![]() |
Novo ruho Škrleta |
U organizaciji Udruge proizvođačke
organizacije „Škrlet“, Grada Popovače, Udruge vinogradara i voćara Škrlet, Turističke
zajednice Grada Popovače i Sisačko-moslavačke županije prošlog je vikenda održan znanstveno-stručni skup u Moslavačkoj priči pod nazivom „Novo ruho Škrleta“.
Roman Rosavec, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije |
Prisutne su pozdravili Snježana Ožetski, domaćica Moslavačke priče, Zvjezdana Marković iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Roman Rosavec, dožupan Sisačko – moslavačke županije, koji je tom prilikom otvorio znanstveno – stručni skup.
doc. dr. sc. Zvjezdana Marković, Zavod za vinarstvo i vinogradarstvo Agronomskog fakulteta |
Moderatorica programa Zvjezdana Marković prezentirala je temu "Znanstveno istraživački aspekti škrleta u Moslavini." „S obzirom na to da je Škrlet prva sorta koja
je ušla u klonsku selekciju i ima registrirana tri klona, a puno se radi i na
marketingu same sorte da postane prepoznatljiva u svim područjima Republike
Hrvatske, smatram da struka može pohvaliti i podržati zajednički proizvod vina
Škrlet te da će se time uz naše dosadašnje napore podići ugled same sorte“ - kazala je docentica Marković.
„Zaštićene oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla kod vina“ prezentirala je Žaklina Jurišić pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK te pojasnila način na koji Škrlet može dobiti oznaku izvornosti na nivou Europske unije.
![]() |
Znanstveno - stručni skup "Novo ruho Škrleta" |
Od ukupno 227 ha vinograda u Sisačko –
moslavačkoj županiji, 76 ha je pod sortom škrlet, a od toga se 68 ha nalazi se u
Moslavini. Važnost ove autohtone sorte prepoznali su i vinari Ilovčak, Jaram,
Florijanović, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić koji su svoje
snage ujedinili u Poljoprivrednu organizaciju „Škrlet“.
![]() |
Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede |
Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, prilikom izlaganja teme „Proizvođačke organizacije i
učinkovito upravljanje resursima“ istaknuo je da je Proizvođačka organizacija „Škrlet“
napravila veliki iskorak u dosadašnjoj praksi poslovnog udruživanja
poljoprivrednika te putem jedinstvene zajedničke boce omogućila tržištu ujednačenu
kvalitetu vina istoimene autohtone sorte.
![]() |
Tomislav Trdenić, predsjednik P.O. "Škrlet" |
Na kraju programa Tomislav Trdenić, predsjednik P.O. "Škrlet", predstavio je zajednički Škrlet berbe 2019., jedinstvenu kupažu dobivenu od odabranog grožđa s najboljih položaja moslavačkih vinara. „Škrlet s novim ruhom koje nam je dizajnirao Marin Šubašić, pod zajedničkom robnom markom plasirat ćemo na tržište u limitiranom izdanju od 5000 boca. Ovakav iskorak je dokaz zajedništva moslavačkih vinara te je projekcija budućnosti hrvatskog vinogradarstva i vinarstva“ – kazao je Trdenić.
![]() |
Tomo Jakopović, sommelier |
Na njegovu se prezentaciju nadovezao i sommelier Tomo Jakopović koji je vino organoleptički okarakterizirao: „Na nosu možete osjetiti dugačko ali nenametljivo sortno
prepoznatljivo vino u kojem dominiraju voćne i cvjetne note s blagim herbalnim
primjesama. Nabrojane aromatske komponente na nepcu su još više istaknutije kroz svježinu i mineralnost. Ovakvo uravnoteženo i
strukturirano vino, koje je na tržištu nakon nepunih tri mjeseca po završetku
berbe, finalni je proizvod koje se može poslužiti u bilo kojem trenutku za bilo
kojim stolom.“
![]() |
Svečano otvorenje manifestacije "Večer škrleta i moslavačke kuhinje" |
Nakon znanstveno-stručnog skupa
uzvanici su nazočili manifestaciji „Večer škrleta i moslavačke kuhinje -
Wine & food show", koji se
održao na glavnom gradskom trgu u Popovači, a svečano su ga otvorili Roman Rosavec dožupan Sisačko – moslavačke županije i Josip Mišković gradonačelnik
Popovače.
![]() |
Delicije moslavačkog kraja |
Slasne moslavačke delicije
pripremili su mnogobrojni ugostitelji ovog područja, od kojih izdvajamo: gulaš od divljači, šarane na rašljama, tradicionalne špek fileke, buncek s dinstanim zeljem i
restanim krumpirom, sarmu i
domaće kolače, marinirana pileća krilca s krumpirima, jelena u umaku sa suhim šljivama i lovačkom
štrucom od kruha, orzo od fileka sa škrletom, stroganoff
od piletine i škrleta te slatke škrlet kocke i škrlet pjenicu.
![]() |
"Novo ruho Škrleta". Snimio M. Čolić |
Gost iznenađenja bio je Masterchef Časlav Matijević iz Rijeke, koji je pripremio rižoto s plodovima mora i škrletom te potvrdio raniju tezu da se istoimeno vino može sljubiti sa širokim spektrom jela.
Mnogobrojne goste do ranojutarnjih
sati je zabavljao tamburaški sastav Milenij, trio Večernje škole - Blaž, Denis i
Antimon te Neven Paleček – Papageno.
PR: Udruga PO Škrlet
Primjedbe
Objavi komentar