Medea vina odlikuju se nižom cijenom, osvježenim etiketama i upotrebom navojnog čepa. Sniženjem troškova, Medea želi vina istarskog teritorija učiniti još dostupnijima svim ljubiteljima vina.
Na
prezentaciji u zagrebačkoj pizzeriji The pizza house, u Tkalčićevoj ulici, vinarija
Medea (http://www.medea.hr/) predstavila je vina
berbe 2015. koju, osim novog godišta, odlikuju niža cijena, novi vizuali
identitet i upotreba navojnog čepa. Riječ je o novostima kojima Medea želi
dodatno ojačati tržišnu poziciju jednog od vodećih proizvođača iskrenih vina
istarskog teritorija u kategoriji vrijednosti za novac.
Degustaciju
su vodili Sandra Marček, voditeljica prodaje i Marko Krstačić, enolog vinarije
Medea. Vina linije Medea su svježa vina, spremna za opušteno uživanje, ali i za
uživanje u zahtjevnijim prilikama, poput onih poslovnih. Dostupna su u vodećim hrvatskim
restoranima i vinskim barovima.
Sniženje cijene jedna je od ključnih novosti Medee. Sandra Marček tvrdi kako ovim potezom žele vina učiniti još pristupačnijima. Upotreba navojnog čepa, primjerice, jedna je od mjera koje su Medei omogućile veću fleksibilnost u formiranju cijena.
Sniženje cijene jedna je od ključnih novosti Medee. Sandra Marček tvrdi kako ovim potezom žele vina učiniti još pristupačnijima. Upotreba navojnog čepa, primjerice, jedna je od mjera koje su Medei omogućile veću fleksibilnost u formiranju cijena.
„Cilj
nam je približiti Istru i njen teritorij svima koji žele uživati u vinu.
Sniženje cijena smo postigli rezanjem troškova u odgovarajućim segmentima, kao
što je upotreba navojnog čepa. Ono na čemu nismo štedjeli je kvaliteta.
Vjerujemo da je riječ o potezima kojim ćemo Medeu voditi u smjeru stvaranja još
dostupnijih vina,” pojasnila je Marček.
„Korištenjem
navojnog čepa želimo iskustvo Medea vina učiniti još jednostavnijim i
zabavnijim. Mislimo da je riječ o idealnom rješenju za ovaj tip vina koje
uživanje u njemu čini opuštenim i pristupačnim - nema potrebe za vadičepom i
nema potrebe za dugotrajnim te ponekad zahtjevnim otvaranjem boce,” dodala je
Marček.
Vizualne
promjene sadržane su, pak, u novim etiketama, svaka od kojih je drugačije
strukture papira. One predstavljaju viđenje svakog od vinograda i teritorija
koji čine Medea vina. Konzumenti na taj način mogu i taktilno osjetiti vino, ne
samo u ustima. Strukturama etiketa komplementarne su i njihove boje stlijih za
lakša i ja vina do tamnijih za ona složenija.
Prioritet
tvrtke je daljnji razvoj kvalitete u vinogradu i vinariji kao osnova budućih
proizvoda. Medeu u sljedećem periodu čeka niz poslovnih odluka koje će tvrtku
odvesti u smjeru razvoja i rasta. Prije svega, u posljednjih godinu dana
povećane su površine nasada, posljedica čega će biti povećanje količine grožđa
i vina.
Uz
Medea vina u čaši, jeli smo odlične pizze naših domaćina, pizzerije The Pizza
House..
Vinogradi
Vinarije Medea prostiru se na 60 hektara crvene zemlje južne Istre, u okolici
Medulina i Pule. Najvećim su dijelom zasađeni malvazija istarska i merlot, uz
manje vinograde chardonnaya, terana, cabernet sauvignona i refoška. Mladi
vinogradi su podignuti 2008., 2013. i 2015. godine, a malvazija istarska na
položaju Montiron stara je 35 godina.
U
ponudi vinarije su dvije linije vina, od kojih je jedna linija Medea koju smo
imali prilike kušati, a u drugu, premium liniju, ulaze Montiron i Punta Greca.
Vinogradi - trenutno pod
nasadima:
·
44 ha Malvazija Istarska
·
2 ha Chardonnay
·
9 ha Merlot
·
2 ha Teran
·
2 ha Cabernet Sauvignon
·
1 ha Refosco
Posebni
CRU lokaliteti:
MONTIRON - Vinogradi Istarske malvazije na
Montironu stari su 35 godina te se nalaze na dubokoj istarskoj crvenici
prožetoj kamenitim strukturama. Montiron je vinograd s očuvanim lozama
autohtone Istarske malvazije te predstavlja jedan od posljednjih očuvanih
lokaliteta na crvenoj zemlji.
PUNTA GRECA - Najjužniji istarski vinograd koji
se nalazi na poluotoku Marlera nedaleko od svjetionika Galiola, na toponimu
Punta Grkole (Punta Greca), na pjeskovitom tlu s elementima gline i dominantnom
istarskom crvenicom. Na ovoj jedinstvenoj lokaciji posađeno je 3,5 ha merlota
čiji grozdovi okupani ljetnim suncem daju izvanredne rezultate i čine jedan od
najboljih Merlota Hrvatske.
Kušajte:
Medea Rose Cuvee 2015
Alkohol:
12,5 vol. %
Vinifikacija
i dozrijevanje: ručna berba u kašete. Vinifikacija po metodi bijelih vina. Fermentacija
se provodi u kontroliranim uvjetima pri temperaturi od 14°c. Aromatski profil vina: Suhi svježi Rose prepun svježine i ljetnog sezonskog voća. Cuvee Refoška, Merlota i Cabernet Sauvignona s južnih polažaja Istre. Vino je intenzivnih ružičasto malinastih sjajnih tonova. Harmoničan, skladan i pun okus prati ugodna svježina s mirisom maline, jagode i crvenog ribiza.
U
ustima se osjeća savršena ravnoteža i osvježenje, a završetak je upotpunjen
svježim notama crvenog bobičastog voća gdje svaki gutljaj zove na novi.
Temperatura
serviranja: 6-8 °C.
GET / Foto: Helena
Pletković
Primjedbe
Objavi komentar