ČIGOČ I LONJA – sela u kojima tišina bogato zvuči

Foto: Darijo Balja/ Čigoć, selo roda

U središnjem dijelu Lonjskoga polja, uz staro korito rijeke Save, nalazi se Čigoč, selo s najviše rodinih gnijezda na jednom mjestu u Hrvatskoj, koje u lipnju obilježava Dan roda "Štrokovo", a koje je dobilo ime prema muškoj rodi koja se u Posavini naziva "štrok"Osim po rodama ovo selo je poznato i po očuvanim tradicionalnim posavskim kućama, spomenicima hrvatske tradicionalne baštine, a u jednoj takvoj smješten je i turističko-ugostiteljski objekt"Tradicije-Čigoč" u vlasništvu obitelji Barić.

Restoran tradicije Čigoč

Drvena kuća se nalazila u susjednom selu te je bila u jako lošem stanju. Ideja je bila preseliti kuću u selo Čigoč, sačuvati je od daljnjeg propadanja i prenamijeniti u turističke svrhe. Postupak preseljenja započeo je krajem 2006. godine uz uvjete konzervatorskog odjela Ministarstva Kulture. Ovaj objekt s pomoćnom građevinom od velike je važnosti za područje Parka prirode Lonjsko polje.“ – uvodno nam je ispričao vlasnik Mladen Barić.

Restoran tradicije Čigoč, vlasnik Mladen Barić

Njihove specijalitete kuće, pogačice „Čigočice“, fiš paprikaš, šarana na rašljama i smuđ, prema poznatoj izreci da riba pliva tri puta,  sljubili smo sa Škrletom 2017., vinarije Florijanović. Lepršavo i živahno vino, nježne svijetlo žute boje i nižih alkohola, opojnih je cvjetnih mirisa akacije i lipe, podebljanom punoćom tropskog tek dozrelog voća, dok se svježi dio mirisnog spektra pojavljuje kroz arome limete i breskve. Ovo je jedno izbalansirano je i harmonično vino te upravo radi toga vrlo zahvalno za serviranje uz bijelu ribu, plodove mora, jela od piletine i tjesteninu s blažim umacima.

Seoski turizam Ravlić

Nakon sjajnog ručka, domaćini programa desert i kavu su odlučili poslužiti u Mužilovčici, bajkovitom selu lastavica na seoskom turizmu Ravlić u srcu Parka prirode Lonjsko polje. „Ponosni smo na našu obiteljsku priču i turističku uslugu u rijetko očuvanoj tradicijskoj okućnici, koja je upisana na Listu kulturnih dobara RH. Na našem imanju je izložena bogata etnološka zbirka smještena u drvenoj kući “korablji”, a posebno bi istaknula i našu jedinstvenu kolekciju starih zvona. Naša bogata gastronomska ponuda sastavljena od tradicionalnih jela i svakog našeg gosta vodi na putovanje kroz povijest zaboravljenih okusa, a pritom je izgled naših tanjura raj za oči i za nepce. “ – istaknula je vlasnica Zlatica Ravlić.


LONJA – bajkovito mjesto s najviše sokaka gdje tišina bogato zvuči

Selo Lonja je srednje veliko naselje u Parku prirode Lonjsko Polje. Smješteno je na mjestu nekadašnjeg utoka Stare Lonje u Savu uz cestu Sisak – Jasenovac koja prati riječni tok.

Foto: Darijo Balja/ Etno selo Stara Lonja

Etno selo Stara Lonja nalazi se u selu Lonji, u Parku prirode Lonjsko polje. Tamo su nas dočekali domaćini Igor i Mladen Bojanić. „Na našem imanju se nalaze objekti starosti od 100 do 300 godina. Mala kuća na imanju je iz 1709. godine. Osam godina primamo goste i bavimo se uslugama u turizmu, dok smo sedam godina restaurirali objekte što dokazuju i fotografije kojima smo bilježili napredak. Osim usluge smještaja i hrane za posjetitelje svih dobnih skupina, nudimo i mogućnost odlaska na raznovrsne izlete kao što je ribolovni turizam, kanu safari, vožnja biciklima, izleti s čamcima i slično. Specijalitet kuće koji rado preporučujemo našim gostima je smuđ u vinu zapečen s vrhnjem i povrćem.“ – istaknuo je Mladen Bojanić

Foto: Darijo Balja/Pansion Tišina, vlasnik Ilija Božić

U selu Lonji nalazi se još jedno zeleno i pitoreskno imanje, Pansion TIŠINA (Sava Turizam), čiji je vlasnik Ilija Božić. To je seosko imanje koje obuhvaća smještaj s devet smještajnih jedinica s ukupno 18 ležajeva i ugostiteljskim objektom s 40 sjedećih mjesta te kampom sa sedam mjesta.

Udaljenost od civilizacije, mir, debela priroda, čist zrak, pjev ptica, izleti lonjskim poljem i okolnim rijekama, buđenje u rosom okupanim jutrima samo je par razloga da poželite biti ovdje. Tu i tišina bogato zvuči.


Fotografije: Marko Čolić/ Darijo Balja


Primjedbe