Dvorac Belaj vina |
En Primeur Vinistre u Zagrebu
12. veljače 2018. bio je povod druženju
predstavnika vinarije Dvorac Belaj sa zaljubljenicima u dobra vina i originalne
zalogaje u zagrebačkom restoranu Noel. Kao i uvijek, chef Goran Kočiš i sommelier Ivan Jug smislili su sljedove od kojih
je zastajao dah, nepce zaplesalo - a svaki je gost želio da trenutak kušanja
što dulje traje.
Uz mladu malvaziju i
chardonnay dobrodošlice, godišta 2017., mutne boje i intenzivnih mirisa koji će
se još razvijati i pomalo „smiriti“ do lipnja kada bi trebali „krenuti“ u
prodaju dočekao nas je i „pozdrav iz kuhinje“ - domaći brioche od mrkve s
pilećom paštetom, kumkvatom, gelom od naranče i motrom. Velika senzacija u
malom zalogaju!
Pastrva, kim, mousse |
Pastrva iz rijeke Krke uz kim,
kopar i mousse od amarantha s pjenicom od hrena lijepo se smiješala i
osmjehnula vinu Dvorac Belaj Chardonnay 2016. koji je obogatio jelo mirisima
tropskog voća, zaokruženih kiselina, duboke mineralnosti, lijepe trajnosti. Što je
dulje u čaši, sve više podsjeća na Chablis, rekao je poznati sommelier Mario
Meštrović.
Ravioli s gamberom uz čičoku i začinsko bilje |
Ravioli s gamberom uz čičoku i
začinsko bilje pozvali su malvaziju Dvorac Belaj Kseniia 2015. na profinjeni
susret. Vino je dobilo ime po mladoj vlasnici Ksenii Belay, Ruskinji koja svoje
slobodno vrijeme posvećuje volonterskom radu, a izgledom djevojčice na prvu ne
otkriva koliko znanja, ljepote i dubine se u njoj krije. Malvazija njezinog
imena dostojno je pratila ovu kombinaciju dajući joj čarobne trenutke slasnosti
uz mirise drveta, dima, cvijeta akacije, ali svježina je bila i dalje tu. Dama
Malvazija u mlađahnoj ruskoj haljini.
Dvorac Belaj Chardonnay
Selection 2014 dokazao je da 2014. i nije bila tako loša godina kako se često
govori. Tomu je svakako pridonio i enolog Toni Batel s višegodišnjim iskustvom,
poznavanjem zemlje, terroira, potencijala sorti koje vole Istru i Istra voli
njih ... Stvorio je vino koje traje, paše i traži – još malo. Taj je chardonnay
stario u barrique bačvicama, došao u butelju u listopadu 2015., još je svjež i
mineralan, s citrusima i ponekim nježnim naletom „drvenih“ mirisa i aroma. Kelj
i kozji sir posluženi sa chardonnayom bili su hit večeri. Tako uobičajene
namirnice na tako dobar način.
Dvorac Belaj_večera |
Dvorac Belaj Malvazija
Istarska 2012 svoje je lijepo tijelo spojila s gofom uz povrće – mrkvu i
ciklu. Vino je provelo šest mjeseci u velikim drvenim bačvama od 2000 L, u butelju
je došlo u rujnu 2013. Ima iznimno zanimljive slano-kiselkaste note uronjene u
oblak fine mineralnosti. Na nosu se razvijaju zrele note cvijeta akacije,
dimnjene šunke, suhe jabuke što se baš
dobro spojilo uz topli zemljani okus cikle.
Desert - komorač i naranča s bijelom čokoladom. Bijela
vina Dvorca Belaj u svojim svjetlijim i malo tamnijim tonovima začinjeni su
bijelim čokoladnim poljupcem. Savršen okus za kraj i poziv vlasnika Zhana Belaya
i njegove lijepe supruge Kseniie da svakako planirate posjet Dvorcu Belaj u
kojemu ćete uživati u autohtonim istarskim jelima i izvrsnim vinima Belaj.
Dvorac Belaj_Zhan i Ksenija |
Vinarija Dvorac Belaj osnovana
je 2011. godine kada je ruska obitelj Belay kupila dvorac Belaj i 11ha
povijesnih vinograda u središnjoj Istri. Položaj dvorca i vinograda imala je
posebnu energiju, a i ime Belaj bilo je presudno kod odluke za kupovinu.
Vinograd se nalazi na
izoliranom brdu podno Učke na 230 metara nadmorske visine i samo 35 km od same
planine. Bijela zemlja može se prepoznati u svakoj boci Dvorac Belaj vina sa
snažnim mineralnim okusom i osobitom svježinom.
Na početku je proizvodnja vina
bila namijenjena samo za privatne potrebe, za uživanje s obitelji i
prijateljima. Prvi enolog s kojim su Belayi odlučili raditi bio je Gianfranco
Kozlović u 2011. godini, a od 2013. godine surađuju i s Ivicom Matoševićem.
Vinariju je pratio od početaka, a sada je u njoj stalno zaposlen enolog Toni
Batel koji je udahnuo svoj osebujni stil u vina Belaj.
U travnju 2017. godine dvorac
se otvara za javnost kao destinacija za
povijesne ture Istrom. Istodobno su vina Dvorac Belaj predstavljena javnosti na
sajmu Vinitaly u Veroni i vino je postalo dostupno za kupnju. Godina 2017.
obilježena je i kupnjom Garbellotto drvenih bačava te početkom proizvodnje u
vlastitom podrumu u aneksu dvorca, izgrađenom u 18. stoljeću. Danas se cijeli
proizvodni ciklus provodi na dvorcu.
Poslovanje vodi najmlađi član obitelji
- Zhan Belay. Obrazovan u londonskoj poslovnoj školi, zaljubljenik u vino i
viski te duboko zainteresiran za povijest i baštinu, samouvjereno i strastveno preuzeo
je ulogu voditelja projekta – Dvorac Belaj.
Više informacija na: Dvorac Belaj
Više fotografija na: Julio Frangen foto
Primjedbe
Objavi komentar