U srijedu, 23. studenoga, vinarija Tomić održala je
promociju odabranih vina i likera uz šest različitih slijedova jela,
poslužila su se četiri vina Tomić; Pošip 2015, Plavac 2014, Caplar 2011 i
Plavac mali barrique 2011, te liker Euforija.
Izniman interes za promociju potvrda je kultnog statusa Andre
Tomića na domaćoj sceni, a njegova karizmatičnost i toplina učinili
su događaj van serijskim.
Vina
i liker osobno je predstavio vlasnik vinarije, Andro Tomić,
naglasivši kako u svojoj proizvodnji vina njeguju autohtonost i tradiciju, ali
i stalno eksperimentiraju s novim idejama, usavršavajući proizvodnju vina
suvremenim tehnologijama i konstantnim ulaganjem u znanje.
U
nadahnutim govoru Akademik Tonko Maroević, na promociji je
istaknuto kako je veliki Andro Tomić za svoja vina dobio
respektabilan kompliment ikone talijanskog vinarstva Elia Altarea. O
ulozi obitelji Tomić za hrvatsko vinarstvo govorio je Saša
Špiranec, a na njegov se govor nadovezao i prof. Nikola Mirošević
te Mladen Vukmir.
Andro Tomić,
vinariju je osnovao 1993. godine, s vjerom da se na Hvaru s domaćim sortama,
pogodnom klimom i izuzetnim položajem vinograda može nastaviti obiteljska
tradicija proizvodnje vina stara 150 godina. Vinovu lozu na otok Hvar donijeli
su još antički Grci, a Hvarani su vještinu njena njegovanja održali
neprekinutom kroz stoljeća i sačuvali je do danas.
Vinarija Tomić
je obiteljska vinarija, smještena na otoku Hvaru. Zapošljavamo 12 djelatnika,
od kojih je većina s visokom stručnom spremom. Sve više ulažemo u nova znanja i
tehnologije, posebno se naslanjajući na korištenje sredstava iz EU fondova. U
isto vrijeme poštujemo i dugu tradiciju vinarstva i vinogradarstva otoka Hvara,
iz koje također pokušavamo zadržati ono najbolje, istaknuo je Andro Tomić
.
Sebastijan Tomić
na promociji nadovezao se riječima: „Godišnja proizvodnja kreće se od 100.000 -
130.000 boca, ovisno o godini, u kojem obujmu planiramo i daljnji nastavak
poslovanja. Dakle cilj nam nije povećavati postojeći nivo proizvodnje već
stalnim podizanjem kvalitete jačati sliku naših vina i vinarije“.
Podrum
vinarije Tomić nalazi se na obiteljskom posjedu u uvali Mina u Jelsi.
Značajniji vinogradi nalaze se u uvali Vira, u neposrednoj blizini grada Hvara,
u starogradskom polju, u okolici Jelse, te na južnim padinama (Ivan Dolac i Sv.
Nedelja). Vina Tomić proizvode se od različitih sorti, među kojima dominira
plavac mali među crnima, a pošip, bogdanuša, maraština i prč među bijelima. Uz
navedene sorte, koriste se još i drnekušica, cabernet sauvignon, merlot,
cabernet franc, muškat žuti te još poneka domaća sorta.
Uzvanicima
je prvo poslužen Pošip, krepko vino punijeg tijela, ali izbalansiranog
lijepim kiselinama tj. svježinom, koji obiluje aromama tipičnim za sortu poput
marelice i drugog koštunjičavog voća, pa svježim citrusima i u konačnici
mediteranskim eteričnim biljem. Dio vina, nekih 30%, je 6 mjeseci odležavao u novim
francuskim i slavonskim 225lit bačvama (Garbelloto, Seguin Moreau, Golub), koje
tijekom tog vremena odležava i na finim kvascima (sur-lie) čime dobiva punije
tijelo i specifične okusne note (tost, brioši, asocijacija na šampanjac).
Zatim
je slijedio Plavac. Omiljena i na tržištu najprodavanija etiketa
vinarije Tomić, tipičnih sortnih aroma plavca (šljive, višnje i tamnog
bobičastog voća i herbalnosti mediteranskog bilja) zaokružena se kraćim
odležavanjem u korištenim hrastovim bačvama, što vinu daje i diskretne note
drva, kave i začina. Specifičnost vina je u mekoći i eleganciji koju se u
vinariji Tomić trude dobiti iz inače drske prirode ove autohtone dalmatinske
sorte. Vino tako zadržava autentičnost sorte, ali i pitkost i svježinu koje je
čine užitnom za svakodnevne prilike.
Nakon
Plavca, uslijedio je Caplar. Kako mu ime sugerira (CA kao Cabernet – PLA
kao plavac – R kao registered), to je kupaža sorti cabernet sauvignon i plavac
mali u omjeru 50-50%. Cabernet – koji ima nešto višu kiselinu i drukčiji
aromatski profil, dodaje svježinu i eleganciju te oplemenjuje/ukroćuje
rustikalnost plavca malog. Arome višanja, šljiva i mediteranskog bilja –
tipične za plavac, nadopunjuju se karakterističnim carberneovskim notama crnog
ribizla, duhana i zemlje. Odležavanje u francuskim bariqque bačvama 12 mjeseci
dodaje konačnom aromatskom profilu još i jedva čujne note dima i začina.
Sljedeće
vino bilo je Plavac mali barrique, vrhunsko suho crno vino i
perjanica vinarije. Prirodni intenzitet sortnih aroma tamnog i zrelog voća
plavca (višnje, šljive) mediteranskog bilja i slanosti zaokružen i ukroćen
odležavanjem od 12 mjeseci u kombinaciji novih i korištenih francuskih i
slavonskih barrique bačava. Čime su se vinu pridodale plemenite note
začina, kože, duhana te mu se zaokružila taninska struktura. Specifičnost ovog
vina je u eleganciji 'francuskog' tipa, jer je to vino koje teži očuvati kako
tipičnost aroma plavca malog, tako i stil vina koji je manje džemast i
robustan, a više fokusiran na strukturu, izbalansiranost i dužinu okusa.
PR/FOTO: LAURUS DAN d.o.o.
Foto: Darijo Balja
Primjedbe
Objavi komentar