Medea vina pristupačna svima

Medea vina odlikuju se nižom cijenom, osvježenim etiketama i upotrebom navojnog čepa. Sniženjem troškova, Medea želi vina istarskog teritorija učiniti još dostupnijima svim ljubiteljima vina.

Na prezentaciji u zagrebačkoj pizzeriji The pizza house, u Tkalčićevoj ulici, vinarija Medea (http://www.medea.hr/) predstavila je vina berbe 2015. koju, osim novog godišta, odlikuju niža cijena, novi vizuali identitet i upotreba navojnog čepa. Riječ je o novostima kojima Medea želi dodatno ojačati tržišnu poziciju jednog od vodećih proizvođača iskrenih vina istarskog teritorija u kategoriji vrijednosti za novac.

 
Degustaciju su vodili Sandra Marček, voditeljica prodaje i Marko Krstačić, enolog vinarije Medea. Vina linije Medea su svježa vina, spremna za opušteno uživanje, ali i za uživanje u zahtjevnijim prilikama, poput onih poslovnih. Dostupna su u vodećim hrvatskim restoranima i vinskim barovima.

Sniženje cijene jedna je od ključnih novosti Medee. Sandra Marček tvrdi kako ovim potezom žele vina učiniti još pristupačnijima. Upotreba navojnog čepa, primjerice, jedna je od mjera koje su Medei omogućile veću fleksibilnost u formiranju cijena.
 „Cilj nam je približiti Istru i njen teritorij svima koji žele uživati u vinu. Sniženje cijena smo postigli rezanjem troškova u odgovarajućim segmentima, kao što je upotreba navojnog čepa. Ono na čemu nismo štedjeli je kvaliteta. Vjerujemo da je riječ o potezima kojim ćemo Medeu voditi u smjeru stvaranja još dostupnijih vina,” pojasnila je Marček.

 
Upotreba nove tehnologije za zatvaranje boca logičan je potez. Navojni čepovi, naime, imaju niz prednosti. Prije svega, cjenovno su pristupačniji od plutenih, što i vino u konačnici čini pristupačnijim. Nadalje, upotrebom navojnog čepa eliminira se problem moguće pojave TCA bakterija koje svako vino s plutenim čepom mogu učiniti nepitkim.

„Korištenjem navojnog čepa želimo iskustvo Medea vina učiniti još jednostavnijim i zabavnijim. Mislimo da je riječ o idealnom rješenju za ovaj tip vina koje uživanje u njemu čini opuštenim i pristupačnim - nema potrebe za vadičepom i nema potrebe za dugotrajnim te ponekad zahtjevnim otvaranjem boce,” dodala je Marček.

Vizualne promjene sadržane su, pak, u novim etiketama, svaka od kojih je drugačije strukture papira. One predstavljaju viđenje svakog od vinograda i teritorija koji čine Medea vina. Konzumenti na taj način mogu i taktilno osjetiti vino, ne samo u ustima. Strukturama etiketa komplementarne su i njihove boje stlijih za lakša i ja vina do tamnijih za ona složenija.  

 
Vinarija nastavlja graditi poziciju Medee prepoznatljivog i jednog od vodećih istarskih vinskih brendova.

Prioritet tvrtke je daljnji razvoj kvalitete u vinogradu i vinariji kao osnova budućih proizvoda. Medeu u sljedećem periodu čeka niz poslovnih odluka koje će tvrtku odvesti u smjeru razvoja i rasta. Prije svega, u posljednjih godinu dana povećane su površine nasada, posljedica čega će biti povećanje količine grožđa i vina.

Uz Medea vina u čaši, jeli smo odlične pizze naših domaćina, pizzerije The Pizza House..

 
Više o vinima vinarije Medea

Vinogradi Vinarije Medea prostiru se na 60 hektara crvene zemlje južne Istre, u okolici Medulina i Pule. Najvećim su dijelom zasađeni malvazija istarska i merlot, uz manje vinograde chardonnaya, terana, cabernet sauvignona i refoška. Mladi vinogradi su podignuti 2008., 2013. i 2015. godine, a malvazija istarska na položaju Montiron stara je 35 godina.

U ponudi vinarije su dvije linije vina, od kojih je jedna linija Medea koju smo imali prilike kušati, a u drugu, premium liniju, ulaze Montiron i Punta Greca.

Vinogradi - trenutno pod nasadima:

·         44 ha Malvazija Istarska

·         2 ha Chardonnay

·         9 ha Merlot

·         2 ha Teran

·         2 ha Cabernet Sauvignon

·         1 ha Refosco

Posebni CRU lokaliteti:

MONTIRON - Vinogradi Istarske malvazije na Montironu stari su 35 godina te se nalaze na dubokoj istarskoj crvenici prožetoj kamenitim strukturama. Montiron je vinograd s očuvanim lozama autohtone Istarske malvazije te predstavlja jedan od posljednjih očuvanih lokaliteta na crvenoj zemlji.

PUNTA GRECA - Najjužniji istarski vinograd koji se nalazi na poluotoku Marlera nedaleko od svjetionika Galiola, na toponimu Punta Grkole (Punta Greca), na pjeskovitom tlu s elementima gline i dominantnom istarskom crvenicom. Na ovoj jedinstvenoj lokaciji posađeno je 3,5 ha merlota čiji grozdovi okupani ljetnim suncem daju izvanredne rezultate i čine jedan od najboljih Merlota Hrvatske.

Kušajte:

Medea Rose Cuvee 2015

Alkohol: 12,5 vol. %
Vinifikacija i dozrijevanje: ručna berba u kašete. Vinifikacija po metodi bijelih vina. Fermentacija se provodi u kontroliranim uvjetima pri temperaturi od 14°c.

Aromatski profil vina: Suhi svježi Rose prepun svježine i ljetnog sezonskog voća. Cuvee Refoška, Merlota i Cabernet Sauvignona s južnih polažaja Istre. Vino je intenzivnih ružičasto malinastih sjajnih tonova. Harmoničan, skladan i pun okus prati ugodna svježina s mirisom maline, jagode i crvenog ribiza.

U ustima se osjeća savršena ravnoteža i osvježenje, a završetak je upotpunjen svježim notama crvenog bobičastog voća gdje svaki gutljaj zove na novi.
Temperatura serviranja: 6-8 °C.
 
 


Primjedbe