Vinarija Mežnarić

 
Ljubiteljima vina prezime Mežnarić moglo bi zazvučati novo, no u obitelji Mežnarić postoji duga tradicija proizvodnje vina. Područje Varaždinskih toplica (jalžabetska vinska cesta) možda i ne spada u najglasovitije hrvatske vinske regije, no ipak, u posljednjih nekoliko godina iz ove nam vinarije ne prestaju stizati ugodna iznenađenja koja iznova i iznova ruše ustaljena mišljenja o vinogorjima Hrvatskog zagorja.



Konstantan i uporan rast kvalitete koji je plod dugotrajnog ulaganja u znanje i prikladne, moderne tehnologije proizvodnje, ovim bi vinima morao osigurati put do srca svakog istinskog ljubitelja vina. Asortiman vinarije Mežnarić karakterističan je za regiju iz koje dolazi; sauvignon bijeli, pinot crni, silvanac zeleni, chardonnay, muškat žuti… s godišnjom proizvodnjom od oko 25 000 butelja.
 
Hrvoje Mežnarić  je jedan od rijetkih vinara kojeg možete neprestano slušati dok priča o procesu stvaranja vina. Ako ima istine u onome da su vina često nalik vinaru, njegov duh, znatiželja i energičnost jednako su zaslužni kao i sorta i zemlja za vina kakva danas imamo. Mogla bi vas prevariti šaljivost, zaigranost i lakoća kojom se Hrvoje posvećuje vinima, ali iza toga stoje ozbiljnost, znanje i razuman, realan pristup koji pokazuje koliko je ovom vinaru stalo do njegovih vina.
 
Čistoća ekspresije ovih sorti rijetko će koga ostaviti ravnodušnim. U vinima se gotovo može osjetiti vinareva posvećenost, njegovo razumijevanje vina i sorti, kao i ljubav i znanje. Uz savjete enologa Lea Gracina, po mišljenju mnogih koji su kušali vina, ona kvalitetom daleko nadmašuju pristupačnu cijenu po kojoj ih se može nabaviti.
 
Vrlo su skladnih i elegantnih aroma, harmonična su i dobro strukturirana u ustima, ističu osobine i kvalitete pojedine sorte i, najvažnije, ona su svojim karakterom ozbiljan udarac vinskoj konfekciji i masovnoj proizvodnji. Još jedan detalj pokazuje odvažnost i odmak od standarda na koji smo navikli, a odnosi se na etikete koje svojim konceptom i dizajnom plijene pažnju i vrlo brzo ostvaruju kontakt s istinskim vinoljupcima. Uz 'Golijate' suvremene masovne proizvodnje ovakvi su nam 'Davidi' sve omiljeniji.
 

Aktualna berba 2015:

Marvel Noir - crni pinot (inox i drvo, alk. 13.2%)

Charm - chardonnay (inox i drvo, alk. 12.8%)

Savant - zeleni silvanac (inox i drvo, alk. 11.6%)

Stellar Blanc - sauvignon blanc (inox, 12.1%)

Rosy - roze (inox, 12.3%)

Precious - žuti muškat (inox, 11.3%)
 
Tekst: PR

Primjedbe