WINEOS PONOVNO DONOSI NAJBOLJE VINSKE PRIČE IZ HRVATSKE I SUSJEDSTVA



Vjerojatno već znate da će početak 2020. godine obilježiti šesto izdanje osječkog festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS-a. Dosad najveće izdanje te manifestacije, koja će se održati 10. i 11. siječnja sljedeće godine u dvorani "Gradski vrt", ponudit će brojne novosti i zanimljivosti za sve posjetitelje. No, ono što se neće promijeniti su brojne radionice, zanimljivije i privlačnije nego ikada.

Ipak, i kod radionica će posjetitelji imati prigodu iskusiti nešto potpuno novo. Organizatori, u suradnji s udrugom Panonski pivarski sindikat, donose dvije radionice o kućnom kuhanju i stilovima piva. Autor vinskih radionica ponovno je vinski novinar, pisac i bloger Željko Garmaz. Njegove su vinske priče prethodnih godina privukle brojne posjetitelje i goste, mahom one izvan Osijeka. U 2020., Garmaz na WineOS ponovno dovodi brojne vinare i njihove priče iz svih krajeva Hrvatske te susjednih zemalja.

Program počinje u petak, 10. siječnja, već u 13 sati pričom o bijelim sortama Dalmacije. Sat vremena kasnije najbolji hrvatski sommelier Siniša Lasan predstavit će vina Hercegovine, a u 15:30 sati, sudionici će imati priliku upoznati se s arhivom Davora Zdjelarevića. Od 16:30 sati bit će predstavljena vinarija Tri oraha, zasigurno najmističnija i najskuplja vinarija Balkana. U 17:30 sati slijedi prezentacija poznatog mađarskog vinara Csabe Malatinskog, a u 19 sati počinje radionica o velikim crvenim vinima Makedonije.


I drugi festivalski dan, subota, 11. siječnja, puna je događaja koji kreću od 13 sati radionicom o pelješkom vinu i kamenicama. Sat vremena kasnije bit će premijerno predstavljanje nekoliko vina, dok će od 15 sati poznati vinski novinar Ivo Kozarčanin predstavljati macerirana bijela vina s Plešivice. Od 16 sati vinski novinar Tomislav Ivanović predstavit će manje poznate sorte vina iz Srbije, a u 17 sati slijedi radionica na kojoj će nazočni imati prigodu kušati raritete iz arhive poznatog istarskog vinara Morena Degrassija. Posljednja radionica šestog WineOS-a počinje istog dana u 18 sati kada će legenda hrvatskog vinarstva Ivan Enjingi predstavljati svoja vina iz 2003. godine.


Ulaznice za radionice uskoro će se moći kupiti u Vinoteci "Vinita" u Strossmayerovoj 21. Cijena karata za vinske radionice iznosi 100 kuna, a za pivske 50 kuna. Na istom će se mjestu prodavati i ulaznice za WineOS po cijeni od 80 kuna. Festival će oba dana biti otvoren za posjetitelje od 15 do 21 sat. Više informacija o festivalu i pratećem programu možete pronaći na Facebooku i na službenoj stranici WineOS-a.

PR i Foto: Udruga za promicanje enogastro turizma Hrvatske

Primjedbe