![]() |
Pekarnica Nikl - greblica |
Udruzi Rudarska
greblica Ministarstvo poljoprivrede je 16. listopada 2017. odobrilo prijelaznu nacionalnu
zaštitu naziva kolača Rudarska greblica oznakom zemljopisnog podrijetla. Riječ
je o prvom zaštićenom gastronomskom proizvodu u Zagrebačkoj županiji, što
zaštiti Rudarske greblice daje poseban značaj.
Predsjednik
Udruge Rudarska greblica, g. Andrejas Nikl, istaknuo je kako je poticaj za
kretanje u postupak zaštite bilo pojavljivanje različitih verzija Rudarske
greblice na tržištu, a koje su odstupale od izvorne greblice kakva se od
davnina priprema u Rudama.
Vrijedni
Rudari, u želji da očuvaju tradiciju, već 32 godine održavaju manifestaciju
“Dani Rudarske greblice”, te su upravo s tim
ciljem i odlučili zaštititi Rudarsku greblicu i dati pečat svojoj
gastronomskoj tradiciji. Zaštitom Rudarske greblice više se neće događati da se
na tržištu pod imenom Rudarska greblica pojavljuju greblice koje nisu certificirane
jer će informacije o izvornoj Rudarskoj greblici biti transparentne i
kontrolirane, a kupci dovoljno informirani o proizvodu koji kupuju.
Rudarska
greblica, zahvaljujući zaštiti koju sada uživa, može se proizvoditi isključivo
u Rudama i okolnim selima, a to su Cerje, Kotari, Braslovje, Prekrižje
Plješivičko te Manja Vas.
Način pripreme, receptura te konačni izgled moraju
biti u skladu s propisanim i zaštićenim pravilima koji se nalaze u
Specifikaciji, odnosno službenom dokumentu odobrenom od strane Ministarstva
poljoprivrede. Svi proizvođači greblice obavezni su sklopiti ugovor s
certifikacijskim tijelima, ovlaštenim od strane Ministarstva poljoprivrede, kako
bi se kontrolirala svaka faza pripreme, proizvodnje i stavljanja proizvoda Rudarska
greblica na tržište.
Puno je izazova za
proizvođače pa i za inspekcijska tijela Ministarstva poljoprivrede koja će
urgirati u slučajevima pokušaja stavljanja na tržište proizvoda koji nije
certificiran i koji nije u skladu sa specifikacijom, čime se kupca može obmanuti,
za što naravno postoje i određene novčane sankcije.
Rudarska greblica je kupcima dostupna u Rudama, Samoboru te u Zagrebu u određenim
specijaliziranim trgovinama zdravom i domaćom
hranom. Kupac će zaštićeni proizvod odnosno Rudarsku greblicu prepoznati
po jedinstvenoj oznaci Ministarstva poljoprivrede koja će biti istaknuta na
deklaraciji proizvoda ili na samom pakiranju.
Prijelazna
zaštita vrijedi na području Republike Hrvatske u periodu dok se ne ostvari
zaštita na razini Europske Unije, što je zapravo sljedeći zajednički korak
Udruge i Ministarstva poljoprivrede.
“Teško je reći koliko bi taj proces mogao trajati, ali mi iz Udruge se
nadamo kako bi već kroz godinu dana greblica mogla biti zaštićena na području
Europske Unije”, rekao je g. Nikl.
Mnoge su
prednosti i značajke zaštite autohtonih proizvoda. Proizvod zaštićen
oznakom zemljopisnog podrijetla donosi višestruke koristi za zemljopisno
područje uz koje se zaštita veže, a to je stvaranje identiteta mjesta te
prepoznatljivosti, tako se pridonosi ruralnom razvoju te, što je isto tako vrlo
važno istaknuti, obogaćuje turistička ponuda mjesta i grada.
![]() |
Andrejas Nikl |
“Iza priče o Rudarskoj
greblici krije se prekrasna priča o tradiciji
rudarenja u Rudama i kolaču greblici kao ondašnjem jednostavnom težačkom
kolaču koji su žene pripremale svojim muževima koji su radili u rudnicima.
Danas je obnovljeni rudnik sv. Barbare turistička atrakcija našeg mjesta, a
zaštita Rudarske greblice dodatna je vrijednost turističkoj ponudi, ne samo
Ruda, nego i Samobora”, nastavlja g. Nikl.
Značaj
zaštite na razini Republike Hrvatske je također velik. U Europskoj Uniji trenutno su zaštićena ukupno 1592
proizvoda, od čega Hrvatska ima čak 18 zaštićenih te 5 proizvoda u postupku
registracije. Tom će se broju pridružiti i Rudarska greblica za koju Udruga
uskoro pokreće postupak.
Proces
zaštite greblice započeo je u ožujku 2016. godine kada je i osnovana
Udruga Rudarska greblica, upravo s ciljem dobivanja zaštićene oznake zemljopisnog
podrijetla. Iako je prema iskustvima drugih proizvođača i udruga okončanje procesa
zaštite postupak koji traje od tri do pet godina, Udruga je uspjela Rudarsku
greblicu zaštititi u periodu od samo 15 mjeseci.
Kao
proizvođač Rudarske greblice, a ujedno i predsjednik udruge, Andrejas Nikl je istaknuo
kako je Pekarnica Nikl u postupku
certificiranja te će zasad kao jedini certificirani proizvođač greblicu
proizvoditi i nuditi na tržištu. No to ne znači da ostalim proizvođačima koji
bi se odlučili za proizvodnju unutar gore navedenog zemljopisnog područja ne
stoji na raspolaganju što se tiče informacija, pomoći i svega ostaloga
potrebnog za pokretanje proizvodnje.
Gospodin Nikl
ovom prilikom ujedno zahvaljuje Ministarstvu poljoprivrede te Gradu Samoboru na
financijskoj potpori bez koje se postupak zaštite ne bi mogao realizirati.
Povijest Rudarske
greblice, djelovanje KUD-a Oštrc u Rudama koje već 32 godine marljivo
organizira manifestaciju “Dani rudarske greblice” u svojoj je prezentaciji
predstavio potpredsjednik Udruge, g. Josip Lebegner. Djelovanje KUD-a bilo je
značajno za ishođenje zaštite greblice
jer upravo je KUD zaslužan što je
Ministarstvo kulture 2007. godine proces
pripreme greblice proglasilo nematerijalnom kulturnom baštinom.
“Vjerujem
kako će se vrlo skoro prestižnoj listi od 1592 proizvoda na razini EU
pridružiti i naša Rudarska greblica” – izjavio je zamjenik župana Hrvoje
Frankić zahvalivši se Udruzi koja je zaslužna što Zagrebačka županija ima svoj
prvi gastronomski proizvod koji nosi oznaku zemljopisnog podrijetla, zasad na
nacionalnoj, a uskoro i europskoj razini". Podsjetio je i kako je Zagrebačka
županija započela prva u Hrvatskoj s brendiranjem prehrambenih proizvoda
koji se proizvode na poljoprivrednim gospodarstvima, a danas etiketu zaštićene
robne marke Zagrebačke županije nosi više proizvoda poput šunke Grof,
Samoborske salame, sira Dragec, vina Kraljevina Zelina itd.
Podršku
Udruzi iskazala je i gđa Sanja Horvat Iveković, zamjenica gradonačelnika Grada
Samobora. “Rudarska greblica svjedok je prošlih vremena i
zanimljive povijesti Ruda i Samobora. Nekad skromno jelo, danas s ponosom
ističemo kao prvi zaštićeni gastro proizvod u Zagrebačkoj županiji, što
ponajviše moramo zahvaliti vrijednim Rudarima. I dalje ćemo pomagati u očuvanju
ovog specijaliteta našega kraja, kako bi i buduće generacije uživale u kolaču
koji su spravljale njihove prabake.”
Svoj osvrt na
značaj zaštite dala je i direktorica Turističke zajednice grada Samobora, gđa
Martina Paladina, koja ističe kako je - gastronomija važan motiv dolaska za
goste, a gastronomsko bogatstvo koje Samobor nudi svakako doprinosi stvaranju
dodatne vrijednosti. Rudarska greblica već i jest zaseban turistički proizvod,
a ova zaštita samo je dodatni pokazatelj vrijednosti ovog jela.
![]() |
Andrejas Nikl - izrada greblice |
Gospodin Nikl
na kraju je prezentirao zaštićenu recepturu te proces pripreme greblice. Iz Udruge
ističu da, iako je recept javan, samo prave Rudarice i Rudari znaju pripremiti
izvornu Rudarsku greblicu. Upravo je riječ o onim tajnim vještinama koje se prenose
generacijama, što je i slučaj obiteljske Pekarnice Nikl i njihove 40- godišnje
pekarske tradicije. Tajne i umješnosti izrade Rudarske greblice Andrejas Nikl naslijedio
je od svoje majke i bake koja je
greblicu pripremala djedu koji je radio u rudniku.
PR: Udruga Rudarska greblica
Primjedbe
Objavi komentar