Nakon
dosadašnih ocjenjivanja na svojim slovenskim priredbama, ove godine, za 20.-tu
obljetnicu uspješnog festivalskog djelovanja, Radostne prireditve, uz 1. Salon pjenušavih vina u Zagrebu, 11. veljače, u hotelu Dubrovnik, organizirale
su i ocjenivanje hrvatskih i slovenskih prijavljenih pjenušaca – prvo u
povijesti vinskih priredbi dviju država.
U petak, 3.2.2017. u ljubljanskom hotelu
GRAND HOTEL UNION održano je prvo ocjenjivanje
hrvatskih i slovenskih pjenušavih vina, koja su vinari oba dva salona prijavili
na ocjenjivanje.
Komisija, podijeljena u 2 skupine, na slijepom je kušanju ocijenila 100 uzoraka (70
bijelih i 30 rosea) u bodovnom rasponu do 100. Svaka je skupina ocjenjivala po
50 vina.
1. Komisija
Dušan Brejc, slovenski enolog, predsjednik
1. Komisije
Ivo Kozarčanin, novinar, 24 sata, Hrvatksa
mag. Janez Istenič, enolog, Slovenija
Marija Vukelić, prof., WSET, Hrvatska
Urša Cvilak, urednica, revija Pet Zvezdic, Slovenija
Primož Gregorič, degustator, Slovenija
Ivo Kozarčanin, novinar, 24 sata, Hrvatksa
mag. Janez Istenič, enolog, Slovenija
Marija Vukelić, prof., WSET, Hrvatska
Urša Cvilak, urednica, revija Pet Zvezdic, Slovenija
Primož Gregorič, degustator, Slovenija
Vanja Mramor, sommelierka i degustatorica
2. Komisija
Ivana Valić, hrvatska enologinja i sommelierka, predsjednica 2. Komisije
Jože Rozman, sommelier i publicist, SLovenija
Darja Bovha, enologinja, Slovenija
Matjaž Zakrajšek, gostinstvo Union hoteli d.d., Ljubljana, Slovenija
Ivan Jug, sommelier, restoran Noel, Zagreb, Hrvatska
dr. Nina Levičnik, sommelierka i degustatorica, SLovenija
Rado Stojanovič, direktor salona i degustator, Slovenija
Jože Rozman, sommelier i publicist, SLovenija
Darja Bovha, enologinja, Slovenija
Matjaž Zakrajšek, gostinstvo Union hoteli d.d., Ljubljana, Slovenija
Ivan Jug, sommelier, restoran Noel, Zagreb, Hrvatska
dr. Nina Levičnik, sommelierka i degustatorica, SLovenija
Rado Stojanovič, direktor salona i degustator, Slovenija
Pobjednička vina razvrstana
su po kategorijama za svaki salon - i po ukupnom broju bodova za svaku državu.
3 najbolja bijela
pjenušca 1. Zagrebačkog salona
Istenič, Prestige, Slovenija,
2011
Misal Peršurić, Blanc de
blancs, Hrvatska, 2010
Kos, Anita, Hrvatska, 2013
3 najbolja ružičasta pjenušca
1. Zagrebačkog salona
Čarga | Since 1767, Donna Regina Rosé,
2013
Sibon pjenušci, Sibon rosé, 2014
Vina Vuglec, Rozalia rosé, 2013
“3 top hrvatska pjenušca” (prema ukupnim
ocjenama samo hrvatskih pjenušaca) su:
Misal Peršurić, Blanc de
blancs, 2010
Sibon pjenušci, Sibon rosé, 2014
Vina Vuglec, Rozalia rosé, 2013
“3 top slovenske penine” (prema
ukupnim ocjenama samo slovenskih pjenušaca) su:
Bjana, Brut rosé NV
Istenič, Prestige 2011
Čarga /Since 1767 Donna
Regina 2013
Top hrvatski i top
slovenski pjenušci susrest će se na zagrebačkom i na slovenskom Salonu, za obje
publike, na radionici “Susret
Hrvatske i Slovenije”, a dodatna mogućnost kušanja uz
sljubljivanje s pomno osmišljenim jelima hrvatskog chefa Gorana Kočiša i
slovenskoga chefa Igora Jagodića, dogodit će se u najpopularnijem zagrebačkom
restoranu NOEL, 13. veljače 2017. Bit će
to prvo gostovanje nekoga stranoga chefa u Noelu, na posebnoj
hrvatsko-slovenskoj pjenušavoj večeri: Croatian-Slovenian
Sparkling night.
Rezervacije za radionice za zagrebački salon (11.2):
marija.vukelic@zg.t-com.hr
Rezervacije za večeru u Noelu (13.2.): +385 1 4844 297, +385 95 5606 640
O 1.Salonu pjenušavih vina u Zagrebu:
Salon
pjenušavih vina u Zagrebu održat će se
11. veljače, u hotelu Dubrovnik, od 14-19h.
Salon okuplja
38 odabrana izlagača, većinom hrvatske
i slovenske proizvođače pjenušaca uz nekoliko stranih imena. Salon se održava
uz potporu Veleposlanstva Republike Slovenije u
Zagrebu i SLO-CRO Poslovnog kluba, Turističke zajednice Zagrebačke županije, Slovenskih željeznica te uz
finu vodu Radensku tri srca i kruh najpoznatije tradicionalne pekarnice –
pekarnice Trajković.
Posebno je vrijeme osigurano za predstavnike medije i poslovne partnere
na B2B susretu od 13h do 14h.
Program
nudi dvije zanimljive radionice:
15.00-15.45. Susret Hrvatske i Slovenije (susrest
će se tri top hrvatska i slovenska vina nakon ocjenjivanja hrvatsko-slovenske
komisije, a moderatori radionice su
Ivana Valić, enologinja i sommelierka;
Jože Rozman, sommelier i publicist ) – 50
kn
17.00- 17.45. Susret Champagne i
Franciacorte
(susrest će se dva pjenušava vina iz svake regije, a moderatori Filip
Savić, najbolji sommelier Hrvatske 2016, Marija Vukelić WSET L2, prof.
francuskog i talijanskog) - 150 kn
Nakon
završetka priredbe, od 19h održat će se i “After Party” na obližnjem “Neboderu”
u organizaciji Zagreb
360 - observation deck and event venue: www.zagreb360.hr, gdje će se, po povoljnim
cijenama moći nastaviti kušati najbolji pjenušci Salona.
Za dodatnu
promociju pjenušavih vina od 10.2.-18.2.
organiziramo u Hrvatskoj i Sloveniji “SPARKLING
WEEK” u kojemu će se u odabranim wine-barovima i “wine friendly”
restoranima ponuditi pjenušava vina naših
izlagača po - popularnim cijenama.
PR: Zlatne riječi j.d.o.o.
Primjedbe
Objavi komentar