![]() |
Vlado Krauthaker i Martina Krauthaker Grgić |
U samom srcu Slavonije, na osunčanim južnim padinama Krndije,
već stoljećima se razvija kult uzgoja vinove loze i stvaranja vrhunske vinske
kapljice. Ovu bogatu kutjevačku tradiciju danas i više nego uspješno održava
legendarni hrvatski vinar Vlado
Krauthaker čija vina prolaze kroz pažljiv proces proizvodnje na 45,3º paraleli, na istoj onoj gdje se
nalaze i vrlo poznata svjetska vinogradarska područja Bordeaux, Piemont, Val du
Rhone i Oregon.
Još su stari Rimljani ovo područje nazvali Zlatnom dolinom (Vallis Aurea), zahvaljujući izdašnosti
i kvaliteti plodne slavonske zemlje, „Njegujući
tradiciju, posebnu pažnju u obradi vinograda posvećujemo korištenju starih
tehnika koje su se primjenjivale prije više od 100 godina. U skladu s time,
poslove obrade zemlje i vinove loze obavljamo kako se to radilo nekad – s
konjima“, ističe Krauthaker.
O
kvaliteti i kontinuitetu vina Krauthaker najbolje govore brojne svjetske nagrade i priznanja koje je vinarija osvojila. Njihova su vina tako
prisutna i izvan granica Hrvatske, a nalaze se na tržištima preko 15 zemalja
svijeta, kao i na vinskim kartama prestižnih svjetskih restorana poput Moti Mahal, The Fat Duck, Thomas Cubitt
i China Tang u Londonu, La Cape i La Cite
du Vin u Bordeauxu te u restoranu s Michelinovom zvijezdicom Bloom in the Park u švedskom Malmöu.
Krauthaker je u Hrvatskoj sinonim za vrhunsku
graševinu, no zahvaljujući pogodnoj klimi i kvalitetnoj zemlji kutjevačkog
vinogorja, ovdje se uzgajaju i druge poznate svjetske sorte grožđa. „Ukupno proizvodimo 25 različitih etiketa
vina, a sam proces uzgoja grožđa temeljimo na ekološkim principima. Toliko je
detalja i nijansi koje utječu na konačni proizvod, te je za vrhunsko vino
presudno u pravom trenutku prepoznati što nam priroda govori, za što je
potrebno iznimno iskustvo i znanje“, objašnjava Krauthaker.
Krauthaker Pinot sivi 2016,
živo je i toplo vino, s dobro iskazanom voćnosti i svježinom te s dosta
mladenačkog nerva, bez začinskih utjecaja drva. Sjajeće slamnato-žute boje,
kristalne bistroće, miris je u pravcu zrelog domaćeg bijelog i zelenog voća,
jabuke, kruške, vinogradske breskve. U ustima je slankasto te upućuje na
stanovitu slast, sa solidnom je kiselosti, vrlo dobra tijela. Okus je zaobljen,
u ustima dosta dugo traje.
Vino Krauthaker Pinot
sivi 2016. poslužuje se rashlađeno na temperaturi 12 - 13 stupnjeva
Celzija, a idealno se sljubljuje uz jela s tjesteninom, rižote, bijelu ribu,
pečeno svijetlo meso.
PR: Danira Orešić
Primjedbe
Objavi komentar