Drugo Wine & Music kušanje vina i delicija u organizaciji tvrtke Eno expert održalo se 22. listopada 2016. na terasi caffe bara Finjak u Vlaškoj 78. Unatoč hladnoći, uobičajenoj za ovo doba godine, okupilo se 200-tinjak vinoljubaca, što je vrlo blizu punog kapaciteta kojeg ovaj prostor može primiti.
Što Wine & Music
čini drugačijim i zašto ga publika toliko voli, da se iščitati iz izjave jedne
posjetiteljice: "Meni je divno,
glazba u mom stilu, opuštena i kao da smo u Parizu. Ljudi fini, umjereni u
ponašanju i konzumaciji. Divno i otmjeno!"
I na drugom Wine &
Musicu uživanje u vinima pratilo je nadahnuto muziciranje jazzy dueta Small
Change, pjevačice Ane Lovrenčić i gitarista Eduarda Jimmyja Matešića, a uz vina
vinarija Jokić, Škaulj, Agro Maleš, Masvin, Badel 1862, Stručić, Tošić, Kos,
Vineda i Pinkert, gosti su mogli kušati delicije kao što su drniški pršut Agro
Maleš, fini sirevi Paške sirane i slavonski suhomesnati proizvodi Matijević.
U odličnoj atmosferi,
finim vinima i ukusnim zalogajima, uz ostale su vinoljupce uživali Matija Vuica
i Jurica Popović, Miran Kurspahić i Nina Mia Čikeš, Ivica Propadalo, Mladen
Puljiz, a Wine & Music je za svoju subotnju večer odabrao i Đelo
Hadžiselimović.
Da je Wine & Music doista uspio, pokazuju
izjave izlagača:
"Jako smo sretni što smo sudjelovali kao
izlagači na drugom Wine & Musicu. Bilo je zadovoljstvo družiti se s
posjetiteljima i upoznati mnoštvo ljudi. Hvala svima na posjetu i na svim
lijepim komentarima za naša vina i dizajn!" - vino Tošić.
"Bilo je odlično! Atmosfera, posjetitelji,
organizacija, sve je bilo savršeno. Ponosni smo što nam je Eno expert pružio
priliku sudjelovati na ovom veličanstvenom događaju." - vinarija Škaulj.
"Ovo je nešto fenomenalno, organizacija na
nivou, vrhunska vina, fantastična muzika, jako nam je drago što smo bili dio
ove vinske priče." - vinarija
Jokić.
"Odlično je bilo! Podijelili smo dosta
vizitki, ljudi su bili zadovoljni kušanim. Posebno nam se svidjelo što su
posjetitelji imali puno pitanja; baš smo se puno napričali o vinu." - vinarija Stručić.
Slične su izjave i
ostalih izlagača, a dvije su se rečenice ponavljale u izjavama izlagača, ali i
posjetitelja: "Hvala Eno expertu na
organizaciji, bilo nam je divno. Vidimo se ponovo sljedećom prilikom!"
Zagrebačka je vinska
publika najveća i najzahtjevnija u Hrvatskoj te se stoga organizacijski tim
trudi okupiti vinare koji sa strašću i ljubavlju proizvode vina i znaju
cijeniti isto takvu strastvenu vinsku publiku. "Sretan sam što su došli neki vinoljupci koji su bili i prvi put; dakle,
bilo im je dobro pa su ponovo došli.", dodao je Miodrag Hruškar, direktor tvrtke Eno expert, više nego zadovoljan
reakcijom publike.
Tvrtka Eno expert, čiji
tim čine Miodrag Hruškar, Krešimir Hren i Jelena Puh Miloš, bavi se vinarskim konzaltingom i edukacijom, a
prije nepune tri godine pokrenuli su Eno Expert Akademiju, podijeljenu na Školu
za vinoljupce i Specijalizirane programe. Među publikom, najpopularniji je
tečaj naziva VinoLjubac, nakon kojeg je polaznicima na raspolaganju nekoliko
tečajeva koji su nadogradnja osnovnom tečaju. Više informacija možete naći na
enoexpert
Tim Eno experta već
planira nova Wine & Music druženja,
a u međuvremenu pozivaju zainteresirane vinoljupce da se prijave na Eno Expert
Akademiju i prošire svoju vinsku kulturu ili obnove gradivo.
Više o izlagačima:
1.
Vinarija
Jokić - smještena u Lišanama tinjskim pokraj Polače
i poslije Badelove vinarije u Benkovcu, najveća vinarija u zadarskoj županiji.
Uskoro kreće izgradnja novog podruma kojim će se proširiti kapacitet proizvodnje,
ali i ponude kroz salu za degustaciju i prijem turista. Vinarija je
orijentirana eko proizvodnji na vlastitim vinogradima bijelih sorti, dok se
crne sorte nabavljaju od kooperanata. Proizvode se vrhunska vina Pošip,
Maraština i crni Cuvee od sorata Merlot, Syrah i Cabernet sauvignon.
2.
Vinarija
Škaulj – već desetljeće je prisutna na tržištu ova
ekološka vinarija iz Nadina. Iz godine u godinu raste kvaliteta vina i
proširuje se proizvodnja. Već su dobro poznata i tražena vina u zadarskoj
županiji i šire, a obiteljski posao proizvodnje vina su upotpunili velikom
salom za prijem turista kojih je na zadarskom području sve više. Osim bijelog
cuvea, Maraštine, Rosea, crnog cuvea Tomislav, Merlota i Cabernet sauvignona, u
ponudi je i Muškat žuti.
3.
Masvin
– vinogradi ovog proizvođača su nastali na razminiranom području uz velike
napore drobljenja ravnokotarskog kamena. Smještena je u Polači i osnovana kao
poljoprivredna zadruga maslina i vino – skraćeno Masvin. U svojoj proizvodnji
uzgajaju vinovu lozu, maslinu i smokvu, od masline se proizvode vrhunska ulja
već prepoznatljiva na tržištu. Nedavno je u sklopu vinskog podruma otvorena
sala za prijem turista što je svakako upotpunilo ponudu ovoga kraja. Proizvode
Maraštinu, Chardonnay, Muškat žuti, Rose, Cuvee od Plavine i Babića, Crljenak,
Merlot, Syrah i Cabernet sauvignon.
4.
Vino
Tošić – vinarija je smještena u šibenskom zaleđu u mjestu
Tošić kod Oklaja. To je mala obiteljska "boutique" vinarija koja se
proizvodnjom vina bavi već generacijama. Još od početka 19. stoljeća obitelj
Tošić proizvodi kvalitetna vina. Tradicija, kultura i ljubav prema vinu njihovi
su glavni motivi i danas. Na škrtoj dalmatinskoj zemlji proizvode vina bijeli
Cuvee od Maraštine i Debita, crni Cuvee od Plavine, Lasina, Merlota i Cabernet
sauvignona, te Merlot kao zasebnu sortu koja u drniškom području inače pokazuje
odlične rezultate.
5.
Podrum
Vineda – vinarija je smještena u srcu virovitičkog
vinogorja, u mjestu Vukosavljevica. Mladi su vlasnici koji imaju jasnu viziju:
povećanje proizvodnje vina, podizanje novih nasada vinograda, vraćanje u
funkciju trenutno zapuštenih površina te bavljenje ruralnim turizmom, od
gastronomske ponude podravskog kraja do uživanja u podravskim kletima kako je
to nekada bilo. Proizvode Graševinu, Chardonnay, Frankovku i Cabernet
sauvignon.
6.
Vina
Kos - od davnina u obitelji Kos uzgoj vinove loze
te rad u vinogradu i podrumu svakodnevna su briga. Obiteljski posao proizvodnje
vina zaokružen je prekrasnim imanjem za prijem gostiju u mjestu Hrnjanec.
Nasadi vinograda su većinom na položajima Jakopovca i Košutke, južnim padinama
pogodnim za uzgoj vinove loze. U zelinskom vinogorju obitelj Kos uzgaja Rajnski
rizling, Chardonnay, Graševinu, Kerner, Kraljevinu, te Pinot crni od kojeg se
proizvodi ružičasti pjenušac Anita.
7.
Vina
Pinkert - vinska priča obitelji Pinkert započela je
početkom 1900-tih godina sadnjom nekoliko loza i stvaranjem malog obiteljskog
podruma na obroncima Banskog brda pored mjesta Suza u Baranji. Danas proizvode
Graševinu, Sauvignon, Chardonnay, Cabernet sauvignon, Merlot, kao i „domaće“
Frankovku i Portugizac. Posebno su ponosni na cuvee kojeg pripremaju od crnih
sorata. jer smatraju da se upravo u njemu može pronaći duša vinara i njegovog
vinograda, te sav uloženi trud. Njihov zaštitni znak je prekrasan tulipan i
svako je vino dobilo svoju boju tulipana.
8.
Badel
1862 - tvrtka koja okuplja nekoliko vinarija diljem
Hrvatske, od Pelješca, Hvara, Benkovca, Istre, pa sve do Nespeša, Križevaca i
Daruvara. Sjedište tvrtke je u Zagrebu gdje je smješten i pogon za finalizaciju
i punjenje većine vina. Badel je najstariji i najveći proizvođač vina i
alkoholnih pića u Hrvatskoj. Na prvom Wine & Musicu su predstavili Vinariju
Benkovac i poznati brand Korlat, a ovaj put u fokusu su bili Vinarija Daruvar s
bijelim Cuveom od sorti Graševina, Chardonnay i Sauvignon, te Ivan Dolac,
Plavac iz Vinarije Svirče.
9.
Vinarija
Stručić - Vinska priča obitelji Stručić nije
uobičajena i ne počiva na stoljetnim tradicijama.Počinje 2002.godine podizanjem
prvih nasada vinograda. Spajajući staro i novo, vođeni vjerovanjem da vino nije
remek djelo čovjeka već prirode, obitelj Stručić njeguje vinograde iz kojih će
pretočiti srca u boce koje će pričati priče o duši, suncu i ljudima. Na Wine
& Musicu posjetitelji su mogli upoznati obitelj Stručić i njihova prekrasna
vina: Graševinu, Rajnski Rizling, Sauvignon, Chardonnay i cuvee Poštenjak.
10.
Agro
Maleš – tvrtka koja je smještena u šibenskom zaleđu
u malom mjestu Maleši kod Drniša bavi se poljoprivredom već desetljećima.
Proizvode poznate drniške pršute
, a posjetitelji Wine & Music-a su imali prilike
uvjeriti se u njihovu vrhunsku kvalitetu. Pokrenuli su i proizvodnju ovčjeg i
kravljeg sira. U planu je izgradnja nove vinarije proširenog kapaciteta s
degustacijskom salom za prijem turista kako bi se što više vlastitih proizvoda
prodalo na „kućnom pragu“. U ponudi vina imaju Debit, Maraštinu, Pošip, Plavinu
i Cabernet sauvignon.
11.
Kulen
Matijević - tradicionalni domaći baranjski kulen svoju
vrhunsku kvalitetu postiže zahvaljujući spoju dugogodišnje obiteljske
recepture, pažljivog odabira najkvalitetnijih sastojaka i posvećenosti visokim
standardima procesa proizvodnje. Kulen Matijević potpuno je prirodan proizvod
od biranog mesa domaćih svinja, domaće paprike i drugih prirodnih začina te ne
sadrži konzervanse niti aditive.
12.
Paška
sirana - svi smo čuli za Paški sir, najpoznatiji i
najnagrađivaniji hrvatski sir. Upravo je ova najstarija sirana na otoku Pagu
zaslužna za početak priče o Paškom siru. Osim Paškog, sirana proizvodi mnogo
ukusnih sireva od kravljeg i ovčjeg mlijeka, a neke od njihovih sireva mogli su
i ovaj put kušati posjetitelji Wine & Musica.
Tekst: S.M.
Foto: J. Frangen
Primjedbe
Objavi komentar