Vinarija Romeo smještena je u istočnom dijelu Istre, u Nedešćini. U tom dijelu crvene Istre, na mediteranskom tlu bogatom crvenicom (terra rossa), uzgajaju se istarske autohtone sorte - Malvazija, Teran, Chardonnay, Muškat žuti, Merlot i Cabernet Sauvignon.
Priča o vinima Romeo (http://www.vina-romeo.com/) seže još od davne 1850 godine, gdje se iskustvo, znanje i ljubav prema zemlji prenosilo s koljena na koljeno. Tradiciju je obnovio i osuvremenio danas 75-godišnji Romeo Licul, čiji posao polako preuzimaju njegov zet Roberto Paliska sa suprugom Mirjanom, te unuke Roberta (magistra prehrambene tehnologije) i Antonela (studentica poduzetništva).
![]() |
Roberto Paliska |
Uz mnogobrojne nagrade i priznanja, kao aktualne nagrade, Vina Romeo izdvajaju činjenicu da su ponosni dobitnici zlatnih medalja za sorte Malvazija i Teran te srebra za Muškat žuti na ovogodišnjoj Vinistri, a mi smo premijerno pozvani da ih kušamo u nezaobilaznom Red Red Wine Baru u Zagrebu. Na nagrađena vina nismo mogli ostati ravnodušni, a vesela Antonela nam je ponudila da kušamo i odličan Cabernet Sauvignon iz 2015. godine.
![]() |
Antonela, Roberto i Roberta Paliska |
Dobre vibracije, odlična vina i vrhunska ekipa.
Kako bi nas oplemenili s dodatnom degustacijom, pojačanje je bila Stancija ‘NEGRI’ i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ‘Negri-olive’, koji proizvode maslinovo ulje visoke organoleptičke i nutritivne kvalitete.
‘Naše ulje je dobiveno hladnim postupkom prerade, pri punjenju ima visoki stupanj prirodnih antioksidansa koji jamče zdravu prehranu i ljekoviti učinak. Selektirane sorte, daju ulju veličanstvenu zelenu boju, ujednačene je gorčine i pikantnosti s okusom na gorki badem i timjan, te je osebujnog mirisa i okusa
po plodu masline, jabuke i trave’, ističe William Negri.
Upravo taj profinjeni miris i okus najbolja je podloga mediteranskoj kuhinji, a to potvrđuju i visoke nagrade i priznanja na izložbama poput prezentacije na OLEA–u udruge maslinara Županije Istarske, NOĆNJAK–u centralnoj manifestaciji maslinovog ulja Hrvatske, te na AIPO (Associazione Interregionale Produttori Olivicoli) u Italiji, Zadru, Vodnjanu, Krasici...
Ne izostaju niti priznanja stručnih časopisa MASLINA, AKADEMIJA VINA itd., kao i dugogodišnje uvrštenje u vodič najkvalitetnijih ekstra djevičanskih ulja svijeta FLOS OLEI (gdje je njihovo ulje među 6 najbolje ocijenjenih maslinovih ulja iz Hrvatske), a dobitnici su i nagrade Udruge hrvatskih putničkih agencije (UHPA) za najbolju kušaonicu u 2015. godini.
Ne izostaju niti priznanja stručnih časopisa MASLINA, AKADEMIJA VINA itd., kao i dugogodišnje uvrštenje u vodič najkvalitetnijih ekstra djevičanskih ulja svijeta FLOS OLEI (gdje je njihovo ulje među 6 najbolje ocijenjenih maslinovih ulja iz Hrvatske), a dobitnici su i nagrade Udruge hrvatskih putničkih agencije (UHPA) za najbolju kušaonicu u 2015. godini.
Primjedbe
Objavi komentar