![]() |
Nenad Velenik, Nadia Štifanić-Dobrilović, Nikola Benvenuti, dr.sc. Caroline Gilby, Emil Perdec |
Porečki hotel Laguna Parentium peti put zaredom
mjesto je ocjenjivanja uzoraka vina,
ulja i rakija uoči 24. izložbe vina i vinarske opreme – Vinistra 2017.
Ocjenjivanje ukupno 553 uzoraka
vina, ulja i rakija završilo je u očekivanju rezultata. Manifestacija se
nastavlja ocjenjivanjem za Svijet malvazija. To je međunarodno natjecanje
posvećeno isključivo malvazijama koje se održava devetu godinu zaredom, a
okuplja malvazije iz nekoliko europskih zemalja. Ocjenjivačkom komisijom i ove
godine predsjeda dr. sc. Caroline Gilby,
Master of Wine te autorica članaka za časopise Decanter, Harpers i Wine
Business International.
Slijedilo je ocjenjivanje vina
istarske malvazije i terana iz sustava IQ – Istarska kvaliteta.
Manifestacija Svijet malvazija
ima za cilj okupiti što veći broj sorata malvazije, promovirati njihove
posebnosti i kvalitete, prikazati najnovije trendove u proizvodnji te nagraditi
najbolja vina. Uzorci su stigli iz
Italije, Španjolske, Slovenije i Hrvatske. Osim uzoraka malvazije ocijenit će
se još 271 uzoraka ostalih vina te 14 uzoraka maslinovih ulja i 23 uzoraka jakih alkoholnih pića.
Tijekom ocjenjivanja u hotelu
Laguna Parentium Poreč održala se i press-konferencija.
Konferenciju za medije otvorio je Nikola
Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, koji je
ujedno najavio 24. Vinistru – izložbu vina i vinarske opreme. Nikola Benvenuti,
predsjednik udruge Vinistra istaknuo je: „Pred nama je Vinistra 2017. Mogu
potvrditi veliko zanimanje vinara, ali i ostalih izlagača. I zbog toga smo ove
godine proširili kapacitete izlagačkog prostora u centralnom dijelu dvorane .
To je i motivacija da u udruzi
nastavimo s promocijom i afirmacijom njihovih proizvoda te Vinistre kao branda i Istre kao turističke
destinacije, ali i s razmjenom znanja s kolegama iz inozemstva i stalnom
edukacijom nas i naših članova.“
Ove godine novost je i dan
namjenjen profesionalcima koji će imati priliku prvi kušati vina izlagača u
Hotelu Parentium Poreč u četvrtak 11.05. u poslijepodnevnim satima .
Ovogodišnja Vinistra naglasak je
stavila i na dolazak najveće vinske svjetske zvijezde današnjice, a dio je to nastojanja pozicioniranja Vinistre na svjetsku vinsku scenu.
Drago mi je da će nas posjetiti
mnogi stručnjaci iz inozemstva, a ovu priliku iskoristio bih da najavim da je
poseban gost ovogodišnje Vinistre Oz
Clark, 'jedno od najistančanijih nepca' od svih vinskih kritičara
današnjice. Koji će na Vinistri osobno održati i radionicu o Teranu .
Oz Clarke jedan je od vodećih
svjetskih vinskih stručnjaka čiji se impresivan ugled temelji na opsežnom
znanju o vinima. Njegova strast prema vinu datira iz studentskih dana na
Sveučilištu Oxford gdje je osvajao degustacijska natjecanja. Njegove
degustacije vještine osigurale su mu međunarodni ugled, a poznato je da ima
jedno od najistančanijih nepca od svih vinskih kritičara današnjice.
Clarke u svojim tekstovima donosi svježinu, neobičnost,
duhovitost i neposrednost, a osvojio je i sve prestižne nagrade koje vinski
kritičar može dobiti, od Velike Britanije do SAD-a, uključujući Glenfiddich
(triput), André Simon, Wine Guild (triput), James Beard, Julia Child, nagrade
World Food Media i Lanson (pet puta). Godine 1999. osvojio je nagradu Lanson
Special Millennium za izniman doprinos komunikaciji i obrazovanju o
vinima; 2001. bio je glavni govornik na Boston Wine Expou, najvećem svjetskom
vinskom događaju, i glavni govornik na Wine Experienceu u New Yorku i
California Wine Experienceu u San Franciscu gdje je proglašen najboljim
govornikom. Godine 2006. osvojio je prestižnu nagradu International Wine &
Spirit Competition International Drinks Communicator of the Year Award, a u
rujnu 2009. nagradu Louis Roederer International Wine Writers’ Award for
International Wine Book of the Year za svoju knjigu o Bordeauxu.
Trenutačno su najprodavanije Clarkove
knjige i njegova dva godišnjaka „Pocket Wine Book“ i „250 Best
Wines Wine Buying Guide“ te „Let me tell
you about wine“, „Bordeaux“,
„Wine Atlas“ i „Grapes & Wines“ (s Margaret Rand).
Na konferenciji za medije, uz dr.
sc. Caroline Gilby, svoju potporu Vinistri dali su i Nadia Štifanić - Dobrilović zamjenica gradonačelnika grada Poreča te Nenad
Velenik, direktor Turističke zajednice Poreča, Emil Perdec, pomoćnik direktora hrane i pića hotela Laguna Parentium
Poreč, koji je tom prilikom istaknuo kako je nastavak višegodišnje uspješne
suradnje udruge Vinistra i hotela Laguna Parentium Poreč od iznimne važnosti
jer se Vinistra profilirala kao važna vinska, ali i turistička manifestacija
koju Poreč i Istra nude svojim gostima.
Ovogodišnje dvadeset četvrto
izdanje Vinistre, međunarodne izložbe vina i vinarske opreme, održat će se od 12. do 14. svibnja u sportskoj
dvorani Žatika u Poreču.
UDRUGA VINISTRA
Vinistra, udruga vinogradara i
vinara Istre, osnovana je 1994. s ciljem pružanja stručne pomoći članovima,
boljeg povezivanja proizvođača, zastupanja njihovih interesa, njegovanja i
održavanja tradicionalnih običaja povezanih s vinarstvom, bolje prezentacije
vina te stvaranja imidža istarskih vina kao kvalitetnih i prirodnih proizvoda.
IZLOŽBA VINISTRA
Vinistra, izložba vina i vinarske
opreme, međunarodna je izložba istarskih vina i opreme za vinogradarstvo i
vinarstvo. Od 1994. godine izložba se tradicionalno održava u Poreču. Cilj je
Vinistre povećanje kvalitete istarskih vina, promocija vinske kulture i
afirmacija vina u Istri i šire. Izložba se sastoji od izlagačkog i
ocjenjivačkog dijela.
SVIJET MALVAZIJA
Svijet malvazija međunarodno je
natjecanje malvazija koje se uoči izložbe Vinistra održava od 2009. godine.
Cilj je natjecanja Svijet malvazija okupiti što veći broj sorta malvazija,
promovirati posebnosti kvalitete različitih sorta malvazija, prikazati
najnovije trendove u proizvodnji malvazija te nagraditi najbolja vina.
Povjerenstva koja vrednuju uzorke pristigle na natjecanje sastavljena su od
vrhunskih domaćih i međunarodnih stručnjaka koji vina ocjenjuju prema strogim
odredbama Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV).
Primjedbe
Objavi komentar