Uspješno održan En Primeur 2018, kušanje graševina, pošipa i drugih sorti


 Izlagači En Primeur 2018

U organizaciji Udruženja vinarstva pri HGK i udruga Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae, u zagrebačkom hotelu Westin, održan je En Primeur 2018, kušanje mladih graševina, pošipa i drugih sorti.

Preko 50 vinara iz Slavonije i Podunavlja, Dalmacije te Međimurja, predstavilo je svoja mlada vina berbe 2017. godine i crvena vina starijih godišta, koja još nisu ponuđena tržištu. Okupljena stručna javnost i brojni drugi zaljubljenici u vina, imali su priliku kušati mlada vina iz gotovo cijele Hrvatske.

Božica Marković, Tomislav Tolušić, Vlado Krauthaker

 Svojim dolaskom ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić podržao je ovu manifestaciju i vinare te je tom prilikom istaknuo: „Radimo s vinarima novi Zakon o vinu kako bi im olakšali pristup tržištu i decentralizirali kontrole koje moraju obavljati prije stavljanja svog vina u promet. U tijeku su velike investicije u vinarije koje financiramo EU novcima, a pripremamo i novu Vinsku omotnicu koja će osigurati bolju dostupnost novca za investicije u vinarije te promidžbu naših vina.“

„Prema onome što smo do sada kušali, ove nas godine očekuju odlična vina, a vinari i dalje trebaju vrijedno raditi na unapređenju kvalitete, ali i na promociji“, naglasio je Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina Croatica prilikom otvorenja manifestacije En Primeur 2018.

Ivan Škorić, Vlado Krauthaker, Milan Bandić

 Uzvanicima su se obratili Ivan Škorić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina Croatica, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba te  Ivica Kovačević, predsjednik udruge Vina Dalmacije, koji je naglasio važnost organiziranja ovakvih manifestacija s ciljem promocije hrvatskih vinara i vina.

Vinari ističu  kako su predstavljena mlada vina s dobrim potencijalom, koja pršte aromama. Vinari poseban naglasak i prioritet stavljaju na kvalitetu vina, koja je svima zajednička, uz sve različitosti pojedinih vinskih regija.

Vina su i sve popularnija među mlađom populacijom koja prepoznaje vinarstvo i vinogradarstvo kao jedan segment hrvatske tradicionalne baštine.

U podršku HGK, u posljednjih nekoliko godina, vinari ulažu veliku trud u promociju vina u inozemstvu, kako bi predstavili svoja vina i afirmirali Hrvatsku kao zemlju bogate eno-gastronomske baštine. A potvrda kvalitete stigla je prošle godine kada su hrvatski vinari osvojili rekordan broj medalja i priznanja na prestižnim svjetskim vinskim natjecanjima.

En Primeur 2018

 Na kušanju En Primeur 2018 svoje je proizvode predstavilo preko 50 izlagača: Pinkert, Vino Buhač, Krauthaker, Galić, PP Orahovica, Belje, Papak, Vina Antunović, Vina Kalazić, Osilovac – Feravino, Erdutski vinogradi, Iločki podrumi, Kolar, Vina Jakob, Veleučilište Požega, Misna vina, Vina Markota, Kutjevo, Josipović, Perak, Mihalj, Adžić, Obrt Ceco, OPG Mitrović, AT Agrofort, OPG Gojko Soldo, OPG Perić, Tepeš, Udruga baranjski kulen, Birin, Prović, Stina vino, Rizman, Korta Katarina, Kuna 1898, Terra Madre, Tomić vina, Kraljevski vinogradi, Skaramuča, Grgić, Horvat, Preiner, Dvanajščak-Kozol, Cmrečnjak, Kocijan, Štampar, Hazić, Badel 1862, Kopjar, Jakovac, Čobanković, Trs te Dragun.


Fotografije: Tomislav Huha

Kontakt za medije:
Danira Orešić
LIGHT KOMUNIKACIJE

Primjedbe