Dani Pošipa održani su u duhu pedesete godišnjice zakonske zaštite Pošipa
- Pošip je autohtona
sorta otoka Korčule, uzgaja se u središnjem dijelu otoka oko mjesta Smokvica i
Čara.
Na otoku Korčuli održani su sedmi Dani Pošipa, u organizaciji
TZO Smokvica, TZG Korčule, Općine Smokvica, Grada Korčule - mjesnog odbora Čara
te 13 vinarija, proizvođača Pošipa iz Smokvice i Čare: Baničević-Car, Didovinka,
Grošić, Kunjas, Milina, Plasa, Stanojević, Tomašić, Toreta i Vidilo iz Smokvice
te PZ Nerica, PZ Pošip i Šain-Marelić iz Čare.
Pošip je jedno od
najboljih i najpoznatijih hrvatskih bijelih vina, a dobiva se od istoimene autohtone sorte
grožđa porijeklom s ograničenih lokaliteta na području Smokvice i Čare. Prvo je
hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, zaštićeno
1967. g. (prije punih 50 godina!).
Želja organizatora ove manifestacije jest dodatno brendirati
Pošip i eno ponudu ovog kraja, ne samo u Hrvatskoj, nego i pokazati turistima
bogatstvo vinske ponude koje otok te Smokvica i Čara imaju.
![]() |
Pošip sur lie Toreta |
To su već etablirana vinska imena, ali ove godine posebno su se
istaknula tri nova vina s područja Smokvice. Jedno od tih vina je Pošip sur lie
vinarije Toreta - "Divno vino,
odnjegovano na finom talogu, ali moje mišljenje je da ga je trebalo pustiti još
malo u bačvi. Njegovo vrijeme tek dolazi.", kaže Tomislav
Stiplošek, vinski novinar, predsjednik udruge G.E.T.
![]() |
Pošip Grandeca Milina |
Druga dva vina su iz vinarije Milina -
Grandeca i Amfora. "Pošip Grandeca
je prošao ne predugu maceraciju i time dobio izuzetnu punoću i vrlo ugodnu i
neprenaglašenu aromatiku. Umjerenog je alkohola te fino je zaokružen i
izbalansiran. Na kraju, po meni najbolji Pošip ove godine je Pošip Amfora,
također vinarije Milina. Bio sam skeptičan može li Pošip uopće iz amfore dati
željeni rezultat - to vino pratim od njegovog početka, a sada, kad je ugledalo svijetlo
dana i dobilo atraktivnu bocu, mogu samo reći: Kapa do poda!",
komentirao je Stiplošek. Kako se radi o berbi 2015., na tržištu od ove 2017.
godine, a prvi vrhunski Pošip sa zaštićenim geografskim podrijetlom je bio iz
berbe 1965., tako je Ante Milina svoj Pošip Amfora posvetio pedesetoj
godišnjici zaštite Pošipa.
![]() |
Dani otvorenih vrata vinarija |
Ovogodišnji, sedmi po redu Dani Pošipa, svečano su otvoreni
u Čari. U vinarijama su, tijekom Dana otvorenih vrata, dostupni letci s popisom
vinarija i brendirane degustacijske čaše, s kojima gosti mogu posjetiti sve
otvorene vinarije te uživati u ponajboljim Pošipima i drugim vinima.
![]() |
Noć vina, Brna |
Završna večer, Noć vina održala se u Brni, gdje je svoja
vina predstavilo 13 vinara, proizvođača Pošipa iz Smokvice i Čare, a
posjetitelji su, osim u vinima, uživali u nastupu klape Puntamika i gastro
specijalitetima.
Ako niste bili na Danima Pošipa ove godine, svakako dođite
na sljedeće, bit će još bolji.
***
O Pošipu
Tradicija vinogradarstva i vinarstva na otoku Korčuli, a
posebno u Smokvici i Čari, datira još iz 4. st.pr.Kr., od vremena starih Grka.
Razvoj vinogradarske proizvodnje odvijao se na otoku kroz stoljeća, a rezultat
toga su visokokvalitetna vina, prvenstveno Pošip - jedno od najboljih hrvatskih
bijelih vina. Rad u polju i proizvodnja vina u Smokvici i Čari su oduvijek su
bili tradicija i način života lokalnog stanovništva, a o tome svjedoče brojni
dokazi i nepregledne površine smokvičkih i čarskih vinograda. Danas se ova
mjesta mogu pohvaliti vrhunskim vinima, nadaleko poznatima u Hrvatskoj i
svijetu.
Ove godine obilježava se 50. obljetnica zaštite Pošipa,
autohtone sorte vina otoka Korčule koje je i
svojevrsni raritet. To je jedno od prvih bijelih vina u Hrvatskoj koje
zaštićeno zakonom, a prvi put se spominje još u drugoj polovici 19. stoljeća u
Smokvici kada je vinar po imenu Tomašić "Barbaca" Marin pok. Marina
krčeći šumu u kanjonu Stiniva pronašao samoniklu lozu koja ga je zainteresirala
zbog svog neobičnog okusa i arome. Porezao je prutove i umnožio je na svom
vinogradu na lokaciji "Punta Sutvara". I danas na tom području
postoje matični trsovi koji su se održali zahvaljujući pjeskovitom tlu koje
filoksera nije mogla napasti.
Sam naziv Pošip nastao je zbog oblika bobice, koja je
produljena, a osnovni alat za pripremu terena i krčenje je mašklin koji ima
tupi dio (pal) i šiljasti dio (šip). Pošip se uzgaja u
središnjem dijelu otoka oko mjesta Smokvica i Čara, a odnedavno se proširio i u
dalmatinske vinograde izvan otoka.
PR: G.E.T. Report
Foto: Silvija Munda
Primjedbe
Objavi komentar