Dana 23.11., u pizzeriji
KloPIZZA MERLOT, Tkalčićeva 43, održano je predstavljanje za medije proizvoda
OPG Rončević iz Sv.Jurja kraj Senja.
Med je jedinstven proizvod prirode. Zahvaljujući svome
iznimnom sastavu, od davnina se smatra svetom hranom i jednim od najvažnijih
prirodnih lijekova za liječenje širokog spektra bolesti. U grobnici faraona
Tutankamona pronađene su posude s još jestivim medom stare preko 3000 godina. Za
vrijeme ratova Grci i Rimljani su koristili med kao sredstvo za jačanje i
liječenje organizma te brže zacjeljivanje rana.
Obitelj Rončević proizvodi jedan od
najbolje ocjenjivanih hrvatskih medova. Zašto je tomu tako rekla nam je pčelarica,
gospođa Ivana Rončević: „Njegujemo
tradicionalno, seleće pčelarstvo i čuvamo košnice „Baračevke“ tipične za naš
primorski kraj. Na obližnji nenaseljeni otok Prvić na ispašu kadulje pčele
selimo ribarskim brodom. Nosimo ih pojedinačno i ručno na
negostoljubiv, kameniti predio otoka. Selimo pčele jer naš kraj ima izuzetnu
bioraznolikost, a to nam omogućuje da na malom području od oko 30 km proizvedemo do 5 sorti
kvalitetnog meda.“
Gospodin Damir Rogulja, predsjednik Udruge pčelara Pčelinjak, Zagreb, objasnio je koliko
natjecanja u kvaliteti meda pridonose kvaliteti samog proizvoda i njegovoj percepciji
kod potrošača. Napomenuo je važnost kontroliranja proizvoda i naglasio važnost
prezentacija i sajmova meda kako bi se javnost educirala o njemu. Spomenuo je
aktivnosti slovenskih pčelara koji su animirali cijeli svijet i uspjeli u naumu
da Ujedinjeni narodi proglase 20. svibnja Svjetskim danom pčela, što će se
početi obilježavati od 2017. Situacija u hrvatskom pčelarstvu nije sjajna i
zahtjeva aktivno djelovanje svih pčelara za (o)čuvanje pčela u uvjetima
globalnog zatopljenja i klimatskih
promjena - i čuvanje njihovih staništa te obnavljanje nasada bilja koje je
ugroženo (smilje). Više na www.pcelinjak.hr
Med i sve proizvode OPG
Rončević možete kušati i kupiti na Danima meda u Zagrebu, na Trgu bana
Jelačića, od 22.-25.11.2006.
PROIZVODI OPG RONČEVIĆ
-Sortni med od kadulje (Salvia officinalis), najcjenjeniji
je hrvatski med, pomaže kod grlobolje, kašlja i vrućice;
-Sortni med od smilja (Helichrysum italicum), aromatičan je i
mirisan, pomaže kod probavnih smetnji, a najcjenjeniji je u prirodnoj kozmetici;
-Sortni med od vrijeska (Satureja montana) snažan je diuretik i
detoksikator i djeluje umirujuće;
-Med crnogorične medljike -„medun“ izrazito je bogat željezom i
antioksidansima;
-Livadski planinski med bogat je mineralima i vitaminima, koristi se
kod kašlja i umiruje;
-Propolis, cvjetni prah, medni
ocat, medni sirupi, medenjaci, melemi za
njegu kože.
USPJESI OPG RONČEVIĆ
Najveći uspjeh ostvaren je na
svjetskom ocjenjivanju kvalitete sortnih medova „Apimedica & Apiquality
Forum 2010.“ gdje je Rončević med od smilja proglašen najboljim medom na
svijetu! Na ovogodišnjem XXI. DRŽAVNOM OCJENJIVANJU MEDA-OSIJEK 2016 - Rončevići su dobili Zlatnu žlicu - za
najbolji hrvatski sortni med od kadulje i najbolji sortni med od smilja!
Adresa
Obiteljsko poljoprivredno
gospodarstvo Rončević, Drago i Ivana Rončević
Ulica Kotlina 12, 53284 Sveti
Juraj, Hrvatska
Tel: 00385 53883637 mob: 0993420013
i 098446943
Email: ivanaroncevic@net.hr
FB Pčelarstvo Rončević Sveti
Juraj
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jeste li znali?!
Dobitnik Nobelove nagrade Karl Von Frisch otkrio je da pčele
posjeduju memoriju za vrijeme i prostor te da tu sposobnost koriste prilikom
izgradnje nove košnice. Pri tome je bitno naglasiti da kod građenja košnice,
proizvodnje meda ili bilo koje druge aktivnosti, pčelinja zajednica savršeno
funkcionira kao jedna cjelina.
Kada lete u mraku, pčele mogu lokalizirati točno odredište
cvijeta, nektara, peludi, te svih ostalih bitnih informacija. U divljini
razlikuju oko 130 različitih mirisa.
Danas postoji oko 20 000 vrsta pčela.
O medu u gastronomiji…
Tradicionalno je med služio
kao cijenjena, ali ne svima dostupna hrana, pogotovo poželjna za djecu i
bolesnike. I to kao namaz na kruh, najčešće s maslacem te
kao zaslađivač u slasticama, ponajprije blagdanskima: medenjaku (ukrašen
komadićem oraha), paprenjaku (s različitim začinima), a kasnije medenoj piti s
bučinim košticama itd. I danas su cijenjena drevna medna pića:
medovina i odnosno provreli med, te
medica, osobito omiljena rakija s medom, od koje su nastali brojni
alkoholni i bezalkoholni kokteli s medom, pjenušac s medom itd.
Uz med su vezani i mnogi
običaji, osobito u ljekarstvu, a zanimljiv je i tradicionalan običaj na
Badnjak u Topuskom gdje se i danas, za onoga tko se ponaša nedolično, kaže da “taj nije jeo meda i luka
za Božić”. Badnja večera obavezno započinje – medom i
lukom. Med i luk, zapravo češnjak, jedu se za zdravlje i protiv uroka.
Da med nije zaživio dublje i trajnije u brojnijim jelima,
razlog je najvjerojatnije u tome što se ne smije zagrijavati na visokim temperaturama,
jer već iznad 40 °C gubi vrijedna svojstva.
U gastronomiji su
uvijek zanimljive medne marinade za meso, preljevi za salate ili za pečenke
poput purice i odojka. Mnoge su takve poslastice dospjele k nama iz svijeta, ali
to ne umanjuje zamamnost primjera poput deserta
od ovčjega sira i meda, kremastoga meda i tome slično. N. M. Kelby u romanu “Bijeli tartufi
zimi”(s engl. prev. Petra Matić, Lumen, Zagreb, 2012.), pripovijeda o
jednom sjajnom objedu: “…i onda završimo jednostavno šumski m jagodama
posluženima s Briejem prelivenim kandiranom lavandom i medom. Osvježavajući
finale, nije teško.”
Iz hrvatske povijesti o medu …
"Hrvatski
sabor je 1642. godine zabranio strancima i inozemnim seljacima u Kraljevini
kupovati med, što se očito, činilo zbog zaštite trgovine medom. Tada jako
važnim proizvodom. Staleži 1651. godine
daju upute svojim izaslanicima, koje šalju kralju, da traže dozvolu kako bi
stanovnici Kraljevine mogli slobodno izvoziti svoje vino u Korušku i Kranjsku,
koji to vino trebaju, a taj zahtjev je opravdan jer se iz Slavonije žito i med,
i ostali živež slobodno izvozi u susjedne zemlje. Ove intervencije nisu pomogle
pa Sabor 1660. godine zabranjuje svaki izvoz meda, kao i strancima nakup meda i
to u trajanju dvije godine. Godine 1675. dodaje se da je izvoz meda dozvoljen
samo preko stovarišnih mjesta u Varaždinu, Krapini, Zagrebu i Samoboru.
Zaključak o zabrani iz 1675. godine, obnovljen je i 1694. Time ne prestaje
borba na susjednim zemljama za ravnopravnost izvoza. Hrvatski stališi 1696.
godine pribjegavaju i represalijama dokazujući da se mogu oduprijeti
komercijalnom pritisku austrijskih zemalja. Sabor tada uvodi posebnu daću na
trgovinu medom (imposition mellis), kojom na svaku centu meda trebalo plattiti
20 denara.”
(Darko Varga u knjizi ”Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih/ Život na zrinskim dvorovima i vlastelinstvima u 16. i 17. stoljeću, s knjigama recepata”, Medirijani, Zagreb 2016., str. 344)
(Darko Varga u knjizi ”Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih/ Život na zrinskim dvorovima i vlastelinstvima u 16. i 17. stoljeću, s knjigama recepata”, Medirijani, Zagreb 2016., str. 344)
Primjedbe
Objavi komentar