Taste the Mediterranean / Okusi Mediteran! održava se
pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i hrvatskog povjerenstva za UNESCO,
Grada Hvara i TZ Hvara te HTZ-a. Također, festival se ove godine održava u
suradnji s Gault&Millau Croatia, prestižnim svjetskim gastronomskim
vodičem koji je nedavno objavio svoje prvo izdanje za Hrvatsku.
Festival je otvorio hvarski gradonačelnik Rikardo Novak,
koji je tom prilikom istaknuo kako je iznimno ponosan što se peto izdanje
festivala održava u gradu Hvara, koji ove godine obilježava 150 godina
organiziranog turizma.
Direktorica festivala, Ingrid Badurina Danielsson,
prilikom otvorenja istaknula je kako će svi posjetitelji festivala imati
priliku uživati u jedinstvenoj mediteranskoj gastronomskoj priči koja spaja
mediteransku prehranu, ali i način života.
Festivalu je prisustvovala i gospođa Ljubica Ajduković Ugarković
iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, HOP te direktor
TZ Grada Hvara, gospodin Petar Razović.
Otvorenju je prisustvovao i legendarni hvarski vinar, Andro
Tomić. Dan ranije, prije samog otvorenja festivala, vinarija Tomić ugostila
je poznate svjetske i domaće chefove te predavače. Andro Tomić predstavio je
svoja arhivska vina, a goste je posebno oduševilo vino Caplar.
Tijekom svečanog otvorenja festivala, uzvanici su
kušali vina hvarskih vinara - Tomić Opolo Nobile 2017 i Beleca 2017, Cesarica
2016 vinarije Carić i Plavac Svirče 2015 zadruge Svirče. Uz hvarska vina,
kušao se pjenušac Kabola Re te vino Kabola Malvazija 2017.
Tijekom tri dana festivala u prekrasnom prostoru
hvarskog Arsenala održat će se brojne kulinarske degustacije, radionice,
predavanja. Poznata hvarska Pjaca postat će prava mediteranska tržnica na
kojoj će se prodavati maslinovo ulje, vina, med, sir, mandule, arancini i
drugi autohtoni proizvodi. Detaljni program festivala možete pronaći na web stranici:
www.tastethemediterranean.eu.
I ove godine festival će posjetiti brojni poznati
svjetski i domaći chefovi, ali i gosti predavači koji će se baviti aktualnim
i atraktivnim temama poput: „Okusi mjesto – veza između terroira i hrane“,
„Mozaični krajobraz i inovativna gastronomija“, „Nutricionistički i
sociokulturalni aspekti mediteranske prehrane“, „Stop food waste“ zaustavite
rasipanje hrane, atelier za mališane: Kako kroz igru naučiti da se hrana ne
baca“, „Zaboravljeno hvarsko blago“ priča o autohtonim hvarskim proizvodima
koji su se s vremenom izgubili te predstavljanje MD.NET Projekta.
Tijekom festivala kulinarske radionice održat će:
talijanski chef Giulio Terrinoni, nositelj jedne Michelinove zvjezdice iz restorana
Per Me u Rimu, chef Hrvoje Zirojević iz restorana Laganini na Palmižani, chef
Vjeko Bašić iz konobe Bobe u Murteru, chef godine 2018. prema vodiču
Gault&Millau Croatia, mlada Tea Mamut, čija je slastičarnica u Splitu
proglašena najboljim Gault&Millau POP lokalom, mlada Coline Faulquier,
francuski Top chef iz Marseillea, dva chefa iz Franscuske Frank Renimel i
Lionel Levy, oba okrunjena Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau
kapicama, dva renomirana chefa iz Alžira, Ramdane Cherif Ahmed i Rabhi Farid,
iz velike hotelske grupacije El Aurassi, chef Vesna Miletić iz restorana Tač
u Zagrebu te Sandra i Dane Tahirović iz restorana Zora Bila u Splitu.
U vrtu obitelji Meneghello na Palmižani, održat će se
ekskluzivna četveroručna mediteranska večera. „Bouillabaisse vs Gregada“
naziv je večere koju će pripremati francuski chef Lionel Levy i chef kuhinje
Meneghello, Jerko Krstulović. Večeru od pet sljedova pratit će vrhunska vina
Meneghetti.
Na prepoznatljivom simbolu grada Hvara, tvrđavi
Španjola, održat će se velika zabava za sve sudionike festivala, a gosti će
ponovno imati priliku kušati vina hvarskih vinara Tomić, Carić i zadruge
Svirče te istarske vinarije Kabola.
Festival Taste the Mediterranean / Okusi Mediteran! održava
se do nedjelje, 3. lipnja.
PR: Light komunikacije
Fotografije: Iris Ban
|
Primjedbe
Objavi komentar