeke, koji je pripremio rižoto s plodovima mora i škrletom te potvrdio raniju tezu da se istoimeno vino može sljubiti sa širokim spektrom jela.

Mnogobrojne goste do ranojutarnjih sati je zabavljao tamburaški sastav Milenij, trio Večernje škole - Blaž, Denis i Antimon te Neven Paleček – Papageno.



PR: Udruga PO Škrlet

Primjedbe