Zagreb ponovo dobiva ulicu za vinoljupce!


Vinoljupci

Krajem lipnja u Zagrebu održat će se četvrti po redu Winelovers' Street festival. Riječ je o najvećem open-air vinskom festivalu koji iz godine u godinu nastavlja oduševljavati zagrebačke ljubitelje vina i brojne turiste. Festival će se održati 28. i 29. lipnja u Kurelčevoj ulici u Zagrebu, s početkom u 17 sati.

Riječ je o događanju koje već nekoliko godina za redom uspješno pozicionira Zagreb i Hrvatsku na kartu popularnih destinacija vinskog turizma, o čemu svjedoči brojka od preko 2000 posjetitelja koji su sudjelovali na festivalu prošle godine. Prvi dan festivala, u četvrtak, 28.lipnja, posjetiteljima će se predstaviti vinari kontinentalne Hrvatske, točnije iz Međimurja, Zagorja, Zeline, Plešivice, Moslavine, Slavonije i Podunavlja. U petak, 29.lipnja, na rasporedu su vinari Istre i Dalmacije.

Vinoljupci u Kurelčevoj ulici u Zagrebu

Očekuje se sudjelovanje dvadesetak vinara iz cijele Hrvatske, koji će predstaviti ukupno preko 80 vinskih etiketa. U tom moru vina pronaći će se, naravno, i pokoji slasni zalogaj. Pjesme i plesa nikako neće nedostajati - s nama će se tradicionalno družiti rasplesana ekipa iz udruge Back To Swing, u pratnji live dueta širokog repertoara jazz, blues, rock i swing glazbe. Tijekom oba festivalska dana u Kurelčevoj će ulici biti izložene urbane igračke, autorsko djelo umjetnika Aleksandra Battiste Ilića, za koje uopće ne sumnjamo da će biti prava atrakcija. Radno vrijeme festivala je od 17 sati do ponoći, a vrijeme od 17 do 18h rezervirano je za business-to-business susrete ugostiteljskog sektora i vinara.

Ulaz na festival je besplatan, a vino se može degustirati po popularnoj cijeni od 15 kn za čašu.

Winelovers' Street festival u fokus stavlja novu generaciju hrvatskih vinara, čija je vina ponekad gotovo nemoguće pronaći u Zagrebu – što je veliki mamac za iskusne vinoljupce i pravi izazov za vinske entuzijaste. Isto tako, ideja promocije autohtonih sorti od samih je početaka utkana u koncept ovog festivala. Pa će tako posjetitelji ulice za vinoljupce, uz klasične europske sorte vina, imati priliku kušati i međimurski pušipel, moslavački škrlet, istarsku malvaziju, momjanski muškat, plavac mali, rukatac te druge autohtone i domicilne hrvatske sorte.

Organizator manifestacije je udruga Vinoljupci koja od 2014. godine aktivno djeluje na promicanju vinske kulture i turizma. Vinoljupci su do sada organizirali ukupno sedam open-air vinskih festivala, te brojna manja vinska događanja i susrete s ciljem kreiranja vinskog identiteta Zagreba i promicanja vinske kulture na neformalan i zabavan način. „Nakon što smo u srpnju 2014. organizirali prvi open-air festival, postalo nam je jasno kako smo pogodili pravu nišu“ – pojasnila je Irena Lučić, voditeljica projekta Vinoljupci. „Želja nam je bila napraviti manifestaciju lišenu formalizma, a koja ipak poštuje vinske standarde i potiče potrošače na edukaciju o vinu. Taj, kao i narednih šest festivala organizirali smo s ciljem da hrvatska vina i vinare približimo novoj, mladoj vinskoj publici. Shvatili smo da generacija mladih potrošača izuzetno respektira hrvatska vina te da je željna edukacije i druženja, ali na ponešto drugačiji - urban, opušten i neformalan način. Takav pristup, u kojem su svi dobrodošli, neovisno o vinskoj stručnosti i predznanju, provlači se kroz sve naše aktivnosti.“

Dodatne informacije o Winelovers' Street festivalu potražite na www.vinoljupci.com.hr kao i na www.facebook.com/vinoljupci. Ne zaboravite sudjelovati u Facebook nagradnim natječajima u kojima možete osvojiti vrijedne vinske nagrade.

Foto: Boris Štromar
PR: Irena Lučić

Primjedbe