Vina Franković drugu godinu za redom nagrađena zlatnom i srebrnom medaljom na Decanteru



Josip Franković i vina

Drugu godinu za redom istarska vinarija Franković nagrađena je zlatnom i srebrnom medaljom na prestižnom svjetskom natjecanju Decanter World Wine Awards u Londonu. Zlatnom Decanter medaljom ove je godine nagrađena odležana malvazija Franković Korona Sur Lie berbe 2016. godine, a srebrnom medaljom nagrađeno je vino Franković Teran berbe 2017. godine.

Franković Korona Sur Lie 2016.

Franković Korona Sur Lie 2016, vino je koje svojom kremastom teksturom daje punoću okusa i dugotrajan aftertaste koji neizbrisivo ostaje u sjećanju. Vino odlikuje i profinjen i lijep razvoj meda, vanilije i hrastovine na nepcu.

Franković Teran 2017.

Franković Teran 2017 vino je koje nosi jednu finu, izraženu i trajnu aromu s voćnim nijansama višnje i trešnje. Riječ je o mladom Teranu koji će još neko vrijeme odležavati u barrique bačvama.

Obitelj Franković - Laura, Josip, Mario, Jana

Autor vina Franković je gospodin Josip Franković, vlasnik vinarije, koji vinima daje svoj osobni pečat, vjerujući da je proizvodnja vina umjetnost koja se živi i osjeća. U obiteljski posao uključeni su i mlađi članovi obitelji, kćer Laura i sin Mario.

Pjenušac Stella

Uz nagrađena vina na svjetskom natjecanju Decanter World Wine Awards 2018 predstavljen je pjenušac Stella, kojeg odlikuje izražena svježina, lepršavost i živahnost. Pjenušac Stella izrazito je harmoničan, dugog retrookusa i skladnog perlanja.

Kušati su se mogla i svježa vina, Franković Malvazija 2017 i Franković Sauvignon 2017. Franković Malvazija 2017 uravnoteženo je vino, finog i ugodnog mirisa, a krasi ga i ugodna svježina. Franković Sauvignon 2017 lagano je, aromatično vino u kojem se isprepliću voćne arome breskve i ananasa, popraćene laganim cvjetnim nijansama. 

Predstavljen je muškat momjanski Luna d'Oro, pravo umjetničko djelo za svačije nepce, nagrađeno zlatnom medaljom na prošlogodišnjem natjecanju Decanter World Wine Awards.  Desertno vino Luna d'Oro napravljeno je posebnom metodom sušenih bobica – passito. U vinu se osjeća podatna slatkoća s bogatim karakterom grožđa i sušenog voća koje daje nevjerojatnu punoću okusa.

Uz vinariju Franković i njezina vlasnika, gospodina Josipa Frankovića, veže se i jedna posebna priča. Osim ljubavi prema lozama i vinu, Josip Franković od svog je oca naslijedio i strast prema konjima i jahanju. Strast koja je, uz lozu, otisnuta i u logu Vina Franković, a kroz imena Korona, Stella i Luna Bianca nazire se i u nazivima pojedinih vina.

Vina Franković

Vinogradi obitelji Franković nalaze se na jednoj od najizuzetnijih lokacija u Istri, ali i u Hrvatskoj, na potezu od Buja prema Brtonigli, na položaju Santa Lucia. Lokalitet je to poznat po bijeloj istarskoj zemlji, na kojem raste grožđe koje daje izuzetna vina. 

Pohvale kvaliteti vina Franković pristižu s raznih strana i od različitih ocjenjivača i stručnjaka, što znači da su u vinariji Franković nedvojbeno na pravom putu. Kontinuitet uspjeha zasigurno je potvrda izvrsnosti koju njeguju.

Fotografije: Morana Popovčić
PR: Light komunikacije

Primjedbe