U
sklopu festivala vina, delicija i ugodnog življenja, WineOs, održana je
radionica „Vina koja su obilježila prvih 25 godina moje vinarije“, vinarije Krauthaker.
Istinska
legenda hrvatskog vinarstva, Vlado Krauthaker, uz sjajnu asistenciju sommeliera
Maria Meštrovića, sudionicima je prikazao proizvode predanog rada i tradicije
duge 25 godina. Kušala su se vina iz arhiva podruma Krauthaker: Graševina
„Korija“ 2013, Graševina „Mitrovac“ 2013, Graševina „Pomale – Jelkovac“ 2011,
Kuvlakhe „Verduzzo“ 2011, Nebbiolo 2011, Merlot 2011, Chardonnay Rosenberg 2012,
Muškat ruža 2006, Merlot izborna berba 2012 i Graševina izborna berba 1994.
![]() |
Chardonnay Rosenberg 2012. |
Na
izuzetnoj radionici, gospodin Vlado
Krauthaker, iznio je pred sudionike vinske raritete sačuvane u podrumu iz
interesa i znatiželje o njihovom razvoju te nisu bile namijenjena arhiviranju.
Navedene boce vrlo su limitirane i do njih se može doći samo u podrumu vinarije
Krauthaker. I bez prethodnih spoznaja o gospodinu Vladi Krauthakeru, kao
vinaru, ono što se moglo kušati u čaši, nedvojbeno je prikaz
"velikog" vinara u smislu iznošenja kvalitete.
Fantastična
spoznaja je upravo da su poneka vina, po razvojnom stupnju bila mlada, što
znači da unatoč silnim godinama još nisu ni postigla stupanj zrelosti u kojem
daju najbolje od sebe, što ukazuje na izrazito dug životni vijek vina i njegov
visoki potencijal. S druge strane, vina koja su predviđena za konzumaciju
unutar godine do dvije dana, nakon 4 godine u boci, bila su nošena sjajnom svježinom, i još vrlo užitna i
pitka.
Odabrane
arhivske etikete vinarije Krauthaker, nisu samo obilježile osobni put Vlade
Krauthaker, već i cijelo hrvatsko vinarstvo.
Vlado Krauthaker, svojom snažnom osobnošću i autorskim potpisom, jedan
je od začetnika hrvatskoga vinarstva.
![]() |
Vlado Krauthaker i Mario Meštrović |
Neposredno
prije održane radionice vinarije Krauthaker, radionice je održala i udruga Graševina
Croatica. Na prvoj radionici, koju je moderirao Miodrag Hruškar, proizvođači su
iznijeli svoja iskustva berbe 2017. godine. Drugu radionicu pod nazivom „Jeste
li sigurni da znate sve o graševini?“, održao je sommelier Mario Meštrović.
Graševina
je sorta s puno potencijala, jedna je od najboljih sorata za proizvodnju
predikata, posebno onih najviše kategorije (izbor prosušenih bobica i ledeno
vino), a posljednjih se godina sve više proizvode i pjenušci.
Ovakve
radionice daju sjajan pregled i nude različita promišljanja o potencijalu i
kvaliteti hrvatskih vina, a slične radionice tjedan dana ranije održane su u
sklopu festivala Vinocom u Zagrebu.
PR: Laurus dan
Thank you for sharing useful information. Here I prefer some more useful information aboutHR Strategy
OdgovoriIzbriši